OAR lansează concursul internațional de soluții „Parc DN3C"
Ordinul Arhitecților din România (OAR), cu sprijinul Filialei Teritoriale OAR Dobrogea, alături de Autoritatea Contractantă – Municipiul Constanța, anunță lansarea Concursului Internațional de Soluții „Parc DN3C”.
Concursul are ca scop selectarea celei mai bune soluții în vederea amenajării viitorului Parc DN3C din Constanța, pentru atribuirea contractului de proiectare, potrivit OAR.
Premiul cel mare va consta în contractul de proiectare cu valoare estimată la nivelul sumei de 1.167.750 de euro fără TVA.
"Amplasamentul avut în vedere pentru realizarea parcului se găsește în nord-estul teritoriului administrativ al Municipiului, într-o zonă liberă de construcții care urmează să se dezvolte în baza Planului Urbanistic Zonal – Regenerare și Revitalizare Urbană Zona DN3C (autor SC Agorapolis SRL), comandat de Primăria Municipiului Constanța și aflat în faza de elaborare. Documentația răspunde nevoii de extindere a teritoriului intravilan al Municipiului în baza principiilor unei dezvoltări sustenabile pe patru planuri: social, economic, spațial și ecologic. Aria de intervenție este delimitată în planurile anexate și poate fi citită ca sumă a două forme neregulate tangente — asemănătoare unui trapez – zona A (aprox. 22ha) și, respectiv, unui triunghi – zona B (aprox.14,5 ha) — întinse de-a lungul unei axe NV–SE. În total suprafața astfel delimitată este de 367.653 mp. Cele două suprafețe corespund celor două etape de implementare ale proiectului.
Concurenții trebuie să țină cont de această ordine de implementare și să distribuie diferitele cerințe specifice ale temei de proiectare între cele două etape de implementare, justificând alegerea strategică pe care o propun. Fiind menit unei mari varietăți de activități, de la contemplare la sport, amenajarea parcului trebuie să genereze spații cu atmosfere variate. Între caracterul pronunțat natural al diferitelor zone și inventivitatea formală propusă prin diverse obiecte sau amenajări, diferitele 'locuri' din parc vor defini zone de odihnă de mai scurtă sau de mai lungă durată, care să ofere protecție față de soare, vânturi etc. și care să favorizeze o utilizare cât mai îndelungată a parcului atât de-a lungul zilei, cât și de-a lungul anului", spun reprezentanţii OAR.