Podurile din rădăcini din India, minuni inginerești în parteneriat om-natură
Spre deosebire de materiale moderne de constructie ca betonul si otelul, devin cu timpul mai puternice si pot dainui secolele la rand. Podurile “vii” din India sunt minuni ingineresti savarsite in parteneriat om-natura, din care arhitectii moderni ar avea ce invata.
Construite - sau, cum spuneam, plantate - din radacinile aeriene ale arborelui indian de cauciuc (Ficus elastica), se pot intinde pe o lungime de pana la 50.
Nu sunt luate usor de apa, asa cum se intampla cu podurile din lemn si din bambus, si nici nu putrezesc, o problema des intalnita in regiunea in care media anuala a precipitatiilor se apropie de 12.000 de milimetri. S-au dovedit a fi mai durabile chiar si decat podurile moderne construite din otel, care ruginesc si se erodeaza rapid intr-un climat comparabil.
Cum mult timp in urma, membrii a doua triburi inrudite din Meghalaya, Khasis si Jaintias, au vazut in radacinile puternice ale ficusului de cauciuc oportunitatea de a traversa cu usurinta numeroasele rauri ale regiunii.
Procesul de construire variaza in functie de conditiile specifice locului si de lungimea podului. Incepe insa de fiecare data cu plantarea a cate unui puiet pe fiecare mal al raului - sau pe buza rapei. Odata formate radacinile aeriene, cel mai adesea acestea sunt orientate de catre localnici spre malul opus cu ajutorul unui schelet din bambus sau din tulpini de palmieri. Se formeaza in timp - este nevoie de cateva decenii - structuri deosebit de complexe care pot functiona ca poduri stabile si sigure.
Unele dintre cele mai vechi dintre podurile folosite zi de zi de locuitorii satelor din preajma orasului ar avea mai bine de 500 de ani.
Cercetatorii sunt de parere ca tehnici similare pot fi folosite in orase pentru a inverzi si a umbri zonele urbane confruntate cu cresterea temperaturilor.
“Este cu adevarat incredibil cat de rezistente sunt si devin mai puternice cu timpul. Sunt ancorate in pamant, dar nu au niciun impact negativ asupra mediului - fac parte din el”, spune Ferdinand Ludwig, profesor de tehnologii verzi in arhitectura peisagistica la Universitatea Tehnica din Munich, unul dintre autorii unui studiu dedicat podurilor vii din India.
Foto: Arshiya Urveeja Bose / Creative Commons Attribution 2.0 Generic