Parchet din lemn pentru armonie în bucătărie
Alegerile sunt dificile avand atatea tipuri de parchet, fiecare cu gradul sau de rezistenta si durabilitate, recomandate pentru diverse spatii si utilizari. Este necesar sa alegeti parchetul pentru zona de bucatarie luand in considerare frecventa utilizarii spatiului si asteptarile pe care le aveti de la o astfel de pardoseala. Esenta de lemn, dimensiunile si finisarea sunt extrem de importante.
Factorii agresivi din bucatarie
Parchetul din bucatarie este afectat de excesul de umezeala si de solutiile chimice de curatare a pardoselilor.
Apa nu deterioreaza parchetul atat timp cat nu ramane un timp indelungat pe suprafata lemnului.
Apa ajunsa accidental pe parchet sau variatiile de temperatura pot afecta fibra lemnului si il pot face sa se dilate si sa se deterioreze.
Finisajele sunt si ele afectate de umezeala. Aburul este o problema des intalnita in bucatarie si face ca parchetul sa aiba nevoie de bariera de protective etansa.
Esente de lemn recomandate
Pentru spatiul bucatariei este important sa alegeti esente de lemn care sunt mai stabile atunci cand intra in contact cu umiditatea. Printre esentele recomandate se numara: teak, doussie, iroko sau merbau si wenge.
Teak-ul este un lemn rezistent la uzura si impermeabil. Este in acelasi timp dur si estetic, avand nuante care variaza de la galben deschis la maro. Teak-ul este esenta cea mai rezistenta la umiditate sau lovituri. Nu degeaba este frecvent utilizat la pardoseli exterioare.
O alta esenta de lemn recomandata pentru bucatarie este wenge. Rezistenta sa ridicata la factorii de mediu agresivi si durabilitatea lemnului il fac ideal pentru zone mai sensibile ale casei. In plus, wenge are o culoare eleganta, mai inchisa decat teak-ul.
Stejarul, o esenta de lemn atat de populara, trebuie utilizat cu grija pentru ca poate forma pete negre pe suprafata atunci cand este supus la umiditate. Acest lucru se intampla pentru ca stejarul contine tanin, o substanta care poate provoca aceste pete inestetice. Lemnul de stejar este si el foarte rezistent si are avantajul ca nu va scoate in evidenta eventualele pete aparute accidental.
Sfaturi pentru montarea parchetului
Pentru a asigura o montare in concordanta cu specificul zonelor de bucatarie au fost create sisteme de montaj speciale pentru fiecare etapa, de la sape la finisaje. Daca bucataria va fi frecvent folosita si aveti o familie numeroasa ce include copii trebuie sa asigurati pardoselei o protectie suplimentara pentru trafic.
O idee interesanta si utila pentru a spori rezistenta si a proteja zonele critice din bucatarie este sa intercalati placi de parchet cu placi de gresie sau piatra. Astfel puteti proteja anumite zone expuse la accidente cum este zona chiuvetei sau a aragazului.
Puteti folosi gresie sau piatra in aceste zone alegand parchet din lemn pentru restul camerei. Rezultatul va fi foarte practic si spectaculos, un joc de forme, texturi, culori in ton cu stilul de amenajare a bucatariei.
Finisarea cu ulei a parchetului face ca apa sa nu mai intre in crapaturi atunci cand lemnul este expus la apa si umiditate. De asemenea, zgarieturile superficiale poti fi reparate usor aplicand un alt strat de ulei. Alte probleme mai grave ale parchetului pot fi reparate local prin inlocuirea placilor afectate.
Curatarea parchetului din bucatarie
Curatenia si igienizarea pardoselii din bucatarie trebuie sa se efectueze periodic, acest mediu fiind favorabil dezvoltarii germenilor, intrucat umiditatea este ridicata.
Pentru a degresa si curata suprafetele lacuite sau uleiate din bucatarie este indicat sa folositi un detergent cu formula speciala si echilibrata.
Praful si murdaria acumulata zilnic trebuie maturate sau aspirate pentru a evita zgarierea sau matuirea suprafetei lucioase. Folositi intotdeauna o cantitate redusa de apa atunci cand curatati parchetul.
Intretinerea parchetului
Intr-o zona de risc precum bucataria, puteti oferi un nou strat protector parchetului lacuit sau uleiat prin aplicarea unui tratament pentru revigorare sau a unui polish care va actiona ca o bariera suplimentara impotriva uzurii. Acest tratament se poate aplica de cateva ori pe an, pe podeaua curata.
Alimentele sau apa intervenite accidental trebuie sterse imediat pentru a nu deteriora suprafata si provoca o pata permanenta.
Parchetul finisat cu ceara poate sa fie mai usor de curatat insa trebuie sa luati in considerare si micile deteriorari care pot fi corectate mai bine in cazul unei suprafete uleiate fara a inlocui intreaga suprafata. Parchetul uleiat poate fi reparat local, nefiind nevoie de inlocuirea lamelelor deteriorate.
In cazul unui astfel de spatiu expus la risc este indicat sa aerisiti camera de fiecare data cand gatiti, pentru a elimina umiditatea in exces care poate deteriora pardoseala.