Premieră SHARE România 2023: „Blueprints of Innovation: Showcasing Architecture’s Leading Firms”, o incursiune în arhitectura românească
Cea de-a 30-a ediție a Forumului Internațional de Arhitectură SHARE România 2023, eveniment care se va desfășura la București în perioada 1 - 2 noiembrie, găzduiește în premieră și expoziția de arhitectură „Blueprints of Innovation: Showcasing Architecture’s Leading Firms”, un prilej pentru public de a pătrunde în universul creativ al firmelor de arhitectură prestigioase din România. În cadrul primei ediții pot fi explorate lucrările remarcabile realizate de ADNBA, ADG, Andreescu&Gaivoronschi, Dico&Țigănaș și PickTwo, în prima lor prezentare colectivă.
Evenimentul de anvergură care dezvăluie creativitatea arhitecturii românești se bucură și de prezența renumitei firme de arhitectură EAA Emre Arolat Architecture din Turcia, în prim-planul ediției inaugurale „Blueprints of Innovation: Showcasing Architecture’s Leading Firms” fiind și două colecții speciale din Cipru și Slovenia: „State Cypriot Architecture Award” alături de „Arhitectura ca act de politică”, semnată de Studio Krištof arhitekti.
Expoziția este un portal spre inovație, care își propune să exploreze birourile de arhitectură și să le transforme într-o sursă globală de inspirație. Forumul Internațional de Arhitectură SHARE România 2023 se va desfășura la Radisson Blu Hotel, expozițiile fiind deschise gratuit publicului în ambele zile ale evenimentului, între orele 10.00 - 18.00. Colecția impresionantă de prezentări din cadrul SHARE România 2023 pătrund în tărâmul complex al arhitecturii și designului românesc, un prilej pentru vizitatori de a explora excelența arhitecturii din România. Prima ediție se concentrează pe „Oraș fragmentar – căutări ale continuității la intersecția de scări” (ADNBA), „AGD30” (AGD), „Andreescu& Gaivoronschi 15 / 33” (Andreescu& Gaivoronschi), „Imaginează / vise transformate în realitate – ar 9:16” (PickTwo Studio) și „10 încercări + 10 așteptări + 10 realizări = 25 ani” (Dico&Țigănaș), expoziții care vor ilustra eforturile și ambițiile fundamentale ale proiectelor de arhitectură de succes.
Despre expoziții
ADNBA
Expoziția ADNBA vorbește despre meta-morfoze și intersecții de scări, despre fragmente urbane și căutări locale, despre povești și peisaje ale orașului nostru – prin intermediul obiectelor ADNBA și a bucăților de oraș în care se așază. Prezintă o poveste despre locuri și case – pornind de la contextul larg al orașului, trecând prin scara locuirii unui apartament și ajungând la textura cu sens a tencuielii.
ADNBA a fost înființată în 2003 în București, de Andrei Șerbescu și Adrian Untaru, cărora li s-au alăturat ulterior Bogdan Brădățeanu și Esenghiul Abdul. Activitatea practicii lor se caracterizează prin căutarea echilibrului corect între experiment și experiență în peisajul complex și delicat al vieții contemporane. Provocările aduse de diferitele scări, diversele contexte urbane și culturale și diferitele tipuri de clădiri cu care au lucrat până acum le-au îmbogățit experiența și înțelegerea naturii multilaterale a profesiei. Practica lor a obținut aprecieri critice atât pentru proiectele construite, cât și pentru înscrierile în competiții, dintre care multe au fost premiate de jurii naționale și internaționale.
AGD
Expoziția „AGD30” prezintă proiecte ale societății AGD-Arhitectură Grafică Design din Suceava, România, din cei 30 de ani de activitate, prin Programe, Teme și Tehnici multimodale generatoare de arhitectură.
AGD30 - prin Programe
Programele abordate în proiecte, de la clădiri social-culturale la locuințe unifamiliale, de la scara urbană la amenajarea interioară, sunt acte conjuncturale în relația cu investitorii publici și privaţi.
AGD30 - prin Teme
De la gesturi arhitecturale primare de acoperire și închidere, la restaurare înțeleasă ca arhitectură.
