Renovarea bailor termale Racz din Budapesta
Cladirea istorica ce adaposteste Baile Termale Racz din Budapesta a fost supusa unor lucrari de renovare si modernizare menite sa puna in valoare salile si spatiile existente ale bailor.
Baile Termale Racz au fost construite in secolul al XVI-lea la poalele dealului Gellert si extinse dupa 300 de ani, atunci cand arhitectul Miklos Ybl a propus construirea noilor sali in stil romantic si legarea acestora cu restul cladirii printr-o sala destinata dusurilor. Inainte de construirea oricarui spatiu nou, familia Heinrich, proprietarii de atunci ai bailor a trebuit sa cumpere terenul necesar extinderilor, loturi mici, unul cate unul, pentru ca acea zona a orasului era foarte dens populata. Din aceasta cauza lucrarile de extindere au fost fragmentate si au generat structuri spatiale foarte complexe. Astfel, lucrarile de renovare propuse acum au trebuit sa rezolve nu numai problema diferitelor stiluri arhitecturale dar si sa reuseasca sa armonizeze toate incaperile vechii cladriri cu noile dotari propuse.
In timpul celui de al II-lea Razboi Mondial parti ale constructiei au fost deteriorate si altele demolate, iar arhitectii nu au dorit sa reconstruiasca peretii din caramida care erau in spatele noilor bolti. “Drept rezultat al propunerii noastre, interioarele cu forme variate au fost renovate cu ajutorul tehnicilor arhitecturale disponibile atunci, in schimb salile au mostenit niste forme deosebite care nu au mai fost vazute pana atunci” declara arhitectul Tamas Deveny.
O serie de pereti noi, vitrati au fost creati pentru a permite obtinerea unor perspective interesante ce strabat interioarele cladirii. Arhitectii au observat ca luminatoarele cu forme rotunde sunt un element care unifica diferitele stiluri prezente in salile constructiei, astfel ca au preluat acest motiv si l-au folosit in cadrul spatiilor renovate. “Prin aceste perforatii atat lumina naturala cat si cea artificiala poate patrunde pana la nivelurile cele mai joase ale cladiri iar placile de la diferitele etaje produc jocuri interesante de lumini (…)”
In ciuda insertiilor contemporane, Deveny declara ca au folosit tehnici traditionale de constructie. “Nu exista iluminat central, nici sistem de incalzire sau sistem de ventilare in baile Turcesti. De asemenea presiunea apei in salile de bai Ynl a fost pastrata la aceleasi valori ca cele posibil de obtinut in 1865.”
Procesul de renovare al Bailor Termale Racz pune in valoare spatiile originale si succesiunea diferitelor perioade istorice care au ajuns sa defineasca o compozitie complexa de-a lungul secolelor.
Mai multe informatii gasiti pe: http://inhabitat.com; http://www.dezeen.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa