Principalele etape ale instalării unui sistem de încălzire și răcire în pardoseală
Un sistem de încălzire și răcire prin pardoseală este una din cele mai bune investiții pe care le puteți face, pe termen lung. Avantajele sunt numeroase, iar costurile se amortizează în timp.
Am mai vorbit despre cât de benefic este un asemenea sistem, inclusiv pentru copii . Pe lângă faptul că vei face economie la factură, vei avea o casă modernă, cu un sistem care nu ridică praful, și cu o temperatură optimă atât pe timp de vară, cât și pe timp de iarnă, dacă optezi pentru sistemul cu dublu rol, atât de răcire, cât și de încălzire în pardoseală.
Bun, dacă te-ai hotărât, înseamnă că vei trece la următorul pas, și anume, la etapele instalării unui sistem de încălzire și răcire prin pardoseală. Noi îți venim în ajutor și îți spunem ce trebuie să știi.
Principalele etape
1. În primul rând trebuie să decizi dacă dorești un astfel de sistem doar în anumite încăperi, sau în toată casa. Dacă este instalat în întreaga locuință, vei beneficia de o economie mai mare la factură, atât vara cât și iarna, cu până la 30%-40%.
2. Apoi se stabilesc cotele de înălțime și dimensiunea suprafețelor, pentru a ști exact cantitatea de componente de care avem nevoie (de exemplu țevi și panouri).
3. Urmează montarea distribuitorului, iar la Sistema, puteți alege dintre: distribuitor colector metalic, distribuitor monolitic sau distribuitor colector modular.
4. Un alt pas este montarea celorlalte elemente, care la Sistema includ:
- • Izolația: panoul cu nuturi, care este un panou izolator fabricat din polistiren expandat sintetizat cu celule închise, împreună cu un înveliș laminat termoformat HIPS 600 μm. Sau, aveți și varianta mai budget-friendly (mai economică), constând în placă + folie Tacker, aceasta fiind o folie termocontractibilă de mare densitate și rezistență cu o toleranță excelentă la condiții de operare variate. Proprietatea de rezistență la întindere semnificativ îmbunătățită față de folia termocontractibilă de joasă densitate convențională permite o reducere considerabilă a grosimii;
• Bandă perimetrală complet adezivă, cu folie, produsă din polietilenă expandată, cu structură celulară 100% închisă, cu bandă autoadezivă pe o față și dotată pe cealaltă față cu o folie specială, adecvată pentru aplicarea pe panourile izolante, în vederea evitării infiltrațiilor de șapă;
• Realizarea circuitelor cu țeava PE-Xa, aceasta fiind și nucleul întregului sistem, urmată de montarea plasei de armare.
5. Peste se toarnă șapa, care nu trebuie să fie mai groasă de aproximativ 7 cm, deoarece acest lucru va afecta viteza de încălzire și răcire a pardoselii.
Etapa „decorativă”
Dacă principalele etape țin mai mult de detalii tehnice, de care ar trebui să se ocupe un specialist, cea mai interesantă parte pentru mulți este cea a alegerii finisajelor. Pe lângă gusturi, preferințe și designul general al casei, atunci când alegem finisajele în cazul unui sistem de răcire și încălzire prin pardoseală gata montat, trebuie să ținem cont și de acesta.
Astfel, în majoritatea încăperilor este preferat parchetul. Este important de reținut că în procesul alegerii acestuia trebuie luată în calcul grosimea plăcilor. Puteți opta pentru parchet laminat, dublu stratificat (recomandat de experți), sau chiar și din lemn natural, condiția de bază fiind ca acesta să nu fie mai gros de maximum 2 cm, în funcție de finisajul folosit, pentru a nu bloca distribuirea căldurii și răcirii prin pardoseală.
Dacă în camere avem parchet, în baie și în bucătărie este posibil să optăm pentru gresie. Pe lângă avantajul că avem nenumărate opțiuni de modele și culori, gresia este foarte potrivită pentru un astfel de sistem, transferul de căldură fiind mai rapid.