Reabilitarea fântânii cinetice din Mehedinți
Fântâna cinetică din Drobeta Turnu Severin reprezintă unul dintre cele mai însemnate obiective turistice ale localității. Frumuseţea ei este cu adevărat uluitoare, impresionând fiecare turist și localnic ce poposește în preajma sa.
Fântâna cinetică sau “Hora de la Bălăcița” – lucrare a sculptorului Constantin Lucaci (considerat „al doilea Brâncuși al României”) a fost construită în 1979 în fața Palatului Cultural “Theodor Costescu” și reprezintă o îndrăzneață combinație de apă, lumini și mișcare.
Timp de 4 ani, beneficiarul, primăria orașului, a inițiat numeroase lucrări de întreținere și reabilitare a fântânii cu diferite materiale de construcție, însă niciuna cu rezultate favorabile. Datorita faptului că nu exista o buna hidroizolație au loc pierderi de apă, infiltrații în camera tehnică a motoarelor. Lucrarea a fost declarată una dificilă din punct de vedere tehnic deoarece se afla în pantă iar apa băltea mereu în aceeași zona. Acolo unde mecanismul care făcea ca spectacolul apei împreună cu luminile viu colorate sa creeze o priveliște de admirat, aveau loc scurgeri de apa permanent.
În anul 2103, Managerul de Proiect a acceptat Sistemul Penetron deoarece a considerat că este ultima alternativă viabilă pentru terminarea lucrărilor de reabilitare și punerea în exploatare într-un timp optim. Soluția propusă de către echipa Penetron a fost agreată de către specialiștii din departamentul tehnic al proiectului, precum și de către compania care asigura execuția lucrării, SC AFITOS SRL. „Chiar si pentru executanți a fost o mare provocare”, a declarat directorul general.
Suprafața de 800 m2 a fost decopertată de cele 3 straturi de ciment adăugate pana s-a ajuns la suprafața inițială, pregătită prin etanșarea fisurilor mai mari de 0,4 mm, șlefuită și spălată pentru deschiderea porilor.
Decopertare suprafață
Membrana bituminoasă deteriorată
Deschiderea fisurii, șlefuirea și spălarea suprafeței (indepartare bitum, deschidere pori)
Înainte de repunerea în funcțiune a fântânii, după o perioadă de 28 de zile de la aplicarea Sistemului Penetron s-au efectuat probe de apă cu o durată de 72 de ore, asistată de arhitectul lucrării și de reprezentanții Primăriei (beneficiarului).
„În prezent, după ce se golește fântâna pentru asigurarea mentenanței, suprafețele tratate nu prezintă fisuri, ele fiind mereu uscate. Sunt mulțumit de eficiența produselor Penetron, de calitățile acestora de autoreparare a fisurilor dar și de timpul efectiv de lucru” a declarat directorul firmei executante SC. AFITOS SRL care răspunde și de mentenanța respectivei lucrări de reabilitare (martie 2018).
Mulțumim pe aceasta cale pentru încrederea acordată și colaborarea de lungă durată. Inaugurarea amplului proiect „Fântâna Cinetică Drobeta Turnu Severin” a avut loc în anul 2013.
Fotografie de ansamblu: Fântana Cinetică Drobeta Turnu Severin
Materiale folosite:
- Penetron Standard – Impermeabilizare permanenta suprafețe din beton
- Penecrete Mortar – Reparații suprafețe din beton