Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Produse ECO utilizate la realizarea pardoselilor din lemn. Ce inseamna si cum ne influenteaza viata

Produse ECO utilizate la realizarea pardoselilor din lemn. Ce inseamna si cum ne influenteaza viata

Bucuresti, 10.11.2011

 

 

La data de 27 octombrie 2011 in Bucuresti, in incinta restaurantului Herastrau, MAPEI Romania impreuna cu firma Alveco Montaj au sustinut seminarul tehnic teoretic si practic „Sisteme ECO pentru realizarea pardoselilor din lemn”, dedicat montatorilor profesionisti de pardoseli.

Scopul acestui seminar a fost de a promova in randul specialistilor din domeniu, necesitatea utilizarii unor produse de calitate, de ultima generatie, care prin emisiile lor foarte reduse de substante organice volatile (VOC), nu afecteaza aplicatorul si nici beneficiarul lucrarii care va  trai in spatiul amenajat.

Portofoliul MAPEI are peste 150 de produse ecologice care respecta normativele in vigoare,sunt certificate si marcate de catre institute internationale recunoscute (GEV) si sunt destinate realizarii pardoselilor de orice tip.

Partea teoretica a seminarului s-a concentrat pe explicarea marcajelor  si certificarilor ecologice. Participantii au putut sa afle care si ce sunt produsele certificate ca avand o emisie redusa de compusi organici volatili (VOC).

 

 

Prin utilizarea materialelor certificate si marcate GEV- EMICODE, parchetarul are o garantie reala din partea producatorului si a organismului de control si certificare cu privire la caracteristicile de „toxicitate” a materialelor cu care lucreaza, stie care sunt potentialele riscuri la care este expus, poate lua corect masurile de protectie a muncii si a sanatatii, si apoi poate da o garantie asupra gradului de „contaminare a mediului in care va locui beneficiarul final”.

Acest tip de certificare a aparut in America in anii 1990 si mai apoi in Europa, ca metoda de evaluare a “toxicitatii si contaminarii ambientului” cu produsele utilizate pentru pardoseli. Metoda se baza pe masurarea continutului de emisii al substantelor cancerigene dupa 24 ore si dupa 10 zile de la aplicarea produsului.

In Europa, marcajele GEV EMICODE:  EC1, EC1 Plus, EC1 R, EC1 R Plus - identifica produsele ce au o emisie foarte scazuta de compusi organici volatili (VOC). Testarea materialelor se face la Institutul EUROFINS din Danemarca. Certificarea acestor materiale se face de catre GEV (Gemeinschaft Emissionskontrollierte Verlegewerkstoffe, Klebstoffe und Bauprodukte e.V.) o organizatie internationala pentru controlul nivelului de emisii a produselor destinate pardoselilor.

Din Octombrie 2005 produsele certificate sunt marcate cu EC1, iar din Iunie 2010, GEV lanseaza marcajul EC1 PLUS.

Acum, continutul de substante organice volatile (VOC) ale diferitelor produse pentru pardoseli se masoara la 3 zile si la 28 zile de la aplicarea materialelor.

 

Cum se analizeaza un produs?

Produsul de analizat este aplicat si expus intr-o camera etansa, realizata din otel sau sticla, prin care se introduce si circula controlat aer curat, umidificat, cu temperatura controlata. Camera de control reproduce practic ambientul unei incaperi reale. La iesirea din camera de control, din aer se colecteaza prin metode chimice, vaporii si urmele de substante chimice. Astfel se pot masura precis emisiile de compusi organici volatili (VOC), compusi organici semivolatili (SVOC), formaldehida, acetaldehida, solventi, glicol, amine, isocianati etc., a oricarui produs care se utilizeaza la realizarea pardoselilor din lemn...

 

 

Der Blaue Engel - 171x200Eco- eticheta BLAUER ANGEL  este un alt marcaj foarte important ce poate fi regasit pe ambalajul unui produs. Acest marcaj garanteaza o buna calitate a aerului atat pentru montatori, cat si pentru utilizatorilor finali ai ambientului. In acest sistem de marcare, pe langa masurarea emisiilor de compusi oganici volatili (VOC), se masoara si continutul de substante cancerigene, substante teratogene (care pot produce malformatii fatului), substante mutagene (care pot produce mutatii ale celulelor), substante periculoase pentru sanatatea oamenilor, care trebuiesc sa lipseasca din materialele cu care se lucreaza. De asemenea, stabileste printre altele si limitele maxime admise pentru alte substante chimice care se adauga in produsul finit, cum ar fi biocizii (substante cu actiune chimica cu rol de distrugere, neutralizare sau alungare a unor organisme biologice).

MAPEI a inceput inca din anii 1980 sa dezvolte materiale cu emisii reduse VOC. Mai apoi si-a certificat majoritatea produselor de pardoseli la GEV. Materialele MAPEI certificate au inscriptionat pe ambalaj si in fisa tehnica marcajul GEV si apoi codul corespunzator in functie de tipul de material (ex: GEV EMICODE EC1, EC1 Plus, EC1 R, EC1 R Plus). Unele dintre materialele Mapei au de asemenea si eco-eticheta BLAUER ANGEL.

