Renovarea unei case vechi: 6 materiale necesare
Achiziţia sau moştenirea unei case vechi reprezintă asumarea unui proiect de renovare. Dacă te afli într-un astfel de moment, profită şi amenajează întregul spaţiu conform nevoilor familiei tale. În funcţie de aspectul şi valoarea construcţiei va trebui să respecţi dispoziţiile legale în vigoare. Dacă investeşti timp şi energie în acest proiect, la final te vei putea bucura de noua ta casă veche. Iată o listă cu câteva dintre materialele de care vei avea nevoie, indiferent că lucrezi în regie proprie sau cu o echipă de constructori:
Betoane
Punctul de plecare al oricărui şantier de renovare este structura de rezistenţă. În funcţie de starea acesteia vei putea continua orice lucrare. Dacă nu eşti specialist în domeniu, apelează la expertiza unui constructor sau a unui inginer structurist. Acesta îţi va comunica dacă este nevoie de o eventuală subzidire a fundaţiei, de întărire a plafoanelor sau a unor ziduri. Toate aceste lucrări au un numitor comun: cimentul. Acesta se alege în funcţie de suprafaţa pe care se aplică şi de sarcina pe care o va suporta. Pentru lucrările mici, cimentul se pregăteşte la faţa locului, în timp ce şantierele mari necesită o betonieră sau chiar prezenţa unui camion de tip cifă, cu staţie de beton integrată.
Fier
Fierul este în strânsă legătură cu lucrările de zidărie. În funcţie de starea în care se află casa şi de îmbunătăţirile pe care doreşti să i le aduci vei avea nevoie de grinzi metalice, plasă, fier beton, sârmă, cuie şi ţevi de diferite dimensiuni. Acestea se fixează în beton, piatră sau material lemnos, după caz.
Material lemnos
Aproape că nu există şantier în care să nu se folosească lemnul. Materialul lemnos este utilizat de la pregătirea lucrărilor până la detalii şi finisaje. Schela din lemn este uşor de montat şi de întreţinut. Şarpanta din lemn este cel mai des folosită ca structură pentru acoperiş. La capitolul lemn vei avea nevoie de scânduri, căpriori, grinzi, cherestea de diferite soiuri şi dimensiuni. Atenţie la calitatea lemnului şi la gradul de uscare al acestuia. Cu cât este mai vechi şi mai bine conservat, cu atât asigură o rezistenţă mai mare construcţiei.
Piatră
Materialele naturale sunt rezistente şi aduc un plus de fineţe oricărui proiect. Dintre acestea, piatra poate fi folosită atât ca material de bază, cât şi pentru placarea altor materiale. La Piatraonline.ro găseşti materiale de construcţii de calitate superioară pentru interior, în funcţie de fiecare cameră în parte, şi pentru exterior, de la terasă la acoperiş. Pardoselile, spaţiile de trecere şi pereţii capătă un aspect unic atunci când se îmbracă în piatră naturală.
Instalaţii electrice
În general, casele vechi au şi instalaţii la fel de vechi. Dacă porneşti de la lucrările de structură, ai acces de la început la instalaţia electrică şi constaţi orice eventuală nevoie de înlocuire. În schimb, dacă totul este ascuns în perete, nu te baza pe lucrările proprietarilor dinaintea ta. Verifică fiecare element în parte şi instalează materiale noi, care vor putea alimenta consumatorii cu valori net superioare celor din momentul în care a fost construită casa. De la contorul de la uşă până la ultimul întreurpător, toate echipamentele electrice trebuie să fie 100% sigure şi funcţionale.
Instalaţii sanitare
Capitolul instalaţiilor sanitare este similar celui electric. O casă veche riscă să aibă parţial sau integral instalaţia originală, degradată din cauza trecerii timpului. Înainte de orice altă lucrare, alege să înlocuieşti ţevile mascate de podele, pereţi şi tavane. Altfel rişti ca la finalul proiectului tău de renovare să fii nevoit să spargi noii pereţi la prima inundaţie.
Renovarea unei case vechi necesită timp, energie şi bani. Dacă te dedici unui astfel de proiect şi te implici în implementarea lui, acordă o atenţie deosebită lucrărilor de consolidare, pe care nu le realizezi decât o dată la câteva decenii.