O clădire reconfigurabilă a câștigat Mies van der Rohe Award 2024
Pavilionul de Studiu din cadrul campusului Universității Tehnice din Braunschweig, Germania, proiectat de arhitecții Gustav Düsing și Max Hacke, a fost desemnat câștigătorul Premiului Uniunii Europene pentru Arhitectură Contemporană – Mies van der Rohe Award 2024.
Anunțat de Fundació Mies van der Rohe și de Comisia Europeană, proiectul câștigător a fost apreciat de juriu pentru abordarea inovatoare în ceea ce privește sustenabilitatea și pentru crearea unui spațiu primitor și interactiv pentru studiu, colaborare și adunări comunitare.
Düsing și Hacke sunt cei mai tineri câștigători ai premiului. Cei doi arhitecți au câștigat competiția pentru proiectarea centrului de studiu în 2015, anul în care și-au înființat și studiourile.
Descris ca un "contra-model al spațiilor de transfer ierarhic al cunoștințelor", pavilionul gândit după un concept open space se remarcă printr-o configurație flexibilă care permite desfășurarea unor activități diverse.
Structura hibridă din oțel și lemn poate fi dezasamblată și reasamblată, în funcție de nevoile comunității, iar componentele individuale pot fi reutilizate, contribuind astfel la economia circulară.
„Arhitectura este o parte fundamentală nu doar a culturii europene, ci și a dezvoltării durabile și a stării de bine a oamenilor. Câștigătorii Premiului UE pentru Arhitectură Contemporană din 2024 - Mies van der Rohe Awardscdemonstrează acest lucru foarte clar. Lucrările lor reflectă principiile Noului Bauhaus European, aducând tranziția verde în viața de zi cu zi și în spațiile de locuit ale oamenilor”, a declarat Iliana Ivanova, comisar european pentru Inovație, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret.
Premiul le va fi înmânat arhitecților pe 14 mai la Pavilionul Mies van der Rohe din Barcelona, împreună cu un cec în valoare de 60.000 de euro.
Cu această ocazie a fost anunțat și Premiul pentru Arhitectură Emergentă, care merge la Biblioteca Gabriel García Márquez din Barcelona, proiectată de SUMA Arquitectura și desemnată anul trecut de Federația Internațională a Asociațiilor și Instituțiilor de Bibliotecă cea mai bună bibliotecă din lume.
În 2022, Town House, aparţinând de Universitatea Kingston din Londra, a devenit prima clădire universitară care a câştigat premiul Mies van der Rohe. Premiul este decernat o dată la doi ani de Uniunea Europeană și Fundația Mies van der Rohe, începând cu 1987, celor mai bune proiecte de arhitectură contemporană: O clădire universitară câştigă pentru prima dată Premiul Mies van der Rohe
În februarie au fost anunțați cei șapte finaliști dintre care a fost selectat câștigătorul din acest an.
Printre proiectele selectate pe lista scurtă a Premiului Uniunii Europene pentru Arhitectură Contemporană Mies van der Rohe 2024 s-a aflat și Pepiniera 1306 plante pentru Timișoara, care a activat în Piața Victoriei în timpul programului Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii: Pepiniera 1306 plante pentru Timișoara, pe lista scurtă pentru premiile EU Mies van der Rohe