Mii de orhidee plutesc în jurul vizitatorilor într-o grădină ca niciuna alta
O grădină cum nu s-a mai văzut s-a deschis vara aceasta în Tokyo. Aici vizitatorii devin una cu florile, peste 13.000 de orhidee “plutitoare” de felurite tipuri şi culori.
Instalaţia este o creaţie marca teamLab, un grup înfiinţat în 2001 în Tokyo şi format din sute de specialişti din domenii variate, printre care se numără arta, IT, ingineria, matematica şi arhitectura. Grupul este cunoscut pentru lucrările sale în care arta se împleteşte cu tehnologia, prin jocuri de lumini şi de sunete interactive.
În cazul proiectului intitulat "Floating Flower Garden; Flowers and I are of the Same Root, the Garden and I are One", cea care se află în prim-plan este natura.
Desigur că florile nu levitează cu adevărat, ele sunt prinse de tavan şi cresc de-a lungul unor fire aproape invizibile, fiind creată astfel impresia ca plutesc în aer, pe lângă tine.
Vizitatorii sunt întâmpinaţi de un zid de flori care, atunci când senzorii cu care este prevăzută instalaţia detectează mişcare se deschide pentru a le face loc să exploreze gradina. Plantele se dau însă din calea oamenilor în ritmul lor, unul foarte lent, şi tot ce pot face ei este să ajusteze mişcările în concordanţă.
Orhideea a fost considerată de creatori floarea ideală pentru expoziţie. Planta a evoluat de-a lungul timpului astfel încât să poată creşte şi fără sol, simbolizând reziliența şi capacitatea de adaptare.
“Orhideele, aşa cum puteţi vedea, au atât de multe culori şi sunt atât de multe feluri. Pot trăi fără sol şi putem învăţa atât de multe lucruri de la ele şi de la alte plante. Au o istorie mai lungă decât fiinţele umane”, spune Takeshi Kudo, directorul de comunicare de la teamLab, pentru CNN.
Podeaua de oglinzi, ploaia de lumină ce cade din tavan, sunetul şi nu în ultimul rând parfumul florilor antrenează toate simţurile.
Grădina poate fi vizitată la muzeul digital teamLab Planets din Tokyo până la sfârşitul anului 2022.