Plexiglasul, un material cu proprietăți uimitoare
Plăcile plexiglas au grosimi care pornesc de la 1,5 mm și pot ajunge până la 25 mm. Datorită maleabilității și proprietăților deosebite ale acestui material de tip plastic, plexiglasul poate fi utilizat atât în exterior, cât și în interior. Astfel că aplicațiile plexiglasului variază de la design interior și amenajări interioare, la industria de publicitate, producția de mobilier, până la industrii precum construcții, industria alimentară, industria auto, transport și aeronautică.
Ținând cont de proprietățile termice, plexiglasul poate fi prelucrat doar în anumite condiții:
- temperatura de înmuiere 105 grade
- temperatura maximă de lucru pe termen scurt: 90 grade
- temperatura de îndoire la cald: 95
- coeficientul de dilatare termică liniară: (0-50 grade): 65
- conductivitatea termică: 0.19 W/mk
De ce să alegi plexiglas în exterior (construcții, amenajări exterioare, reclame luminoase)
- Plexiglasul transparent are cel mai înalt grad de transmisie a luminii, 92%
- este rezistent la spargere, mult mai rezistent decât sticla
- rezistă până la 10 ani în exterior, când este utilizat în construcții (are rezistența mărită la condiții meteo nefavorabile)
- are o rezistență mărită când intra în contact cu diferite substanțe chimice
- este un material care se poate recila în proporție de 100%
- are certificare RoHS, lucru care înseamnă că nu conține materiale sau substanțe care să aibă efect nociv asupra mediului înconjurător
- greutate mică
- izolare fonică
Din acest motiv plexiglasul este utilizat destul de des pentru ferestre, în cazul caselor, foișoarelor, spațiilor de birouri. Acesta este un mare avantaj, dar dacă îți vrei să ții cont și de rezistența mare la impact și rezistența la șoc, cu siguranță vei opta pentru policarbonat compact.
Când vine vorba de aplicații din mediul interior (panouri despărțitoare, standuri expoziționale, panouri de protecție covid-19), plexiglasul este de asemenea recomandat:
- are un grad înalt de transmisie a luminii
- rezistă la spargere, fiind astfel mult mai bun de utilizat comparativ cu sticla
- poate fi folosit în aplicații expuse la temperaturi intre -30°C și + 70°C
- rezistă la contactul cu substanțe chimice, substanțe alcaline sau acizi diluați
- este în regulă să aibă contact cu alimentele
- cântăresc puțin
Aplicațiile plexiglasului sunt multiple, un mare avantaj fiind faptul că se pot prelucra și cu utilaje de prelucrare a lemnului, lucru care ajută mult în obținerea unui rezultat final excepțional. Datorită tuturor procedeelor care permit prelucrarea plăcilor de plexiglas, plexiglasul poate fi transformat și în opere de artă.
Plexiglasul este un material uimitor. Ținând cont de toate proprietățile acestuia (rezistența sporită la spargere și la variații de temperatură, multiplele modalități de prelucrare, izolarea fonică, greutatea mică, gradul înalt de transmisie a luminii pentru plexiglasul transparent), plexiglasul se poate utiliza în foarte multe domenii. În momentul de față încă există persoane care nu au descoperit utilitatea plexiglasului și de ce acesta este ales de multe ori în defavoarea sticlei.