Plăci termoizolante din poliuretan (PIR) tăiate în pantă pe acoperișuri plane
Soluția aplicată în cazul planșeelor din beton armat, unde panta corespunzătoare este realizată prin tăierea în pantă a elementelor termoizolatoare.
Ce avantaje are dezvoltarea pantei cu utilizarea straturilor de izolație termică?
Izolația termică are o masă semnificativ mai scăzută, fiind astfel o structură mai „flexibilă” din punct de vedere mecanic (densitatea moleculară a betonului armat este 2400 kg/m3, iar a șapei de aproximativ 1100 kg/m3, în timp ce a poliuretanului este 30-33 kg/m3, cu o diferență de peste 70 de ori în favoarea PIR-ului fata betonul armat si de peste 30 de ori fata de șapa de pantă ).
Prin realizarea stratului în pantă, crește și efectul termoizolator al structurii.
Costurile logistice, timpul de lucru, durata utilizării utilajelor sunt mai scăzute datorită utilizării și manipulării materialului cu masă redusă.
Elementele finale ale pantei trebuie doar așezate conform planului de distribuție, spre deosebire de durata turnării, uscării betonului, și a costurilor acestora.
În cazul renovării, în multe instanțe, dimensionarea statică nu permite alte soluții de corecție a pantei (nu există greutate în plus).
Proporția tehnologiilor umede în structură poate fi redusă.
Se furnizează un plan de distribuție, de așezare conform planșelor predate, cu ajutorul căruia elementele pot fi așezate unul lângă celălalt în mod simplu.
Unghiul și gradul pantei pot fi alese în mod liber, însă pantele sub 2 grade sunt considerate soluții specifice și necesită precauție sporită.
Izolația termică completă este alcătuită din 2 straturi:
Dimensiune element tăiat în pantă (PIR LTL): 0,6m x 1,25, nelaminat, grosime: 1-22 cm, conductivitate termică (λ): 0,026 W/mk
Izolație termică de bază: (PIR ALU/PIR MV) dimensiune placă: 2,5X1,25 m, laminare bilaterală: folie de aluminiu/fibră de sticlă, grosime: 2-24 cm, conductivitate termică (λ): 0,022 W/ mk/ 0,026-0,024W/mk
Panta hidroizolației este afectată de rezistența suprafeței pe care se așază. Cu cât suprafața este mai masivă, cu atât este mai mică panta permisă.
Rezistențele ridicate și dimensiunile mari ale plăcilor din poliuretan permit realizarea acoperișului cu o pantă de 1,68%. În cazul produselor cu parametri de rezistență mai scăzuți, pantele sub 2% reprezintă un risc mai mare.