Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Parchet laminat vs. parchet stratificat - ce alegem pentru confortul nostru

Parchet stratificat si parchet laminat - doua tipuri de parchet pe care le ai (poate) chiar la tine acasa. Afla mai mult despre aceste doua tipuri de pardoseala.
Parchet laminat vs. parchet stratificat - ce alegem pentru confortul nostru

Doar in Romania se foloseste sintagma "parchet laminat", in restul lumii se numeste pardoseala laminata. Chiar si producatorii de pardoseli laminate folosesc acelasi termen. Din fericire, exista si producatori de pardoseli laminate onorabili, care nu folosesc in comunicarea on-line sau off-line sintagma de "parchet laminat".

Respect pentru cei de la Egger Pardoseli care folosesc expresia corecta: pardoseli laminate.

Parchetul laminat si parchetul din lemn stratificat sunt des confundate intre ele. Sa incepem, deci, cu elementele de baza ale acestor doua tipuri de "fatete" pentru pardoseli.

Elementele de baza ale parchetului stratificat

Parchetul stratificat este mai apropiat prin caracteristici de parchetul masiv fata de cel laminat, deoarece acesta are in compozitie un strat subtire de furnir din lemn masiv. Datorita faptului ca straturile de lemn se suprapun perpendicular unul pe celalalt, acestea sunt mai stabile din punct de vedere dimensional fata de un parchet din lemn masiv.

Chiar si pretul mai ridicat al parchetului stratificat ne sugereaza o mai mare apropiere de calitatea lemnului de esenta tare, masiv.

Parchetul stratificat a castigat mult teren in ultimii ani, dovada stand faptul ca din ce in ce mai multi constructori, designeri si proprietari l-au ales.

Elementele de baza ale parchetului laminat

Parchetul laminat este un produs sintetic ce are imprimata o imagine de inalta rezolutie care reprezinta lemnul, pe un suport de HDF.

Producatorii de parchet laminat au raspuns la provocarea concurentei parchetului stratificat, iar acum pardoselile laminate arata chiar mai bine decat lemnul. Au texturi asemanatoare cu ale lemnului natural, datorita unei gravari mai profunde a texturilor din compozitie. Va mai amintiti reclama de la Hornbach: "se simte ca lemnul"?

Laminatul premium de 12 mm a convins de asemenea cumparatorii sa incerce produsul in defavoarea stratificatului. Valoarea de vanzare a laminatului tinde sa fie deocamdata moderata, dar uneori se intampla sa depaseascaste pretul unui parchet stratificat.

Compozitie

Parchet stratificat 10/14 mm

1. Furnir din lemn masiv cu grosimi de 2 mm, 3 mm sau 3,5 mm
2. Lemn de pin, molid, brad (bradul este o esenta de lemn cu o densitate mult mai mica fata de un pin nordic, de exemplu) sau placaj multistrat din mesteacan
3. Strat de contrabalans din lemn

De accentuat, parchetul stratificat este realizat dintr-un furnir din lemn masiv de inalta calitate, uscat si stabilizat.

Parchetul stratificat pe suport de brad este de obicei un produs mai slab calitativ si mai ieftin.

Parchet laminat 5/8/10/12 mm

1. Strat protector subtire (melamina) pe partea superioara, transparent, cu rol de protectie la uzura
2. Fotografie de inalta rezolutie care reprezinta imaginea unui parchet din lemn
3. Strat suport din HDF
4. Strat de contrabalans

Cantitatea de lemn natural din compozitie

• Parchetul stratificat este 100% din lemn
• Parchetul laminat nu contine lemn natural.

La noi exista perceptia ca laminatul este plastic. Acest lucru este fals.

Pret parchet stratificat vs parchet laminat

Asteptati-va sa platiti aproape la fel de mult pentru un parchet din lemn stratificat ca si pentru un parchet din lemn masiv. Intodeauna pardoselile din lemn vor fi mai scumpe decat cele mai multe pardoseli laminate.

Pretul parchetului laminat variaza de la extrem de ieftin pentru laminat standard de 5 mm (furnir cu aspect de lemn de stejar, fag), pana la moderat de scump pentru placile cu grosimea de 8-12 mm.

Grosime parchet stratificat vs parchet laminat

• Parchet triplustratificat de 14 mm cel mai utilizat
• Parchet triplustratificat de 9-10 mm cel mai utilizat cu stratul de lemn nobil de 2 mm
• Parchet triplustratificat de 7 mm cu furnir de 0,6 mm

Parchetul dublu stratificat (recomandat ca parchet pentru incalzirea prin pardoseala) are de regula o grosime de 10 mm.

Parchetul laminat are grosimi cuprinse intre 5-12 mm.

Parchet incalzire pardoseala

Parchetul stratificat este recomandat pentru incalzirea prin pardoseala. Parchetul dublu stratificat este mai subtire 10 mm si are un transfer termic mai bun. Trebuie subliniat ca un parchet triplustratificat este mai stabil dimensional fata de un parchet dublustratificat. Parchetul stratificat are prindere mecanica prin click. Parchetul stratificat nu degaja mirosuri sau produsi volatili.

Parchetul laminat este si el recomandat pentru incalzire prin pardoseala, are transfer bun de caldura bun, dar care se pierde ca urmare a montajului pe folie sau polistire. Parchetul laminat nu stim inca daca degaja produsi volatili prin incalzirea melaminei.

Finisaj, intretinere, reconditionare: parchet stratificat vs parchet laminat

Datorita stratului de lemn masiv, parchetul straartificat se reconditioneaza. Un parchet stratificat cu stratul de lemn de 3,5 mm se poate refinisa de max. 5 ori.

