Procesarea si exploatarea energiei geotermale - transformarea in energie electrica
Extractia energiei geotermale este doar unul dintre pasii procesului de obtinere de energie electrica din aceasta resursa regenerabila, dar nu inepuizabila, iar reusita depinde de captarea corecta a unei surse cu capacitate cat mai constanta. Cealalta parte a problemei o constituie prelucrarea acesteia pentru a putea produce energie electrica.
Iata variantele de procesare:
Instalatii care proceseaza vapori, fie din surse de suprafata fie din surse de adancime.
In zonele de extractie, vaporii ajung la suprafata cu temperaturi cuprinse intre 250 si 300 °C si se pot folosi direct prin introducere in camera turbinei, care pune in miscare electromotorul producand curent electric. Apa din camera turbinelor este returnata prin injectare in zona de extractie.
Instalatii care proceseaza apa la temperaturi mai mari de 200°C.
Fie ca este vorba despre acvifere naturale sau artificiale, instalatiile de supraincalzire sunt cea mai simpla cale de exploatare a energiei geotermale astfel obtinute. Apa la presiune ridicata ajunge la suprafata si se transforma in vapori, care sunt separati de aceasta printr-un separator ciclonic si sunt introdusi in camera turbinei, pe care o pun in miscare. Apa recuperata din separator si din camera turbinei este apoi pompata prin putul de injectie catre acviferul de productie.
Instalatii cu ciclu dublu.
Acestea au fost folosite pe scara larga in anii 1960 in URSS, dovedindu-si fiabilitatea, iar mai nou in Statele Unite exploatarea energiei geotermale se face cu acest tip de instalatie cu ciclu dublu care nu are nici o emisie. Se lucreaza cu apa la temperaturi mai scazute, sub 200 °C, aceasta este trecuta printr-un schimbator de caldura in care vaporizeaza un fluid tehnologic care pune in miscare turbina. Apa din extractie si fluidul tehnologic nu se amesteca, de aici rezultand cele 2 cicluri separate ale centralei de productie.
Acestea sunt pe scurt, singurele modalitati de exploatare pe scara industriala a energiei geotermale. Desigur, in functie de parametrii apei de extractie, aceasta poate fi folosita si in sistemele orasenesti de incalzire, pentru apa calda de consum, in cazul spa-urilor sau al bailor termale, etc., cu amendamentul ca acestea trebuie sa se afle cat mai aproape de centrala.
Sa punem punct si sa vedem care ar fi avantajele si dezavantajele utilizarii energiei geotermale:
Avantaje:
- Este o sursa de energie regenerabila
- Nu polueaza si poate fi considerata prietenoasa cu mediul
- Nu exista pierderi si nu genereaza produse secundare nedorite
- Se poate utiliza direct atat pentru productia de energie cat si pentru incalzire, etc.
- Costul de intretinere al unei instalatii de productie este foarte mic
- Instalatiile de productie ocupa foarte putin loc si folosesc putine resurse
- Spre deosebire de instalatiile solare sau eoliene, nu depind de starea vremii.
Dezavantaje:
- Exista foarte putine locuri cu potential de productie
- Cele mai multe zone de productie sunt departe de asezari umane acolo unde ar fi locul de consum
- Potentialul de generare de energie este si va ramane destul de mic.
- Exista intotdeauna pericolul unei eruptii cauzate de foraje gresite sau din cauze naturale.
- Exista pericolul declansarii de cutremure
- Costul forajelor si al instalatiilor este foarte ridicat
- Nu se poate garanta ca energia produsa va justifica costurile
- Pot exista scapari de gaze sau de substante periculoase
- Productia de energie se poate diminua semnificativ in cazul in care exploatarea nu se face corect.
Dupa cum se poate observa exista mai multe puncte de vedere, exista experiente reusite si altele mai putin reusite. Ramane de vazut daca in Romania exista interese pentru exploatarea acestui tip de resursa si mai ales in ce conditii. Daca considerati ca puteti adauga ceva la avantajele sau dezavantajele utilizarii energiei geotermale asteptam raspunsul vostru cu interes.
Aflati mai multe despre energia geotermala aici: