Renașterea zonei podului Morandi, la un an de la tragedie (Foto)
Proiectul numit “Parcul Polcevera si Cercul Rosu” creeaza infrastructura pentru o mobilitate sustenabila si include o zona dedicata inovatiei, explica arhitectii.
O pista circulara din otel pentru pietoni si biciclisti, vopsita in rosu, conecteaza cele doua laturi ale vaii Polcevera. Din structura face parte si un turn eolian care va produce si va distribui energie regenerabila.
Mai jos este prevazuta o retea de parcuri cu plante specifice climei mediteraneene. In centru va fi amplasata o instalatie de arta creata de artistul Luca Vitone in memoria victimelor, alcatuita din 43 de arbori, ca simbol al rezistentei in ciuda adversitatilor.
In jurul parcului vor fi construite cladiri prietenoase cu mediul pentru cercetare, design si productie.
"Cercul rosu, turnul, cladirile si parcul Polcevera cu cromatica sa vibranta si varietatea sa botanica va functiona ca salutul Genovei pentru trecatorii din viitor", spune Stefano Boeri, fondatorul Stefano Boeri Architetti.
La mai bine de un an de la prabusirea podului Morandi, prima sectiune de 50 de noului viaduct a fost instalata la inceputul acestei luni ca un "simbol al renasterii" (vezi video mai jos). Structura de 500 de tone este prima dintre cele 19 care vor forma podul cunoscutului arhitect Renzo Piano, printre creatiile caruia se numara centrul Georges Pompidou din Paris, cladirea Shard din Londra si Muzeul Whitney din New York. Podul va fi deschis traficului in aprilie 2020, potrivit autoritatilor italiene.
Publicul va putea urmari construirea podului in timp real, prin intermediul camerelor web active 24 din 24, sapte zile pe saptamana.
Zeci de oameni, inclusiv doi romani, si-au pierdut viata in urma prabusirii podului Morandi din Italia, pe 14 august 2018, o tragedie pe care o lume facuta din beton nu-si permite sa o ignore.