Prima casa care respecta noile directive europene, conceptul Wienerberger e4 Brickhouse, va fi finalizata in Austria
Proiectul va fi prezentat in cadrul Brick Award editia 2012, una dintre cele mai mari platforme concurs de arhitectura la nivel mondial, dezvoltata de Wienerberger si aflata la a cea de a cincea editie.
Wienerberger va finaliza in vara acestui an in Austria prima constructie de caramida eficienta din punct de vedere energetic, in cadrul programului e4 BRICKHOUSE 2020. Datorita materialelor utilizate, aceasta cladire va avea pierderi minime de energie, aproape de zero. Wienerberger, cel mai mare producator de caramizi la nivel mondial si cel mai important furnizor european de tigla ceramica, va prezenta la cea de-a cincea editie a Wienerberger Brick Award exemple remarcabile de proiecte de arhitectura moderna in caramida.
Raspunsul Wienerberger in ceea ce priveste casa viitorului il consituie programul e4. Acest concept de cladire imbina patru elemente cheie: realizarea de zidarie din caramida eficienta energetic, preturi accesibile pentru constructie si scaderea consumului energetic, majorarea gradului de utilizare a surselor de energie alternativa precum si calitatea unica in ceea ce priveste locuirea. „Ne dorim sa demonstram ca este posibila realizarea unor constructii sanatoase, eficiente energetic si accesibile, folosind caramida”, spune Heimo Scheuch, CEO Wienerberger. Prima constructie e4 BRICKHOUSE 2020 din Europa va fi finalizata in vara anului 2012 in nord-estul Austriei.
Casa deja respecta noile directive europene in constructii care, incepand cu anul 2020, impun cladirilor noi sa reduca aproape la zero transferul termic si implicit pierderile de energie. e4 BRICKHOUSE 2020 va fi o casa care va produce mai multa energie decat va consuma, folosind numai energie din surse regenerabile.
Caramida este un material de constructie modern, avand utilizari variate in arhitectura. „Compania noastra are datoria de a prezenta cele mai recente inovatii si tendinte si de a oferi celor interesati de arhitectura, precum si expertilor din domeniile conexe, o perspectiva asupra sferei de aplicatii a caramizii in arhitectura internationala”, declara Heimo Scheuch, CEO Wienerberger, referitor la concursul international de arhitectura Brick Award.
Perspectiva unui arhitect asupra lucrarilor realizate cu caramida
"Suntem convinsi ca trebuie sa existe si o alta abordare, opusa euforiei globale din secolul 20, de a face arhitectura bazata in special pe utilizarea otelului si a sticlei, gandindu-ne in mod particular la acea diferenta perceptibila dintre spatiile interioare si cele exterioare, care ofera bogatie actului arhitectural", scrie Arno Lederer, profesor de Arhitectura al Universitatii din Stuttgart, in articolul sau intitulat "Construirea cu caramida", din cartea "Brick'12". Cladirile moderne nu ofera privitorului posibilitatea de a le descoperi, elementul surpiza care face ca imobilele mai vechi sa fie atat de speciale. "Nu ne mai asteptam la nimic special de la aceste cladiri, deoarece privindu-le din exterior stim deja cum vor fi la interior. Cu toate acestea, in cazul in care se urmareste
evidentierea unei diferente subtile, este recomandat sa se proiecteze utilizand materialul care de secole ne-a pregatit pentru deosebirea interesanta dintre interiorul si exteriorul unei cladiri: caramida".
Wienerberger Brick Award 2012
Wienerberger Brick Award 2012 pune accentul pe durabilitate, eficienta energetica, functionalitate si design exterior inovator. Cladiri remarcabile din intreaga lume, construite cu produse din ceramica, au fost inscrise in concurs si jurizate de arhitecti internationali si jurnalistilor specializati pe arhitectura.Premiul Wienerberger Brick Award a fost acordat la fiecare doi ani, incepand cu anul 2004. Gala de decernare a premiilor din acest an va avea loc la Primaria din Viena, pe data de 3 mai 2012. Valoarea totala a premiilor Wienerberger Brick Award este de 27.000 de EUR. 50 de proiecte din 28 de tari si cinci continente au fost nominalizate pentru Wienerberger Brick Award 2012.
Un material natural care isi va pastra valoarea
Architectul Rudolf Finsterwalder, membru in distinsul juriu din cadrul Wienerberger Brick Award 2012, compus din arhitecti internationali de calibru, recunoaste de asemenea valoarea caramizii ca material natural de constructie. „Daca as aplica o tencuiala minerala pe suprafata caramizii, izolatia termica ar putea fi obtinuta folosind doar caramida ca material de constructie, ceea ce poate dezvalui intregul ei potential. În calitate de material natural, caramida respira, absoarbe, permite eliberarea umezelii si contribuie la crearea unui climat interior agreabil”.
Wienerberger pune accentul pe solutii si sisteme
Wienerberger, cel mai mare producator de caramizi la nivel mondial, si-a propus sa colaboreze pe termen lung cu arhitectii si clientii, in scopul de a dezvolta continuu caramida ca un material necesar constructiilor. Heimo Scheuch: "Nu mai gandim in termeni de produse, ci in termeni de solutii si sisteme. Wienerberger ia in considerare intreaga cladire, inclusiv infrastructura si amenajarea spatiului exterior".