Finisajele la parchetul stratificat sunt diverse, astazi producatorii de parchet stratificat ne ofera parchet periat, rindeluit, uleiat sau finisat cu lac mat, semi-lucios, lucios.

Parchetul laminat nu se poate reconditiona.

Parcheul laminat se gaseste si el cu finisaje care imita perfect lemnul, periat, valurit, mat, lucios chiar si super lucios.

Parchetul stratificat are nevoie de o atentie mai mare la intretinere. In functie de tipul de finisaj se aleg si produsele de intretinere. Astazi se gaseste detergent special pentru parchetul finisat cu lac sau cu ulei.

Parchetul laminat se intretine mult mai usor, doar prin spalare cu apa si detergent, aproape orice detergent. Putini sunt cei care au un produs de intretinere special creat pentru parchetul laminat.

Poate cel mai mare inconvenient al parchetului laminat este incarcarea electrostatica care implicit atrage praful ca un magnet.

Valoare parchet stratificat vs parchet laminat

In ultimii ani, statutul parchetului din lemn stratificat a crescut considerabil, ajungand sa fie la egalitate cu parchetul din lemn masiv.

Producatorii justifica valoarea adaugata parchetului stratificat prin costul materiei prime, finisajele elaborate, tratamentele speciale aduse lemului.

IMPORTANT: Majoritatea parchetului stratificat este produs in Europa.

Cu toate ca in din ce in ce mai multe locuinte este instalat laminat premium din categoria de 12 mm, global, parchetul laminat este considerat net inferior parchetului din lemn stratificat.

Rezistenta la apa si umiditate a aerului

Datorita dispunerii straturilor perpendicular unul fata de celalalt, parchetul stratificat este mult mai stabil dimensional si rezistent la variatiile de umiditate relativa a aerului.

Fiind din lemn, parchetul stratificat nu este rezistent la apa.

Daca respectati recomandarea producatorilor si alegeti montajul prin lipire, parchetul straratificat are mari sanse sa fie reconditionat chiar si dupa o inundatie usoara.

Laminatul este rezistent la apa moderat, dar nu este impermeabil. Daca este instalat bine, partea superioara poate fi, teoretic, un scut impermeabil. Cand apa se infiltreaza spre straturile inferioare, se poate umfla. Odata umflat, laminatul nu se va redresa. Singura solutie este este sa il schimbati.

Montajul

Parchetul din lemn stratificat se poate face flotant pe folie sau polistiren, precum in cazul parchetului laminat. Producatorii de parchet stratificat recomanda montajul prin lipire, exact ca la parchetul masiv. Parchetul dublu stratificat pentru incalzire in pardoseala se monteaza exclusiv prin lipire.

Parchetul laminat este usor de montat si ar trebui sa puteti instala singuri, intr-o singura zi, o camera.

Zone de instalare

Puteti alege sa montati parchetul stratificat in toata casa, living, dormitoare, bucatarie, inclusiv in bai (nu in cabina de dus). Pentru cabina de dus exista alt produs despre care o sa vorbim in alt articol.

Daca alegeti sa montati parchet stratificat la subsolul casei trebuie sa faceti o buna bariera de vapori pentru evitatarea umflarii si deteriorarii parchetului.

Parchetul laminat poate fi instalat in orice camera a casei, cu exceptia camerelor foarte predispuse la umiditate, cum ar fi baile (exista parchet laminat de o mai buna calitate pe care il puteti monta in bai).

Confort

Lemnul se foloseste de sute de ani la amenajarea caselor, are caldura naturala, este placut la atingere si este o placere sa mergi descult pe un parchet din lemn. Parchetul stratificat este cald si placut. Casele unde este montat parchet stratificat au un plus de confort, argument de necontestat.

Deoarece laminatul este mai subtire decat lemnul stratificat, frigul poate trece mai usor. Montajul pe polistiren face totusi ca pardoselile laminate sa fie usor mai calduroase fata de un parchet montat pe folie, fie ea si de 5 mm.

Concluzie finala pro si contra parchet stratificat vs parchet laminat

Pro laminat

• Ieftin, pret de la 15,89 lei/mp
• De departe mult mai rezistent la trafic si uzura
• Rezistentae la impact si presiune, rezistent la zgarieturi
• Usor de intretinut
• Practic, usor de montat
• Rezistent la umezeala
• Disponibil in mii de decoruri

Contra laminat

• Greu de reciclat, arde foarte greu, de descompus nici nu se pune problema
• Fotografia de inalta rezolutie este repetitiva, aceeasi imagine pe fiecare lamela a pardoselii, obositor si monoton
• Nu se reconditioneaza
• Montaj flotant defectuos, pe zonele de trafic folia se taseaza, chiar si polistirenul extrudat

Pro parchet stratificat

• Placile din lemn de lemn, au modelele unice si personalitate
• Stratul de lemn nobil se poate reconditiona
• Poti Puteti schimba oricand culoarea si finisajul
• Stabilitate dimensionala si rezistenta termica buna daca este montat pe incalzire in pardoseala
• Se simte ca un parchet masiv daca alegi montajul prin lipire

Contra parchet stratificat

• Pret de vanzare mai mare de la 119 lei/mp un parchet triplustratificat 14 mm din stejar rustic
• Rezistenta scazuta la zgariere si amprentare, practic avem doar rezistenta esentei de lemn si a finisajului
• Intretinere usoara, dar cu produse speciale fiecarui tip de finisaj
• Nu este rezistent la umezeala constanta

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.