Piatra naturala - material ecologic. Cinci motive pentru care sa folositi piatra naturala
Piatra naturala este unul dintre cele mai sustenabile produse, ceea ce inseamna ca foloseste cat mai eficient resursele energetice (curent electric, combustibili fosili), apa si este reciclabil, reducand la maximum impactul bunurilor rezultate din prelucrarea ei asupra sanatatii oamenilor si asupra mediului inconjurator.
Proiectarea si construirea in spiritul protejarii mediului a acelor proiecte numite “cladiri verzi” necesita o planificare atenta si, totodata, o constientizare a faptului ca o asemenea investitie va merita din plin timpul si resursele cheltuite. De ce? Pentru ca piatra naturala folosita in amenjarile interioare si exterioare denota responsabilitate in privinta protejarii Pamantului, refacerii si imbunatatii mediului inconjurator. Iata care sunt principalele motive pentru care piatra naturala este un produs sustenabil si merita sa fie folosit in cat mai multe scopuri.
1) Piatra este un material natural
Piatra este o materie creata de natura. Nu este nevoie de nici un alt material pentru a produce piatra naturala. Piatra naturala se gaseste din belsug in lume sub diferite venaturi, texturi, culori, forme, iar ultimele realizari ale tehnicii permit ca acest produs natural sa fie folosit in foarte multe feluri. Piatra naturala nu contine substante chimice daunatoare, astfel incat spatiul in care aceasta este folosita nu reprezinta un pericol pentru viata, aspect de maxima importanta in cadrul proiectelor sustenabile. Deoarece locurile de exploatare a pietrei naturale sunt numeroase in lume, transportul se face pe distante mici intre cariere si magazinele de desfacere, ceea ce conduce la reducerea impactului asupra mediului printr-o emisie redusa a gazelor de esapament. Romania are destule cariere de piatra active, iar multe din importurile de piatra naturala se fac din tarile vecine: Bulgaria, Grecia, etc.
2) Piatra naturala este durabila
Piatra a dovedit din plin ca poate trece testul timpului. Consecinta acestui fapt este ca, odata montata o piatra naturala, aceasta va rezista foarte mult timp. Ardezia, limestone-ul, travertinul sau granitul isi pastreaza frumusetea si gratia in schimbul unei intretineri si impermeabilizari periodice – procedee foarte simple, dar absolut necesare. Piatra naturala rezista fara probleme traficulului greu in spatii interioare (bai, bucatarii) si in cele exterioare (gradini, terase). Cu o durata de viata intre 50 si 100 de ani, piatra naturala isi gaseste cu greu un material care sa o depaseasca din acest punct de vedere. Sustenabilitatea este definita si prin resursele reduse care participa la realizarea produsului, astfel ca la o asemenea rezistenta, piatra naturala se numara printre campionii sustenabilitatii. Poate ca piatra pare initial mai scumpa, da… Dar, daca puneti in balanta costurile unor materiale cu functii similare pietrei, in termeni de intretinere, de inlocuire partiala sau integrala, care sigur se vor face in timp mai scurt, veti ajunge la concluzia ca piatra naturala este mult mai rentabila. Si mai frumoasa! Si mai versatila!
3) Piatra naturala inseamna intretinere simpla
Daca este intretinuta corespunzator, piatra naturala va dura si va impresiona multi ani prin aspectul sau elegant si placut. Existe o multitudine de finisaje si tratamente din fabricatie aplicate pietrei naturale care reusesc sa ii mareasca durata de viata, rezistenta la intemperii si la trafic greu. Cele mai multe pietre naturale pot fi pur si simplu curatate cu sapun si apa. Exista de asemenea substante speciale destinate piatrei naturale care sunt accesibile ca pret si usor de utilizat. Chiar si aceste substante sunt nepoluante, necontinand elemente chimice daunatoare.
Citeste continuarea pe blogul PiatraOnline.ro!