Pregateste-te din timp: cum iti alegi sera potrivita?
Chiar daca suntem in plin sezon al recoltelor bogate, o vorba din batrani spune ca omul destept isi face vara sanie si iarna car. Cam asa s-ar pune problema si in cazul fructelor si legumelor pe care le cultivi in gradina: trebuie sa te pregatesti din timp pentru sezonul in care vremea nu e de partea recoltei. Serele reprezinta una dintre solutiile care te ajuta sa obtii recolte bune indiferent de sezon sau temperatura.
La inceput, serele erau folosite pentru productiile pe scara larga, cu scop comercial, in cazul carora era esentiala obtinerea unui climat controlat si protejat. Odata cu dezvoltarile tehnologice, multe tipuri de sere au devenit disponibile pentru orice persoana interesata de gradinarit, iar o sera in gradina din spatele casei nu mai suprinde pe nimeni in zilele noastre.
Daca te gandesti ca poate o sera ti-ar veni in ajutor, trebuie inainte de toate sa te decizi daca chiar ai nevoie de aceasta investitie. In primul rand, serele iti aduc o serie de beneficii pe care nu ai cum sa le treci cu vederea:
1) Prelungesc sezonul de cultivare - poti incepe sadirea semintelor inainte ca vremea de afara sa fie cea potrivita pentru plantare; in acelasi timp, poti pastra plantele chiar si dupa ce sezonul calendaristic de cultivare s-a sfarsit.
2) Poti avea legume/ fructe proaspete pe tot parcursul anului.
3) Plantele si rasadurile sunt protejate de insecte, paraziti si de pasarile care le-ar putea distruge.
4) Te ajuta sa economisesti - mediul controlat din interiorul serelor inseamna o rata mai mare de succes in ceea ce priveste germinarea semintelor.
5) Plantele pot fi cultivate atat in ghivece si jardiniere, cat si direct in sol - desi cel mai adesea plantele din sere sunt cultivate in ghivece si jardiniere, exista si optiunea de a le planta direct in sol, ceea ce face ca plantele sensibile la bolile transmise prin aer (cum ar fi rosiile) sa creasca mai mult.
Exista, insa, si dezavantaje:
1) Trebuie sa monitorizezi cu mare atentie umiditatea solului - plantele din ghivecele din sera au avantajul unui sol bine drenat, insa acesta se si usuca mult mai repede decat solul de afara.
2) Plantele se pot supraincalzi - ventilatia este esentiala, mai ales in lunile calde de vara. Aerisirea automata este cea mai potrivita.
Cum alegi?
Acum ca te-ai decis daca sera este sau nu este o investitie potrivita, iata lucrurile de care este bine sa tii cont atunci cand pleci in cautare:
Serele trebuie sa fie bine ventilate si bine izolate
Atentie mare la circulatia aerului in interiorul serei - trebuie sa fie suficiente cai pentru ca aerul sa intre si sa iasa din sera. Ideal ar fi ca sera sa aiba guri de aerisire sau fante atat in partea de sus, cat si in partea de jos. Pe langa fantele cu deschidere manuala, exista si sere cu aerisire automata bazata pe energie solara.
Materialul din care este confectionata sera trebuie sa tina caldura la interior pe timpul iernii, si sa previna supraincalzirea pe timp de vara. Gradul de izolatie oferit difera in functie de proprietatile fiecarui material. Pe langa izolatia inerenta, iti poti alege scheme de izolatie suplimentara, in functie de climatul pe care vrei sa-l obtii - poti termoizola fundatia, peretii si acoperisul serei. O sugestie buna si necostisitoare o reprezinta folia cu bule din polietilena.
Sera transparenta sau opaca?
Unele sere sunt facute din materiale transparente, altele din materiale opace, si exista, desigur, si varianta de sera semi-transparenta. Diferentele se leaga de tipul de lumina pe care il vor primi plantele - directa sau difuza. Daca vei folosi sera pentru germina seminte si a pune lastari pe care apoi ii vei muta afara, atunci lumina directa iti va fi cel mai de folos. Daca, in schimb, doresti ca plantele sa ajunga la maturitate in sera, serele opace vor oferi o lumina uniforma si vor preveni aparitia punctelor de supraincalzire. Poate vei fi surprins, dar studiile de specialitate arata ca lumina difuza sporeste rata de crestere a plantelor cu 20-30 % mai mult decat lumina directa a soarelui. Cat pentru cei care isi doresc o sera cu scop universal, exista serele semi-transparente, care combina avantajele serelor transparente si cele ale serelor opace.
Protectie UV si durabilitate
Pentru o durata buna de viata, verifica intotdeauna ca materialele din care sunt confectionate serele au protectie UV. Atentie la serele care au un strat de protectie UV aplicat pe exterior - evita pe cat se poate deteriorarea acestuia. In plus, materialul trebuie sa reziste la accidentele naturale care pot aparea in zona in care locuiesti, de la grindina si pana la crengi cazute din copaci.
Modularitate
O alta trasatura pe care e bine sa o iei in calcul daca vrei ca sera ta sa fie o investitie de lunga durata este ca aceasta sa iti permita sa ii aduci modificari pe parcurs. De exemplu, etajerele inguste sunt potrivite pentru germinare si pentru dezvoltarea lastarilor, pe cand etajerele mai late si dispuse la inaltime mai mare una de cealalta sunt ideale pentru plantele mature. Ideal ar fi ca sera ta sa poata incorpora si o extensie, in caz ca va fi nevoie.
Afla si cum sa iti faci un solar, aici!
Speram ca urmand pasii nostri vei face alegerea potrivita! Vom reveni in curand cu si mai multe informatii folositoare despre sere.