Peluza in luna septembrie
Prima luna de toamna aduce o serie de noi sarcini pentru cei care au o gradina, indiferent de tipul acesteia. Nici cei care au preferat doar o peluza nu sunt insa scutiti luna aceasta de lucrari d eingrijire. Dupa o vara secetoasa, zonele de vegetatie uscata sau arsa s-au inmultit probabil, cu toate ingrijirile. Pentru a avea o peluza verde in continuare, inca o luna doua, sau pentru a va asigura de felul in care va arata primavera viitoare, septembrie e ultima luna in care se pot face unele lucrari.
Pe terenurile mari este nevoie de o masina de tuns iarba pentru intretinerea peluzei (foto: Alina Miron)
• In prima instanta, luna aceasta este ultimul moment din an in care puteti fertiliza terenul. Folositi de data aceasta un fertilizator cu eliberare lenta, care sa isi faca efectul pe o perioada mai lunga, peste iarna.
• Continuati sa tundeti iarba o data pe saptamana, pana cand observati ca plantele isi inceteaza cresterea, si udati in continuare zilnic (asa cum ar fi trebuit facut si peste vara) daca nu ploua afara. Cosirea cere mai mult efort, dar pentru suprafetele mari exista si varianta masinilor de tuns iarba care la ora actuala se gasesc in destule forme si dimensiuni, cu performante variate si sunt usor de manipulat. In ceea ce priveste sistemele de udare, luati in calcul si varianta cu furtun ingropat, cu aspersoare.
• Cu o grebla, adunati frunzele uscate (le puteti folosi la compost, pentru mai multe despre realizarea acestuia aveti un material si aici) si aerati solul.
• Luna aceasta si pana la mijlocul lui octombrie se mai pot semana noi seminte pentru gazon, pentru a reface peluza sau pentru a completa locurile in care iarba s-a uscat peste vara.
• Nu plantati semintele daca stiti ca va ploua mult, acestea vor fi udate, e drept, dar si imprastiate de ploaia grea, creand lipsa de uniformitate. Nu plantati intr-un singur sens, lucrati alternativ, in doua sensuri.
• De asemenea, se pot bune bazele unei viitoare peluze daca nu ati avut pana acum una, astfel: se curata terenul de pietre si buruieni si se sapa pana la o adancime de cca 25 cm. Solul trebuie verificat daca este propice pentru cresterea in regula a gazonului si imbogatit cu substantele necesare (compost amestecat cu stratul de sol sapat). Exista mix-uri de seminte de gazon care pot fi alese in functie de viitoarea utilitate a terenului (veti gasi sub denumiri de tipul “gazon umbra”, “gazon sport” – bun si pentru locuri de joaca -, “gazon pentru sud”, “gazon de ornament”, “gazon englezesc” – una dintre speciile ornamentale cele mai rezistente, dar care cere si multa apa). Semanati-le conform instructiunilor, grebati-le, ca sa se amestece cu solul si apoi udati din belsug, ca sa poata germina.
• Daca apar daunatori precum furnicile care iau o parte dintre seminte, mai semanati o data, pentru a nu avea goluri si a asigura un strat dens de gazon.
• Daca vreti sa creati si zone cu flori, tot luna aceasta le puteti planta pe cele cu bulbi.
Aceste sisteme mai complexe implică existența termostatelor, senzorilor, sistemelor de tubulatură și scurgerilor de condens care vor trebui integrate în design-ul proiectului.
De asemenea, pentru ventilația comercială, proiectanții trebuie să calculeze corect volumul de aer necesar în funcție de suprafață, tipul de magazin și numărul zilnic de vizitatori pentru a elimina riscul mirosurilor neplăcute sau ale aerului închis.