O clădire universitară câştigă pentru prima dată Premiul Mies van der Rohe
Premiul Mies van der Rohe 2022 merge la proiectul Town House al biroului irlandez Grafton Architects, laureat al premiului Pritzker 2020.
Aparţinând de Universitatea Kingston din Londra, Town House este prima clădire universitară care câştigă premiul decernat o dată la doi ani de Uniunea Europeană și Fundația Mies van der Rohe, începând cu 1987, celor mai bune proiecte de arhitectură contemporană.
De asemenea, este ultima clădire din Marea Britanie care a mai putut obţine această distincţie, pentru că de acum încolo, ca urmare a Brexitului, proiectele britanice nu vor mai putea fi înscrise în competiţie.
Town House este formată din mai multe volume interconectate şi definită de o structură expusă din piatră reconstituită, în armonie vizuală cu clădirea învecinată, care creează o serie de spaţii deschise în raport cu faţada retrasă, placată de această dată cu cărămidă şi formată din ample suprafeţe vitrate.
Clădirea găzduiește o bibliotecă şi spații dedicate studiului și dansului.
Juriul a apreciat „atmosfera excelentă pentru studiu, dans, întruniri şi pentru a fi împreună” pe care biroul a reuşit să o imprime clădirii.
„Este pentru prima dată când o clădire universitară câştigă premiul pentru arhitectură şi acest lucru arată că există o nevoie pentru proiecte educaţionale publice de calitatea acestui proiect, care onorează vieţile oamenilor prin educaţie şi prin a fi împreună şi care oferă tuturor aceleaşi posibilităţi educaţionale”, spun organizatorii.
Imobilul a primit certificarea BREEAM Excellent pentru eficienţă energetică, printre strategiile încorporate în design numărându-se ventilaţia naturală, o bună izolare termică şi un nivel ridicat de etanşeitate, astfel încât să se asigure o temperatură constantă la interior şi să fie reduse costurile cu încălzirea şi răcirea. În plus, panourile fotovoltaice de pe acoperiş acoperă o parte din consumul de energie electrică al clădirii.
Town House a fost selectat dintr-o listă de peste 500 de proiecte înscrise, din 41 de ţări. Proiectul a câştigat anterior şi Premiul Stirling, cel mai prestigios premiu în arhitectura britanică.
Premiul Emerging Architecture, o categorie a Premiului Uniunii Europene pentru Arhitectură Contemporană, a fost acordat biroului spaniol Lacol pentru Borda Cooperative Housing, un proiect spaniol de locuințe sociale din Barcelona.
Biroul Grafton Architects a fost fondat în1978 de arhitectele irlandeze Yvonne Farrell şi Shelley McNamar, care sunt câştigătoarele premiului Pritzker 2020. Ele au fost recompensate de juriu pentru "devotamentul lor neîncetat faţă de excelenţă, atitudinea responsabila faţă de mediu şi capacitatea de a fi cosmopolite, respectând în acelaşi timp unicitatea fiecărui loc în care au lucrat".