Pregătirea terenului pentru construirea unei case de lemn
Înainte de a începe construcția unei case de lemn, este nevoie de o serie de pregătiri pentru a te asigura că terenul este un loc propice pentru ridicarea unei construcții. Acestea presupun câteva lucrări de nivelare și de curățare a terenului, pentru care vei avea nevoie de utilaje speciale.
Construirea unei case din lemn este o opțiune preferată de mulți, în special datorită aspectului rustic. În plus, ele sunt o soluție mai sigură în caz de cutremur și oferă un confort termic sporit, lemnul fiind un izolator mai bun decât betonul sau cărămida. Pentru a-i asigura durabilitatea, va trebui să eliberezi terenul pe care aceasta va fi construită.
Astfel, lucrările de construcții se vor desfășura mult mai ușor, iar rezistența noului imobil va fi asigurată. Acesta este primul pas ce trebuie urmat în procesul de construire, înainte de a începe pregătirea fundației. Iată cum poți pregăti terenul în mod corespunzător.
Curățarea terenului
Pentru a putea ridica orice fel de construcție, vei avea nevoie de un teren curat. Așadar, acest lucru implică îndepărtarea plantelor, crengilor și a tuturor resturilor vegetale. Va fi nevoie de o curățare corespunzătoare până la o adâncime de 20 cm, pentru a permite construcția unei fundații de lemn.
De asemenea, va trebui sa cureți terenul și de pietre sau potențiale deșeuri de construcții. În cazul în care au existat clădiri sau structuri vechi pe locul noii case, vei avea nevoie de ciocane demolatoare pentru a elibera complet spațiul și a îndepărta fundațiile mai vechi.
Nivelarea terenului
Acestea este, probabil, cel mai important pas în pregătirea terenului pentru construirea unei case de lemn. Spațiul trebuie să fie cât mai uniform pentru a asigura rezistența structurii și pentru a putea consolida fundația. Folosind un mai compactor, vei putea sa corectezi orice fel de diferențe mici de nivel care ar putea împiedica procesul de construcție.
În cazul în care terenul pe care îl ai la dispoziție are o pantă mai abruptă, poți încerca terasarea. Aceasta presupune construirea casei pe mai multe nivele, cu o porțiune a clădirii situată pe o treaptă superioară a terenului, iar cealaltă pe o treaptă inferioară.
Construirea unui sistem de drenaj
Această etapă presupune efectuarea de săpături pentru crearea unui șanț care să colecteze toate scurgerile de apă. Acest sistem trebuie să colecteze atât apa de ploaie cât și apa aflată în straturile superioare ale solului. În caz contrar, aceasta poate afecta fundația și astfel poate compromite rezistența întregii case.
Această etapă este importantă pentru orice fel de construcții. Totuși, în cazul unei case din lemn, sistemul de drenaj este absolut esențial. Umezeala din sol afectează lemnul mult mai rapid decât un alt material de construcție, de aceea trebuie să ne asigurăm că scurgerea se realizează în mod corespunzător.
Înainte de a demara un astfel de proiect de construcție, trebuie să te asiguri că ai pregătit terenul în mod corespunzător. De asemenea, vei avea nevoie de utilaje speciale care să ajute în procesele de nivelare și curățare, cât și în pregătirea sistemului de scurgere și în săparea fundației.