Oraşul care produce electricitate din portocale
Situatia creata de celebrele fructe amarui – vorbim de aproape sase milioane de portocale, cat produc cei 48.000 de pomi din oras – este una periculoasa pentru pietoni si un dezastru pentru serviciul public de salubrizare.
In acest context, a fost lansat un program pilot in cadrul caruia surplusul de portocalele este folosit pentru a genera electricitate curata, noteaza The Guardian. In prima faza, compania de apa a orasului, Emacesa, foloseste 35 de tone de fructe pentru a opera una dintre statiile sale de epurare. Fructele ajung la o centrala care produce deja electricitate pe baza de materie organica. Pe masura ce portocalele fermenteaza, gazul metan rezultat este folosit pentru alimentarea generatorului.
Obiectivul este ca in cele din urma sa poata fi reciclate toate portocalele din oras, iar surplusul de energie sa fie injectat in reteaua electrica a orasului. Testele au aratat ca 1.000 de kilograme de fructe produc 50 kWh, o cantitate suficienta pentru a alimenta cinci case timp de o zi. Cu energia obtinuta de pe urma reciclarii intregului stoc de portocale din Sevilla s-ar acoperi necesarul a 73.000 de case.
Originar din Asia de Sud-Est, portocalul amar a fost fost introdus in Spania de catre arabi, in secolul al IX-lea, adaptandu-se foarte bine la conditiile climatice din sudul tarii. Sevilla este considerata cea mai mare livada de portocali din lume.
Fructele nu sunt insa consumate de localnici, majoritatea fiind exportate in Marea Britanie, unde se prepara din ele marmelada. Portocalele amare sunt un ingredient important si pentru bauturi alcoolice precum Cointreau si Grand Marnier.
Imagine de Hans Braxmeier / Pixabay