Prima fermă eoliană din lume are rezultate peste așteptări
Conform Statoil, o productie de energie intre 45 si 65 % reprezinta “capacitatea tipica pentru o centrala eoliana in larg”, pe timpul iernii. Se pare ca Hywind Scotland a depasit acest procent, avand o medie de 65 % in lunile noiembrie, decembrie si ianuarie. Asta inseamna ca ferma eoliana plutitoare “a produs 65 % din capacitatea maxima admisa la nivel teoretic”. Castigul este clar pentru Hywind, mai ales ca ferma a suportat si efectele unei ierni grele. Uraganul Ophelia din octombrie 2017 a adus viteze ale vantului de pana la 128 km/h, iar furtuna Caroline din decembrie a insemnat rafale de 160 km/h si valuri de pana la 9 m.
Turbinele eoliene ale fermei au fost oprite atunci cand vantul a fost cel mai puternic, dar au repornit in mod automat imediat dupa ce forta vantului s-a mai stins. “Un mecanism de control al miscarii este integrat in sistemul de control al turbinelor Hywind si ajusteaza unghiul lamelor in perioadele de vant puternic, diminuand miscarile excesive ale structurilor.”, a declarat Hywind.
Vicepresedintele Statoil pentru operatiuni in larg Beate Myking a spus intr-un comunicat: “Am testat tehnologia Hywind in conditii extreme de vreme timp de multi ani si stim cum functioneaza. Dar punerea in functiune a primei centrale eoliene plutitoare vine la pachet cu entuziasmul, asadar sa vedem cum s-au descurcat turbinele pana acum este incurajator. Disponibilitatea crescuta a fermei Hywind Scotland asigura ca volumul de electricitate generat este substantial mai mare decat era de asteptat.”
Vicepresedintele executiv Statoil New Energy Solutions Irene Rummelhoff a declarat ca se cauta noi oportunitati pentru a implementa tehnologia, iar potentialul se cauta in Europa, Asia si coasta de vest a Americii de Nord. Statoil si Masdar spera sa reduca costurile energiei produse de Hywind Scotland la 40-60 euro / MWh pana in 2030, astfel incat energia produsa sa aiba “costuri competitive cu celelalte surse de energie regenerabila”.