O piscina naturala ne dovedeste ca nu trebuie neaparat sa ne scaldam in clor
Suntem in plina vara si caldura de afara ne indeamna sa ne ascundem la umbra copacilor sau sa ne racorim in piscina. Si pentru ca a venit vorba de scaldat, nu putem sa ne imaginam un loc mai bun decat Naturbad Riehen, o piscina naturala fara apa clorinata amenajata in Elvetia. Nu ar trebui sa ne demoralizeze faptul ca este la o distanta semnificativa de noi, ci ar trebui sa luam aminte si sa urmam exemplul pentru a beneficia la randul nostru de astfel de locuri amenajate cu grija fata de natura inconjuratoare si fata de oameni.
Proiectata de renumita echipa de arhitecti Herzog&de Meuron, aceasta piscina destinata tuturor membrilor familiei a fost conceputa tinandu-se cont de ultimele tehnologii si tehnici de constructie. Amenajarea peisagera a zonei si sistemele acvatice create sunt folosite exclusiv la curatarea in mod natural a apei, astfel ca cei care inoata in piscina au senzatia ca se scalda intr-un lac cu ape limpezi de la munte.
Lucrarile de constructie au inceput in 2013 si au beneficiat de sprijinul total al locuitorilor si autoritatilor din Riehen, care isi doreau foarte mult o piscina in aer liber si au fost dispusi sa investeasca intr-una complet naturala, renuntand astfel la orice chimicale. Initial echipa de arhitecti a propus un astfel de proiect in 1979, dar ideea lor a fost ignorata si astfel, la treizeci de ani dupa, autoritatile au scos din sertar vechiul proiect si au inceput serios sa se gandeasca la o astfel de investitie. De aceasta data se puteau folosi toate sistemele si tehnicile de filtrare naturala a apei, devenind elementul central al intregului proiect spre marea satisfactie a celor 2000 de locuitori care se pot scalda zilnic acolo.
Piscina Naturbad Riehen a fost organizata astfel incat sa le ofere clientilor o zona de sarituri, o zona in care se poate practica inotul pentru recreere si alta marcata pe culoare pentru profesionisti, o zona cu adancime mica destinata copiilor, precum si o zona inierbata destinata relaxarii sau organizarii de picnicuri. Pe langa toate acestea exista un volum in care au fost amenajate spatiile conexe: vestiare, grupuri sanitare, etc.
Pentru curatarea apei se foloseste mai intai un filtru care sa elimine grasimile, diversele particule si parul, dupa care apa este pompata intr-o zona de regenerare, in care plante precum nufarul si irisul lucreaza impreuna cu sedimentele acvatice pentru filtrarea si curatarea de bacterii a apei. In final apa este din nou pompata in zona piscinei oferindu-le locuitorilor un mediu curat si fara substante chimice in care sa se racoreasca.