AGD30 - prin Tehnici
De la enunțul interogativ la textul argumentativ, de la schița de mână la BIM, de la fotografiere la scanarea 3D.
AGD este un birou de arhitectură fondat în 1994, în Suceava, România, de Constantin Gorcea și cei trei parteneri ai săi: Constantin Stroescu, Ioan-Doinel Spineanu și Carmen-Mariana Zorin. AGD a abordat o gamă variată de programe, de la clădiri socio-culturale la case unifamiliale, de la faza de planificare urbană la design interior și design de mobilier, atât pentru investitori publici, cât și privați.
Andreescu & Gaivoronschi
Expoziția „Andreescu & Gaivoronschi 15/33” se concentrează asupra celor mai recenți 15 ani din cei 33 de la înființarea biroului de arhitectură, marcând prima expoziție majoră a acestuia organizată de Arhitext Design odată cu lansarea Monografiei biroului, în anul 2008. Expoziția Andreescu & Gaivoronschi 15/33" va cuprinde o selecție de proiecte recente, printre care și unele complet necunoscute, cu grade variate de complexitate. Aceste proiecte includ atât Masterplanul pentru Cetatea Aradului și ISHO Timișoara, cât și lucrări notabile precum British International School și Centrul Eparhial Creștin Ortodox pentru Tineret, toate situate în orașul Timișoara. Expoziția va avea două proiecții pe pereți opuși: una cu o sinteză concisă a celor 15 ani de activitate și alta cu un film captivant despre restaurarea ecluzei din secolul XVIII din Timișoara.
Vor exista panouri expoziționale detaliate și machete expuse pentru o experiență vizuală completă, iar prezentarea de pe ecran va completa informațiile expuse pe panouri, inclusiv imagini atmosferice, desene și schițe. Andreescu & Gaivoronschi aniversează 33 de ani în arhitectura contemporană românească. O serie de proiecte și edificii au obținut recunoaștere: aproape 60 de distincții naționale și internaționale.
Dico&Țigănaș
Expoziția Dico&Țigănaș prezintă o selecție a încercărilor, așteptărilor și realizărilor din primii 25 de ani de lucru în formula Dico și Țigănaș.
Încercările sunt proiecte de concurs și oferte sau concepte care, dintr-un motiv sau altul, nu le-au câștigat, nu le-au contractat, nu s-au realizat și nu vor fi realizate așa cum le-au gândit ei. Selecția vine din toată perioada lor de existență.
Așteptările sunt legate de proiectele care se află în diferite stadii și se îndreaptă către a fi construite și folosite. Selecția reflectă perioada recentă, cele mai multe fiind aprobate și chiar în construcție. Realizările sunt proiectele construite, care și-au început viața în lumea reală și care au rămas cumva parte din familia lor, care crește.
Dico și Țigănaș este un birou care aparține lumii reale, lumii posibile și provocărilor actuale. Acest lucru nu îi împiedică deloc să încerce de fiecare dată să ridice ștacheta la orice ocazie. Pentru lucrările construite și în uz, sunt recunoscători clienților, colaboratorilor și constructorilor. Dico&Țigănaș Architecture and Engineering a fost fondat în 1997 de inginerul Florin Dico și arhitectul Șerban Țigănaș.
PickTwo
Expoziția PickTwo se aprofundează în transformarea viselor și imaginilor în realitate palpabilă, evidențiind modul în care ideile abstracte se concretizează în lumea fizică. Această călătorie de la imaginație la realitate reflectă filozofia PickTwo Studio, care aduce visele și viziunile la viață în spații de ospitalitate, birouri și retail. Pornind de la vastitatea universului imaginar, se trece prin procesul de materializare, ajungând la detaliile fine care dau viață viselor. În același timp, se subliniază angajamentul studioului de a găsi un concept și o atmosferă unice pentru fiecare proiect, colaborând strâns cu brandurile pentru a relata povestea lor și a inspira utilizatorii finali să devină parte din lumea creată. Această expoziție marchează și celebrează cei 10 ani de activitate inovatoare și dedicată în industria designului interior. Fondatorii Radu Călin și Sebastian Mindroiu au depășit constant limitele de la înființarea studioului în anul 2013. De la restaurantul Nor, aflat la etajul 36 al Sky Tower, până la birourile viitorului reprezentate de Ogre, PickTwo este sinonim cu inovația și excelența personalizată.
