O sferă din beton și sticlă, proiectată de Oscar Niemeyer, „înfiptă” în colțul unei fabrici
Unul dintre ultimele proiecte ale cunoscutului arhitect brazilian Oscar Niemeyer a fost finalizat de curand in orasul Leipzig. “Sfera Niemeyer” este o structura sferica din beton si sticla “infipta” in coltul unei fabrici din secolul al XIX-lea, care apartine astazi producatorului de tramvaie si macarele Kirow.
In 2011, proprietarul fabricii, Ludwig Koehne, i-a cerut lui Niemeyer sa construiasca o extensie pentru cantina fabricii. Niemeyer a murit un an mai tarziu, iar schitele sale au fost dezvoltate mai departe de asistentul lui, Jair Valera, in timp ce biroul Harald Kern Architects s-a ocupat de executarea proiectului.
Cn diametrul de 12 metri, sfera cuprinde un restaurant si un bar. Invelisul din beton a fost construit cu ajutorul a 50 de cofraje din lemn realizate manual, iar fatada din sticla cu structura de tip diagrid este formata din 144 de panouri triunghiulare din sticla cu cristale lichide dinamice eyrise, o tehnologie dezvoltata de compania Merck.
“Lui Niemeyer i-a placut ideea de a crea o cladire de care sa beneficieze oamenii si elementul surpriza dat de vederea unei structuri atat de futuriste in inima unui spatiu industrial. A fost mereu deschis la noi dezvoltari si ar fi fost de acord sa folosim tehnologii novatoare pentru a-i aduce la viata viziunea”, a spus Koehne, potrivit designboom.
L-a ales pe Niemeyer pentru proiectul extensiei pentru deschiderea promovata de arhitect in lucrarile lui anterioare. “Cu cat ai mai multi pereti, cu atat poti progresa mai putin ca intreprindere. Ai nevoie de contact cu alti oameni. Pavilionul lui Niemeyer este o modalitate foarte originala de a-i aduce pe oameni inauntru", a spus acelasi Koehne inainte de finalizarea lucrarilor de constructie, potrivit archpaper.com.
“O fuziune intre arta si tehnologie, sfera stabileste noi standarde in arhitectura pentru lumea noastra din ce in ce mai digitala. Acest spatiu nu este decat despre stare de bine, sustenabilitate si controlarea amprentei de carbon a cladirii. Tehnologia noastra face posibil acest lucru oferind umbrire invizibila si prevenind supraincalzirea, in timp de respecta viziunea lui Niemeyer”, spune Kai Beckmann, CEO-ul diviziei de Performance Materials din cadrul Merck.
Foto: eyrise via designboom