Parchet stratificat versus parchet laminat. Diferențe și asemănări
Parchetul stratificat, dar și cel laminat sunt două tipuri de pardoseli care se regăsesc cel mai frecvent în casele oamenilor, fiind adeseori confundate între ele. Însă, există diferențe majore între aceste două tipuri de pardoseli și este necesar să aducem o serie de clarificări pentru a putea ști ce ți se potrivește cel mai bine.
Marea diferență este că parchetul stratificat este din lemn, cel laminat este doar o pardoseală, ne arată magazinul Alma Parchet, specializat în pardoseli.
Marile diferențe care apar între cele două tipuri de parchet se raportează, în primul rând, la materialele din care sunt produse și materia primă utilizată.
Diferențe între parchetul stratificat și parchetul laminat
Parchetul stratificat este cel mai apropiat de caracteristicile lemnului masiv în comparație cu cel laminat, care este o pardoseală fabricată industrial, precum parchetul laminat sau pardoseala SPC. De fapt, aceasta este și cea mai mare diferențiere între cele două tipuri de pardoseli. În timp ce prima este realizată din mai multe straturi de lemn, parchetul laminat este o pardoseală confecționată pe cale industrială, în care aspectul de lemn este conferit de un strat de decor. Acesta este motivul pentru care clienții pot sesiza diferențieri de preț.
Parchetul stratificat este, de cele mai multe ori, mult mai scump în comparație cu cel laminat deoarece este un parchet din lemn, așadar o pardoseală naturală și ecologică, ideală pentru familii în care cresc copii. Grație stratului de uzură din lemn nobil, parchetul stratificat a câștigat aprecierea designerilor și specialiștilor în amenajări interioare datorită faptului că este din lemn natural și are o estetică unică adusă de modul în care fiecare placă poartă istoria copacului din care a fost făcută.
Parchetul laminat este un produs compozit în trei straturi: superior - de protecție, decorativ - o imagine de înaltă rezoluție care redă aspectul lemnului, stratul de suport HDF (fibră lemnoasă de înaltă densitate) și un strat inferior cu rol de protecție împotriva umidității. Calitatea (reflectată în preț) a parchetului laminat determină un profil plăcut vizual și o rezistență sporită la zgârieturi. Parchetul laminat este mult mai ieftin și înlocuirea acestuia nu este atât de costisitoare așa cum se întâmplă în cazul parchetului stratificat. Totuși, unele modele de parchet laminat pot costa aproape la fel de mult precum cel stratificat datorită faptului că procesul de fabricare a fost mult mai amplu și reproducerea unei anumite esențe de lemn s-a concentrat pe mai multă acuratețe.
În cazul în care dorești să montezi un sistem de încălzire în pardoseală, ambele tipuri de parchet pot fi o opțiune, alegerea este de gust și buget. Parchetul laminat are, de asemenea, un transfer termic bun, dar necesită montarea pe folie sau polistiren, care crește grosimea pardoselii și scade din rata de transfer. O altă precauție se referă la compoziția celor două tipuri de parchet. În timp ce parchetul stratificat este natural și sigur, în cazul laminatului prin încălzirea melaminei nu se poate ști dacă degajă sau nu produși volatili.
Spre deosebire de parchetul laminat, cel stratificat se poate recondiționa și poți să îi schimbi culoarea în cazul în care dorești să faci o schimbare. Parchetul laminat nu se poate recondiționa, iar dacă s-a deteriorat atunci va trebui să îl înlocuiești.
Parchetul stratificat are nevoie de o îngrijire mai atentă și trebuie să utilizezi produse speciale pentru lemn. Laminatul se întreține similar oricărui tip de pardoseală, nu este atât de pretențios la detergentul folosit. Totuși, ambele tipuri de parchet sunt sensibile la apă, din acest motiv se recomandă să fie spălate cu mop special sau cârpă bine stoarsă.
Pardoselile din lemn au întotdeauna un aport la capitolul estetic în casa ta
Mai ales în ultimii ani, statutul parchetului stratificat a crescut considerabil, ajungând pe picior de egalitate cu cel din lemn masiv. Cel laminat contribuie mai mult la capitolul estetic și doar oferă senzația că într-o anumită încăpere este o pardoseală din lemn. Dar, indiferent ce ai alege pentru casa ta, atât cel stratificat, cât și cel laminat pot să schimbe aspectul unei încăperi semnificativ.
Dacă îți dorești o pardoseală din lemn care să fie cât mai apropiată ca și calitate de cel din lemn masiv atunci cel stratificat este alegerea cea mai potrivită.