Expoziția EAA Emre Arolat Architecture
MANINFESTO: „Fațada nu este un fenomen care să fie studiat individual. Este unul dintre rezultatele naturale și spontane ale procesului de proiectare intelectuală.” – Emre Arolat, 2023
EAA Emre Arolat Architecture va prezenta în cadrul expoziției „Blueprints of Innovation: Showcasing Architecture’s Leading Firms” proiectele remarcabile MASLAK NR:1, RDKM, IRHM, MINICITATE, YALIKAVAK MARINA și GÖKTEKİN, care au dobândit notorietate în comunitatea arhitecturală, fiind recunoscute drept repere în domeniul arhitecturii.
EAA Emre Arolat Architecture a fost înființată în luna mai, anul 2004, de Emre Arolat și Gonca Pasolar la Istanbul, ca o continuare a practicii de arhitectură a lui Emre Arolat, pe care a început-o la biroul părinților săi, Arolat Architects, în 1987. Cabinetul își continuă studiile de proiectare la birourile din New York, Londra și Istanbul cu o echipă de peste 50 de oameni, care lucrează la proiecte la diferite scări. În procesul de proiectare arhitecturală la EAA principalele decizii iau în considerare interpretarea contextului în sensul său cel mai larg, mai degrabă decât corespondențele vizuale specifice. Semnificația arhitecturală a EAA a fost susținută de numeroase premii, cele mai notabile fiind Premiul Aga Khan în 2010 pentru Fabrica de textile Ipekyol și Premiul RIBA pentru excelență internațională, în 2018, pentru Moscheea Sancaklar. Emre Arolat are o prezență și în lumea academică cu prelegeri, contribuții ale juriului și tutorat în studio în școli de arhitectură: Yale School of Architecture, Delft Berlage Institute, NYC Pratt Institute, Ankara METU, Ahmedabad CEPT.
Despre SHARE România 2023
Forumul Internațional de Arhitectură SHARE România 2023 este cel mai complex eveniment dedicat profesioniștilor din arhitectură, inginerie și construcții, fiecare ediție anuală reunind peste 500 de experți români și din străinătate, de la arhitecți consacrați, ingineri, proiectanți, experți tehnici, investitori și până la reprezentanți ai autorităților administrației publice centrale și locale. SHARE România 2023 pune accent pe proiectarea durabilă a fațadelor, siguranța la incendiu și designul fațadelor, fiind prezentate în cadrul evenimentului cele mai recente materiale și tehnologii rezistente la foc, cu progrese semnificative în ultimii ani, deschizând noi orizonturi pentru integrarea lor în designul fațadelor clădirilor moderne. La fel ca în edițiile anterioare, și evenimentul din acest an va găzdui speakeri renumiți precum Odile Decq, fondatoarea Studio Odile Decq, Franța; Emre Arolat, Co-fondator EAA-Emre Arolat Architecture, Turcia; Gabriela Etchegaray, Co-Fondator Ambrosi Etchegaray, Mexic și Luca Molinari, Fondator Luca Molinari Studio – Architecture Consulting&Curatorship, Italia.
Despre SHARE Architects
Forumurile SHARE Architects s-au transformat pe parcursul ultimilor 25 de ani într-o platformă de networking esențială pentru arhitecți și antreprenori din Europa Centrală și de Sud-Est, care facilitează schimbul de cunoștințe și pun la dispoziție cadrul ideal de înțelegere a diversității fenomenului arhitectural contemporan. În prezent, comunitatea SHARE Architects numără peste 50.000 de membri din întreaga lume, evenimentele fiind organizate în 16 țări din Europa Centrală și de Est.
Înregistrarea la Forumul Internațional de Arhitectură SHARE România 2023 se face pe site-ul share-architects.com.