Parcuri şi grădini neconvenţionale care te vor captiva
Foto: Flickr / John Lord Follow / CC BY 2.0
Va invitam la o plimbare prin lumile fantastice nascocite de cateva dintre cele mai imaginative spirite care s-au aplecat vreodata asupra unui proiect de peisagistica, pentru delectare si, de ce nu, pentru inspiratie.
Cunoscuta si ca Parcul Monstrilor sau Gradina Monstrilor, bizara gradina din oraselul italian situat in nordul regiunii Lazio este o expresie a mahnirii si a fost menita sa socheze. A fost proiectata in 1552 la cererea printului Pier Francesco Orsini. Printul isi petrecuse o buna parte din viata in razboi, fusese tinut prizonier si, de-abia intors acasa, isi vede sotia murind.
Acestea sunt circumstantele in care cel numit si Vicino Orsini l-a angajat pe Pirro Ligorio, un cunoscut arhitect al vremii, insarcinat cu misiunea finalizarii Bazilicii Sfantul Petru din Roma dupa moartea lui Michelangelo, sa-i creeze o gradina speciala, complet distincta de gradinile renascentiste ale vremii. Sub indicatiile lui Ligorio, vechea padure de langa Bomarzo incepe treptat sa faca loc unei colectii de creaturi si de structuri pagane din piatra in stil manierist, infricosatoare ori doar neobisnuite. Un "spatiu magic" in care Orsini, dupa cum marturisea el jurnalului, isi gasea alinare.
Se pare insa ca urmasii printului nu au simtit la randul lor magia gradinii, abandonand-o dupa moartea celui din angoasele caruia se nascuse. Astazi este o populara atractie turistica, iar pecetea timpului ce o poarta ii sporeste parca farmecul.
Foto: Wikipedia / CC BY-SA 3.0 / Flickr / Jean-Pierre Dalbéra / Flickr / Bo&Ko / CC BY-SA 2.0
Lotusland este creatia cantaretei poloneze de opera Ganna Walska, cunoscuta pe la jumatatea secolului trecut pentru petrecerile extravagante, decadente tinute aici.
Scoicile decorative uriase si remarcabila colectie de arta topiara sunt cateva dintre curiozitatile gradinii.
Pasionata de plante suculente ca agavele si specii din familia Cycadaceae, Walska a adunat in gradina sa in jur de 3.000 de specii. In gradina topiara gasim un urias ceas floral, inconjurat de plante sculptate in forma de animale dintre cele mai diverse. Gradina poate fi vizitata pe baza de rezervare.
Gradina din imagini este opera unui arhitect peisagist pasionat de cosmos. Charles Jencks, care s-a stins din viata in octombrie 2019, a fost artistul care putea transforma pustietatea in taramuri magice - asta in timp ce explora teoria gaurilor negre, a haousului si a infinitului. Ca multe alte lucrari ale lui Jencks, Gradina Speculatiilor Cosmice este un loc pe care trebuie sa-l vezi pentru a te convinge ca el exista aievea. Gradina este privata si poate fi vizitata de public intr-o singura zi a anului.
Cascada Universului (The Universe Cascade), o scara din beton ce pare sa curga asemenea unei cascade, are 25 de podeste, fiecare marcand o schimbare importanta in istoria cosmosului Incepand de sus, din timpurile prezente, ne poarta de-a lungul a 13 miliarde de ani de evolutie cosmica. Treptele dispar in apa intunecata de la baza, sugerand misterul originii universului.
Mai incolo putem observa o distorsiune a spatiului cauzata de o gaura neagra.
Foto: Wikimedia Commons / C3.0C BY / Flickr / John Lord / CC BY 2.0
Situata intr-o regiune mlastinoasa dintre Toscana si Lazio, Il giardino dei Tarocchi este incununarea muncii de aproape doua decenii a artistei franceze Nikki de Saint Phalle. Puternic influentata de lucrarile arhitectului catalan Antoni Gaudí cu ocazia unei vizite in Spania, cu precadere de Parcul Güell din Barcelona, de Saint Phalle a decis sa-si faca propriul parc de sculpturi.
Incepand cu 1978, a creat cu mainile ei sculpturile suprarealiste imbracate in mozaic, o interpretare a ezotericelor carti de tarot ce au pasionat-o.
Una dintre cele mai remarcabile este "Imparateasa", un sfinx cu chip de femeie in interiorul caruia artista a locuit pe perioada in care a lucrat la gradina.
Foto: Flickr / Simone Ramella / CC BY 2.0
Un refugiu pastoral pentru indragitii pititici de gradina, dar si pentru magicele zane, cuprinde mai mult de 1.000 de bucati, precum si 250 de specii de flori salbatice si de alte plante, pe o suprafata impadurita de 1,6 hectare. Parcul poate fi vizitat contra cost - caciulile sunt din partea casei.
Foto: Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0 / Flickr / David Masters / CC BY 2.0
Oraselul in miniatura Bekonscot, cel mai vechi de acest fel din lume, este in acelasi timp o gradina cu arbori si arbusti. A fost creat de contabilul locului, Roland Callingham, in anii 1920, ajutat de gradinar, de sofer, de bucatar si de slujnica. Impreuna au construit in gradina din spatele casei lui Callingham o replica in miniatura a Angliei rurale a vremii.
Cunoscutul producator de cai ferate si trenuri mininaturale Bassett-Lowke a realizat special pentru acest proiect o vasta retea de cale ferata, care s-a pastrat de-a lungul timpului.
Destinata initial doar oaspetilor lui Callingham, gradina a atras curand atentia presei si a publicului, continuand pana in zilele noastre sa incante vizitatori de peste tot.
Foto: Pixabay / Flickr / Gavin Stewart / CC BY 2.0
Amenajate pe un domeniu din sudul comitatului Cornwall, glorioase in secolul al XIX-lea, gradinile au fost lasate de izbeliste doar cativa ani mai tarziu, odata cu izbucnirea Primului Razboi Mondial si cu plecarea pe front a loialilor sai gradinari. Revendicate cu timpul de natura, au cazut in uitare decenii intregi.
"Frumoasa adormita" avea sa se trezeasca in anii 1990, cand gradinile au fost descoperite din intamplare. A urmat un amplu proiect de restaurare care a redat pasionatilor de natura 80 de hectare de gradini subtropicale si de paduri antice.
"Capul Uriasului", "Slujnica din Glod" si "Doamna Cenusie" sunt cateva dintre sculpturile ce asteapta sa li se arate vizitatorilor.
Foto: Flickr / Loco Steve / CC BY-SA 2.0 / Flickr / Dumphasizer / CC BY-SA 2.0 / geograph.org.uk / Eugene Birchall / CC BY-SA 2.0