O experienţă selenară pe Pământ
Chiar dacă turismul lunar ar deveni în cele din urmă o realitate, costurile unei vacanţe pe satelitul natural al planetei noastre ar fi peste posibilităţile financiare ale majorităţii pământenilor. Dar poate că nu va trebui să călătorim departe prin univers pentru a vedea cum este pe Lună.
Designerii Sandra G Matthews şi Michael R Henderson din spatele companiei canadiene Moon World Resorts ne propun o experienţă selenară chiar aici, pe Pământ. Cei doi au creat un concept pentru o structură sferică ce imită forma şi textura Lunii, situată pe o platformă circulară şi atingând înălţimea de 224 de metri.
Numită Moon, structura ar urma să fie construită din beton, oţel, sticlă, aluminiu şi fibră de carbon şi să fie echipată cu panouri fotovoltaice. Principala atracţie s-ar găsi în centrul său, constând într-o simulare a suprafeţei lunare, care le va oferi vizitatorilor ocazia să experimenteze mersul pe Lună pe o întindere vastă. De asemenea, această zonă ar putea fi folosită şi de astronauţi, pentru antrenament, iar diverse companii şi agenţii spaţiale îşi vor putea prezenta aici tehnologiile dezvoltate. Conceptul prevede şi construirea unui campus universitar.
“Moon va fi ’puntea’ care va aduce o experienţă complet autentică a turismului spaţial pe care milioane de entuziaşti de pe întreaga planetă au aşteptat-o răbdători. O şansă să participe cu adevărat”, se arată într-un comunicat de presă.
Proiectul în valoare de 5 miliarde de dolari mai include o serie de alte atracţii cu o tematică spaţială, un hotel, un cazinou, un club de noapte, un spa, spaţii pentru evenimente, precum şi în jur de 300 de locuinţe de lux.
Matthews şi Henderson plănuiesc să construiască în total patru astfel de staţiuni lunare, în America de Nord, în Orientul Mijlociu / Africa de Nord şi în Asia. Prima staţiune Moon ar putea fi construită în Dubai.
Iată un alt exemplu de arhitectură sferică, un proiect finalizat recent şi una dintre cele mai aşteptate clădiri din ultimii ani. Centrul pentru Artele Spectacolului din Taipei, Taiwan, se distinge prin forma sa neobişnuită: un volum central cubic cu trei protuberanţe masive, acestea din urmă găzduind fiecare câte un teatru distinct. Designul este semnat de laureatul premiului Pritzker Rem Koolhaas împreună cu partenerul său David Gianotten de la biroul danez OMA.