Parchetul din lemn și climatul ambiental
Climatul ambiental
Perceptia umana in ceea ce priveste temperatura este mai dezvoltata decat cea care se refera la determinarea umiditatii aerului. Controlul umiditatii in interiorul unei cladiri este adesea neglijat, fapt ce duce la crearea unor conditii critice de existenta pentru podelele din lemn.
Pe de o parte, in timpul iernii, functionarea diverselor aparate si sisteme de incalzire are ca rezultat scaderea substantiala a umiditatii relative a aerului (uscarea aerului), fapt ce poate duce la contractarea lemnului (aparitia rosturilor in parchet). Pe de alta parte, in timpul anotimpului cald, lemnul reactioneaza in sens opus situatiei descrise mai sus. Umiditatea crescuta a aerului poate duce la dilatarea lemnului (umflarea parchetului).
Parchetul din lemn pierde si capteaza umiditatea
Parchetul din lemn este un material viu si, in consecinta, reactioneaza la schimbarile ce se petrec in mediul sau inconjurator. El prezinta diverse reactii la variatiile umiditatii aerului si se adapteaza corespunzator intr-o masura mai mare sau mai mica. Daca parchetul din lemn este asezat intr-o camera cu o umiditate a aerului foarte ridicata, lemnul va tinde sa absoarba o parte din umiditatea existenta. Daca, din contra, acelasi parchet este asezat intr-un mediu cu aer uscat, el va reactiona in mod opus, eliberand umiditate intr-un grad mai ridicat sau mai scazut.
Stabilitate si deplasare
Avand in vedere faptul ca parchetul lemnul tinde intotdeauna sa fie in echilibru cu mediul in care se afla, va realiza in mod inevitabil deplasari foarte lente, insa reale, care vor determina o modificare a formei si a dimensiunii lemnului. In mod evident, acest "comportament" poate crea probleme atunci cand lemnul este folosit la realizarea podelei din lemn (parchet); in afara de faptul ca lemnul este puternic influentat de schimbarile climatice, el poate fi supus si contactului ocazional cu apa. Din fericire, expertii in domeniu au dezvoltat tehnologii menite sa ofere solutii practice acestei probleme, astfel ca, in ziua de astazi, lemnul si stabilitatea au devenit sinonime.
Despre fibrele lemnului
Lemnul este un material cu proprietati tipice neuniforme. Cu alte cuvinte, aceasta inseamna ca lemnul are o structura neomogena si se deplaseaza in directii diferite. Avand in vedere ca lemnul are o structura de fibre paralele, deplasarile sale mecanice sunt direct influentate de directia fibrelor. In consecinta, utilizarea si intrebuintarea in mod rational din punct de vedere tehnologic a lemnului presupune o cunoastere amanuntita a aspectelor descrise mai sus.
O noua formula pentru asigurarea stabilitatii parchetului
Gratie compensarii rezultate in urma tensiunilor introduse prin cunostintele tehnice, parchetul a dobandit o noua formula de asigurare a stabilitatii. Datorita tehnicii de lipire a straturilor cu fibre imbinate, este posibila fabricarea unui produs de inalta calitate tehnologica, cu performante structurale notabile pentru un simplu material natural. Acest proces de fabricatie a permis largirea orizonturilor in folosirea lemnului, pentru realizarea unora dintre cele mai solicitante si sofisticate lucrari (de la fabricarea avioanelor, pana la realizarea podelelor din lemn).
Imaginile de mai jos ilustreaza parchetul stratificat: tehnica originala de fabricare contrabalanseaza tensiunile din lemn, pentru a conferi produsului echilibru. Stratul superior cu fibre longitudinale este mai stabil datorita suportului multistratificat cu fibre transversale.