 

Pentru tematica abordata in cadrul seminarului au fost prezentate doua tipuri de materiale:

ECO PRIM PU 1K, rasina poliuretanica monocomponenta, fara solventi, certificata GEV EMICODE EC1R. Proprietati, caracteristici, aplicare si atentionari, diferente majore fata de rasina epoxidica, protectia sanatatii aplicatorului si a mediului.

ULTRAPLAN, sapa autonivelanta pe baza de ciment, cu priza si uscare ultrarapida, certificata GEV EMICODE EC1, Rc 30 N/mmp. Proprietati, caracteristici, precautii dupa turnare.

Partea practica a constat in aplicarea in sistem a celor doua tipuri de materiale. Premergator au fost executate teste de abraziune, rezistenta la zgariere, teste de compactitate si de consolidare in grosime pe o mostra de sapa de egalizare tratata dinainte cu rasina poliuretanica monocomponenta Eco Prim PU 1K. Astfel s-au demonstrat in practica, punctele forte ale acestui produs performant. Desi aplicarea de rasina poliuretanica s-a facut in spatiu inchis, parchetarii nu au sesizat un miros specific si nu s-au degajat o cantitate sesizabila de vapori de rasina. A urmat o proba de turnare si aplicare de sapa autonivelanta cu priza si uscare rapida, Ultraplan.

Aplicatorii au putut vedea sculele necesare, modul de preparare si aplicarea a produsului si nu in ultimul rand au observat setarea si intarirea rapida a amestecului de sapa aplicata.

In incheierea prezentarii au avut loc discutii libere, unde participantii au pus intrebari despre materialele si sistemele prezentate, despre legislatia in vigoare de la noi din tara, dar si cea europeana.

 

Compania  ALVECO Montaj, a sustinuat a doua parte a seminarului cu tematica „Suprafete mai bune cu noua Tehnologie de Slefuire Premium (TSP) de la Lägler”. Masini, abrazive si tehnologie de lucru.

Prezentarea a avut ca scop aducerea la cunostiinta participantilor a tipurilor de masini fabricate de firma Lägler, tipurile de abrazive utilizate pentru fiecare masina in parte, specializate pe faze de executie la finisarea suprafetelor din lemn.

Prezentarea a inceput cu masinile care fac parte din sistemul Tehnologiei de Slefuire Premium: HUMMEL, FLIP, TRIO.

Hummel masina de slefuit si raschetat, cu banda continua, cea mai cunoscuta masina de raschetat din lume, ideala atat pentru finisarea spatiilor mari cat si a celor mici. Dezvoltarea de inalta clasa, tehnologia cu timp de viata lunga asigura o calitate optima a raschetarii, chiar si in cazul pardoselilor cu probleme.

Flip masina de slefuit margini si colturi, o masina de o calitate superioara ce permite cu efort minim, o raschetare perfecta a marginilor si colturilor dificile. Echipata cu un motor puternic cu un inalt grad de aspirare, este foarte ergonomica si usor de intretinut. Versiunea standard permite lucrul cu hartie abraziva clasica sau autoadeziva (sky).

Trio a o incredibila masina de slefuit, cu trei discuri, cu multe utilizari pentru tratamentul profesional al pardoselilor de lemn noi, precum si pentru renovarea pardoselilor clasice sau prefinisate. Genereaza standarde de design si tehnica, executa cu succes operatii complexe de pregatire a suporturilor pentru instalarea unor pardoseli noi si garanteaza o stralucitoare slefuire, dar si o buna intretinere ulterioara a pardoselilor. In timpul expunerii s-au explicat si avantajele folosirii sistemului Tehnologie de Slefuire Premium: efort fizic mai mic, timp de lucru redus, calitate mult mai buna a slefuirii.


De asemenea, participantii prezenti au avut ocazia sa cunoasca si celelate masini de slefuit/ raschetat fabricate de firma Lägler, si anume: Single, Elan si Unico, dar si accesoriile care nu trebuie sa lipseasca unui parchetar profesionist: unelte de fixare parchet, unealta antisoc pentru montajul parchetului prefinisat, transformatorul, ideal in cazurile de tensiune scazuta sau caderi de tensiune datorate cablurilor de alimentare foarte lungi si echipamentele pentru protectia muncii: casca antizgomot simpla sau prevazuta cu radio, masca de praf, cureaua de siguranta, etc.

 

La sfarsitul programului, participantii au avut ocazia de a testa masinile de raschetat si slefuit prezentate, cei mai multi fiind placut surprinsi de acest sistem revolutionar de slefuire si de calitatea finisajului cu masina de slefuit cu trei discuri Trio.

 


 

www.mapei.ro

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
MAPEI
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.