Placarile decorative cu marmura in spatii rezidentiale
Placarea cu marmura a interioarelor locuintelor dateaza din perioada antichitatii, grecii find recunoscuti pentru utilizarea ei in arhitectura, in scopuri decorative. Pentru ca era mai moale si usor de taiat, fasonat si sculptat, avand in acelasi timp o multitudine de culori si irizatii, venaturi si transparente seducatoare, marmura era piatra favorita a anticilor eleni. Nu doar exterioarele, fatadele, coloanele, templele sau statuile publice erau cele ce beneficiau de acest uimitor material, ci si interioarele caselor, ale bailor publice etc. Adesea, chiar si piesele de mobilier erau realizate din marmura sau aveau insertii din aceasta roca.
De la pardoseli pana la tavane, rocile decorative din marmura erau prezente in locuintele grecesti in cele mai diverse forme. Nu doar valoarea decorativa, ci si calitatile fizice ale marmurei erau apreciate de catre constructorii antici. Din acea perioada provine si ideea valorii superioare a acestei pietre fascinante, care insa pe atunci, ca si acum, putea fi apreciata intr-o maniera variata, nu doar dupa locul de provenienta si raritatea culorilor, ci si in functie de arta cu care fusese lucrata.
De-a lungul istoriei, intrebuintarea marmurei in scopuri decorative a fost mereu preluata in locuintele persoanelor instarite, ea fiind aproape intotdeauna considerata o piatra specifica celor bogati. Doar in perioada Evului Mediu timpuriu marmura a trecut printr-o perioada de regres chiar si in biserici sau locuintele nobililor, dar aceasta deoarece in general decaderea artelor, arhitecturii si stiintelor a marcat intreaga societate.
Pardoseli din marmura
Placarea pardoselilor cu marmura nu mai este astazi o lucrare atat de “rece” ca in trecut, tipurile moderne de incalzire permitand pastrarea temperaturiilor perfect confortabile la nivelul podelei. Pretul marmurei este competititiv, la unele tipuri de marmura el ajungand chiar mai mic decat cel al unor al altor materiale pentru pardoseli.
Credinta ca e prea scumpa provine de fapt din costurile care pot fi sau nu adaugate, in functie de spatiul in care este folosita. Marmura alba este mai scumpa, de asemenea ea trebuie impermeabilizata in spatiile cu risc ridicat de umiditate. Alte costuri suplimentare pot aparea la montura ei, o lucrare atenta fiind insa garantia durabilitatii in timp. De asemenea, intretinerea poate presupune achizitionarea unor solutii speciale pentru curatarea petelor mai speciale.
Placari pentru pereti
Marmura este astazi foarte potrivita atat pentru spatii cu amenajari clasice, cat si in interioarele moderne. Practic nu exista limita pentru incaperile sau elementele constructive pe care le poate decora: poate fi eleganta, dar poate fi inclusia si in stiluri naturale, traditionale. Stilul este adesea determinat si de finisajul care a fost aplicat marmurei. Nu este nevoie ca suprafata ei sa fie lucioasa, asa cum ne-am obisnuit. Marmura poate fi mata, serigrafiata, buciardata, gravata cu cele mai diverse ornamente, litere etc.
Scari interioare, seminee, glafuri, blaturi
Posibilitatea taierii placilor de marmura in cele mai diverse forme permite aplicatii perfecte in cazul detaliilor de tipul glafurilor si blaturilor. In ceea ce priveste scarile de interior, treptele si contratreptele, balustradele sau mana curenta, orice element poate fi realizat din piatra.
Mobilier si ornamente din marmura
In acest domeniu, marmura este folosita mai adesea in cazul reconditionarilor de mobilier de epoca sau in cazul reabilitarilor unor case istorice, care aveau in holurile de intrare sculpturi, banchete de piatra etc. Cele mai apreciate piese de mobilier „stil” implica de altminteri marmura combinata cu esente de lemn pretios, fildes, metal, mozaic din alte pietre etc. Totusi nici decorurile si finisajele contemporane nu exclud utilizarile marmurei in aceste scopuri. Muchii, blaturi, intrasii, orice poate fi sculptat si imbinat in functie de cele mai variate stiluri si preferinte.