O noua interpretare pentru arhitectura iraniana realizata de RYRA Studio
Amplasata pe strada Vali-Asr, Teheran noua cladire de birouri se afla chiar in zona centrala, caracterizata de o senzatie de miscare continua datorata atat oamenilor cat si traficului intens. Aici echipa de arhitecti nu a dorit sa realizeze o cladire care sa fie indiferenta la evenimentele ce se desfasoara in jurul ei, astfel ca au preluat jocul dinamicii si l-au impregnat in volumetrie. Astfel fatada cladirii a ajuns sa fie asemeni unui tesut urban asupra caruia nu trebuia intervenit cu materiale. In schimb, arhitectii au dorit sa reproduca fluxul urban prin alegerea unei suprafete continue pe care au feliat-o si au tras-o spre centru.
Imaginea de ansamblu a cladirii este asemeni unui mare pachet infasurat in benzi de plastic, intinse la maxim, creand iluzia unei anvelopante in miscare. Aceasta este acoperita in marmura alba, taiata pe orizontala iar aceasta alegere este justificata de rezistenta materialului si stralucirea acesteia dupa slefuire. Razele soarelui se reflecta de pe suprafata alba a pietrei creand o aura de lumina in jurul cladirii. Lasand la o parte latura estetica, aceasta capacitate ajuta la mentinerea unei temperaturi placute, economisindu-se energia ce altfel ar fi fost consumata de aparatele de aer. Micile deschideri prevazute in fatate contribuie la mentinerea unui climat placut la interior, pe timpul verii impiedicand aerul cald sa patrunda iar iarna pastreaza caldura la interior.
Restrictiile impuse cladirii in aceasta zona au permis realizarea a doar doua niveluri, parterul fiind ocupat de un spatiu comercial iar etajele au fost amenajate in spatii de birouri. Parcajul conform normelor locale a fost realizat in subsoluri.
Pantele placilor de piatra directioneaza lumina catre interiorul cladirii creand o atmosfera unica si calma care ii protejeaza pe angajati de vacarmul si agitatia strazilor. In contextul urban al Teheranului si al arhitecturii Iraniene in general, care se remarca prin materiale industriale precum sticla sau casetele metalice, propunerea celor de la RYRA Studio este inovatoare dand pietrei o noua interpretare. In acest caz piatra este considerata un element de arhitectura clasica dar prin acest proiect, arhitectii au dorit sa schimbe regula si sa arate cum acest element traditional, natural poate fi folosit pentru a crea ceva contemporan.
Intregul proiect a fost finalizat in septembrie 2008.
Mai multe informatii gasiti pe: http://www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa