Montajul pereților despărțitori din gips carton în 16 pași
De aceea, înainte de începerea construcției este indicat să citiți despre:
- tipuri de plăci gips carton
- suspendare dulapurilor și a altor sarcini pe pereții din plăci de gips carton
- încăperi acustice, ale căror pereți sunt făcuți din gips carton
Cum se construiește corect un perete despărțitor din plăci gips carton?
Pasul 1
Alegem tipul potrivit de plăci de gips carton. Trebuie sa vă amintiți că, în anumite situații, este necesară placarea dublă cu plăci gips carton pentru ca peretele despărțitor să aibă performanțele dorite (parametrii corespunzători).
De asemenea, este importantă selectarea profilelor metalice de lățime corespunzătoare, în funcție de înălțimea proiectată a peretelui. Pentru pereți și placări de sine stătătoare trebuie să utilizați atât profilele de pereți NIDA Metal UW50, UW75 sau UW100, cât și CW50, CW75 sau CW100. Profilele metalice tip C reprezinta montantii verticali pentru perete, iar profilele tip U sunt elemente de îmbinare, adică de fixare de podea sau tavan (plafon). Pentru întărirea spațiilor pentru uși și ferestre sau pentru realizarea altor elemente cu rigiditate sporită se utilizează profilele de întărire NIDA Metal UA50, UA75 sau UA100.
Pasul 2
Dupa trasarea peretului despărțitor, tăiem cu ajutorul unei foarfece pentru tablă profilele NIDA Metal CW, astfel încât să permitem un spatiu de aprox. 10 mm (adica 1 cm - cu atât trebuie să fie mai scurte profilele NIDA Metal CW decât înălțimea peretelui). Tăiem apoi profilele NIDA Metal UW. Acum nu lăsăm niciun spațiu, trebuie să se potrivească exact la dimensiunile încăperii (tavan, podea).
Pasul 3
Înainte de a monta structura metalica, de partea inferioară a profilelor de perimetru - NIDA Metal UW (podeaua și plafonul) și NIDA Metal CW (pereții extremi) - lipim banda de etanșare (banda monoadezivă). Scopul ei este de a asigura izolația acustică pentru peretele construit. Daca nu este folosită scade performanța fonica a peretelui despărțitor.
Pasul 4
În continuare, profilele de perimetru (profile perimetrale) ale peretelui despartitor trebuie fixate de elementele adiacente (pereți, podea, tavan) cu ajutorul șuruburilor cu diblu pentru montaj rapid. Distanța dintre dibluri trebuie să fie de 50 cm.
Pasul 5
Pe podea marcăm distanța dintre profilele verticale NIDA Metal CW la fiecare 60 cm.
Pasul 6
Introducem profilele NIDA Metal CW în profilele perimetrale NIDA Metal UW.
Pasul 7
Construcția spațiilor proiectate pentru uși trebuie să fie consolidată (dacă există astfel de spații). Pentru aceasta se utilizează profilele NIDA Metal UA, care se montează, cu ajutorul sistemelor de colțare pentru UA. Colțarele se fixează de profil cu ajutorul a doua șuruburi M8 la fiecare îmbinare și se montează de tavan sus și jos.
Pasul 8
Bârna (buiandrugul) poate fi realizată din profilele NIDA Metal UW fixate cu șuruburi autoperforante, cum ar fi chiplingurile sau "puriceii", de profilul NIDA Metal UA.
Pasul 9
La terminarea construirii structurii metalice, aceasta trebuie nivelata.
Pasul 10
Următorul pas este pregătirea șuruburilor NIDA Metal adecvate, în cantitatea necesară, pentru a fixa placile de gips carton. Șuruburile pentru profilele standard CW au terminația ascuțită (pentru autofiletare), în timp ce șuruburile pentru profilele UA au terminația autoforantă (pentru autoperforare). O importanță mare o are distanța dintre șuruburi.
Pentru fixarea primului strat de plăci trebuie pregătite șuruburi autofiletante NIDA Metal de dimensiune 3,5x25 mm, pentru al doilea strat de placi din gips carton necesare sunt șuruburi autofiletnte mai lungi - 3,5x35 mm.
Plăcile din gips carton pentru suprafețe verticale trebuie să fie înșurubate la fiecare 25 cm.
Pasul 11
Ultimul pas în pregătirea dinaintea montajului plăcilor de gips carton pe stelaj este șanfrenarea laturilor scurte cu ajutorul unui cutter (vor crea o îmbinare orizontală) la un unghi de 45 de grade.
Pasul 12
Acum poate începe montajul păcilor din gips carton. Placile le atașăm de structura peretelui despărțitor având în vedere asigurarea dilatației prin așezarea în partea de jos a unor bucăți de placă.
Pasul 13
Înșurubăm plăcile cu ajutorul șuruburilor autofiletante doar de profilele NIDA Metal CW având în vedere decalarea nivelului de conectare verticală a plăcilor în rânduri adiacente de minim 30 cm.
Pasul 14
După fixarea plăcilor pe o parte a peretelui, umplem spațiul din interiorul său cu material izolant (vată de sticlă sau minerală) din cealaltă parte, partea liberă. În acest fel se mărește izolația fonica (acustică) a peretelui despărțitor.
Pasul 15
La fixarea plăcilor pe cealaltă parte a peretelui trebuie să urmărim ca locul de îmbinare a plăcilor verticale de pe o parte și cealaltă a peretelui să fie decalat cu 60 cm.
Pasul 16
Apoi chituim toate îmbinările dintre plăci. Mai multe despre chituire am scris în articolul "9 greșeli în finisarea plăcilor din gips carton". Peretele despărțitor astfel realizat este gata pentru lucrările de finisare cum ar fi văruirea, acoperirea cu tapet etc.
Recomandăm utilizarea întregului sistem gips carton (plăci de gips carton, profile, gleturi, accesorii de montaj) de la Siniat. Pe piață există o gamă largă de profile care numai la o prima privire arată identic. În realitate se deosebesc prin grosimea tablei, zincare, formă. Utilizarea aleatorie a materialelor de construcții poate influența estetica finisajului (fisuri ale plăcii, vizibile și greu de reparat) sau pot reprezenta o amenințare la adresa siguranței.
Toate elementele sistemului NIDA Metal au fost testate din punct de vedere static. Pe baza acestor teste furnizăm în cataloage date privind înălțimea maximă a pereților, spațierea elemetelor plafoanelor etc., menținând în același timp marja de siguranță necesară.