Recomandări pentru aplicarea șindrilelor bituminoase în zilele caniculare (I)
Pentru asigurarea si garantarea eficientei in aplicare, dar mai ales asigurarea performantei pentru o perioada indelungata, gasiti mai jos cateva recomandari privitoare aplicarii sindrilelor bituminoase in zilele caniculare:
- Depozitati corect sindrilele bituminoase
- Folositi incaltaminte adecvata
- Planificati lucrarile si evitati aplicarea sindrilelor cand acoperisul este direct expus la razele soarelui
- Evitati deteriorarea invelitorii
- Folositi bureti pentru evitarea alunecarii & arsurilor
- Protejati-va respectand recomandarile privitoare muncii in zilele caniculare
- Raciti suprafata invelitorii
- Asigurati punctele sau suprafata de lipire a placilor printr-o manipulare corecta
Haideti sa parcurgem primele 4 recomandari!
1. Depozitarea sindrilelor bituminoase
Desi sindrilele bituminoase sunt concepute sa faca fata conditiilor climatice diverse de indata ce au fost montate, este recomandat ca depozitarea lor sa fie facuta in spatii sau zone umbrite ferite de razele soarelui. Pentru a preveni lipirea placilor in pachet (din momentul productiei pe toata durata depozitarii, transportului si manipularii pana la punerea lor in opera) sindrilele IKO au inglobata o folie anti-lipire. Expunerea directa la soare sau caldura tinde sa induca initierea lipirii ce creeaza dificultati in separarea placilor la desfacerea pachetelor de sindrila. Urmati intotdeauna instructiunile si recomandarile (inscrise pe ambalaj) privitoare depozitarii pachetelor si paletilor de sindrila evitand stivuirea pe inaltime. Este recomandata evitarea suprapunerii paletilor, deoarece produce deformarea sindrilelor, fenomen ce este amplificat de caldura.
2. Folositi incaltaminte adecvata
Este de la sine inteles ca montatorii trebuie sa fie atenti pe toata durata lucrarilor pe acoperis. Ca si masuri suplimentare de protectie a muncii la inaltime, asociate aplicarii sindrilelor bituminoase in sezonul cald, trebuie avut in vedere ca suprafata placilor de sindrila poate devenii usor moale putand cauza alunecare. Asigurati-va ca folositi incaltaminte adecvata pentru prevenirea alunecarii, conditie de baza prevazuta de normele ce reglementeaza lucrul la inaltime.
3. Planificati lucrarile si evitati aplicarea sindrilelor cand acoperisul este direct expus la razele soarelui
Daca prognoza meteo anunta zile toride cu cer senin, este recomandata desfasurarea lucrarilor de montaj dimineata pe racoare. Incepeti lucrarile dimineata pe sectiunea vestica urmand ca dupa-masa sa vizati lucrarile pe sectiunea estica, evitand intotdeauna aplicarea sindrilelor pe sectiunea de acoperis cu incidenta directa la razele soarelui.
4. Evitati deteriorarea invelitorii
Asa cum am mentionat, in zilele caniculare dupa expunerea prelungita la soare sau caldura stratul de acoperire ale sindrilelor bituminoase se inmoaie relativ usor, generand astfel risc sporit de deformare sau deteriorare a suprafetei prin amprentare sau zgariere in cazul deplasarii sau stationarii nejustificate pe invelitoare. Riscul de aparitie a acestor probleme creste in cazul acoperisurilor cu panta mare, unde datorita pozitiei de lucru si particularitatii lucrului la inaltime poate aparea o concentrare de urme pe suprafete mici (urme de varf sau calcai). Lucrati cu precautie si atentie la detalii, iar la nevoie amanati lucrarile pana temperatura scade.
Aceste recomandari asigura derularea montajului in bune conditii si aplicarea eficienta a sindrilelor in zilele caniculare. Urmariti website-ul nostru, in curand vom afisa si urmatoarele recomandari!