Repararea și protecția betonului conform standardelor europene
Deteriorarea betonului poate apărea din cauza coroziunii, degradărilor structurale, infiltrațiilor de apă, ciclurilor de îngheț/dezgheț, activității seismice, agregatelor reactive etc. Anii de cercetare plus deceniile de experiență practică au permis Sika să dezvolte o soluție completă pentru restaurarea și reabilitarea structurilor de beton. Serviciile Sika de consultanță tehnică și asistență pentru clienți sunt fără egal, de la concept până la finalizarea cu succes în șantier. Toate sunt în baza a peste 100 de ani de experiență în proiecte mari și mici realizate peste tot în lume.
Standardele internationale seria EN 1504
Standardele Europene EN 1504 sunt alcătuite din 10 părți și constituie o abordare sistematică în reabilitarea betonului. Aceste documente definesc produsele pentru protecția și repararea structurilor de beton. În aceste standarde este inclus și controlul calității în producția materialelor de reparații și la executarea lucrărilor la fața locului.
EN 1504 - 1 Descrie termenii și definițiile din standard
EN 1504 - 2 Prevede specificații pentru produsele/sistemele de protecție a suprafeței pentru beton
EN 1504 - 3 Prevede specificații pentru repararea betonului
EN 1504 - 4 Prevede specificații pentru lipirea structurală
EN 1504 - 5 Prevede specificații pentru injecție de beton
EN 1504 - 6 Prevede specificații pentru ancorarea oțelului-beton
EN 1504 - 7 Prevede specificații pentru protecția anticorozivă a armăturii
EN 1504 - 8 Descrie controlul calității și evaluarea conformității pentru firmele producătoare
EN 1504 - 9 Definește principiile generale pentru utilizarea produselor și sistemelor, pentru repararea și protejarea betonului
EN 1504 - 10 Oferă informații despre aplicații in situ ale produselor și despre controlul calității lucrărilor
Marcaj CE
Standardele europene EN 1504 au fost implementate complet din ianuarie 2009. Standardele naționale existente nearmonizate cu noile EN 1504 au fost retrase la sfârșitul anului 2008, iar marcajul CE a devenit obligatoriu. Toate produsele utilizate pentru repararea și protejarea betonului trebuie să poarte marcajul CE în conformitate cu secțiunea corespunzătoare din EN 1504. Acest marcaj de conformitate CE conține următoarele informații - folosind un exemplu de mortar de reparat betonul, adecvat pentru utilizare structurală:
Procedură de reparare și de protejare a betonului - faze de proiect
În conformitate cu standardul european EN 1504-9
1. Informații despre structură
La începutul proiectului este efectuat un studiu pentru colectarea informațiilor despre structură. Acest studiu poate include: Stare generală și istoric
- Documentație, de ex. calcule, desene, specificații etc.
- Program de reparații și întreținere
Aceste informații vor furniza date de valoare pentru înțelegere a stării existente a structurii.
2. Procedură de evaluare
Studiul aprofundat al stării va fi efectuat asupra defectelor vizibile și a celor care nu sunt ușor vizibile de la nivelul structurii pentru gestionarea cauzelor fundamentale ale degradării. Va fi utilizat pentru evaluarea capacității funcționale a structurii. Studiul și evaluarea aferentă vor fi efectuate de o persoană care deține calificările și experiența corespunzătoare. În eventualitatea în care nu este executată nicio reparație la nivelul structurii de beton, un inginer calificat poate oferi o estimare a duratei de viață utilă rămase. Scopul unui studiu asupra betonului este de a identifica defectele acestuia.
- Tipuri de defecte ale betonului - mecanice - chimice - fizice
- Defecte ale betonului din cauza coroziunii armăturii
3. Strategie de gestionare
Prin procedura de evaluare, beneficiarul are la dispoziție o serie de opțiuni din care să aleagă atunci când decide acțiunile relevante pentru întrunirea cerințelor viitoare ale structurii. De exemplu, opțiunile de reparații pot fi definite prin optarea pentru una dintre următoarele:
- Nicio măsură sau reducerea capacității
- Prevenirea sau reducerea degradării ulterioare fără reparații
- Repararea integrală sau parțială a structurii
- Reconstrucția integrală sau parțială a structurii
- Demolare
Factori importanți de luat în considerare la optarea pentru aceste opțiuni:
- Durata de viață proiectată nominală după reparații și protecție
- Durabilitatea sau performanța necesară
- Aspecte de siguranță în timpul lucrărilor de reparații
- Posibilitate de a executa lucrări ulterioare de reparații, inclusiv acces și întreținere
- Consecințe și probabilități de avarii struc- turale
- Consecințe și probabilități de cedări parțiale
Și de mediu:
- Protecție la soare, ploaie, îngheț, vânt, sare și/sau alți agenți de poluare în timpul lucrărilor
- Impact de mediu și/sau restricții impuse lucrărilor în derulare
- Poluare fonică și cu praf
- Timpul necesar pentru executarea lucrării etc.
Întreținere viitoare: Orice inspecție și lucrare de întreținere viitoare care va trebui întreprinsă în cadrul duratei de viață utilă definită a structurii trebuie de asemenea definite ca parte a strategiei de gestionare.
4. Proiectarea lucrării de reparații
Principiile relevante de protecție și reparații vor fi definite din EN 1504-9 și din opțiunile de reparații cuprinse în strategia de gestionare. Filozofia de proiectare a reparațiilor va lua în considerare următoarele:
- Tip, cauze și propagarea defectelor
- Condiții viitoare de serviciu
- Program viitor de întreținere
După selectarea principiilor relevante din EN 1504-9, inginerul proiectant va lua în considerare și destinația utilizării structurii.
În cazul recondiționării betonului, specificațiile pot fi întocmite pe baza cerințelor din părțile relevante, de la 2 până la 7, din EN 1504 (de ex. ciclurile de îngheț/dezgheț în cazuri situate la exterior, acolo unde este necesar).
Este important ca această lucrare să ia în calcul nu numai performanța pe termen lung a structurii, ci și impactul materialelor selectate asupra restului structurii, și anume fără efecte adverse.
5. Lucrare de reparații
Potrivit principiilor relevante selectate din EN 1504, metoda corespunzătoare de lucru este apoi bazată pe: accesul la amplasament
- Condiții de la amplasament (de ex. selectarea metodei corespunzătoare de reparare - reparații sub formă de masă de șpaclu, aplicare prin turnare sau torcretare)
- Aspecte de sănătate și siguranță etc.
Pregătirea suprafeței, aplicarea și procedura de controlul calității pentru lucrările de reparații vor fi executate în conformitate cu recomandările incluse în Partea 10 din EN 1504.
6. Recepția lucrării de reparații
La sfârșitul fiecărui proiect vor fi asigurate evidențe complete cu toate materialele utilizate în lucrări pentru consultare ulterioară. Vor include răspunsuri la următoarele aspecte:
- Care este noua durată de viață anticipată?
- Care este modul și rezultatul unei eventuale degradări a materialelor selectate, și anume straturi sau zone cu delaminări, decolorare sau exfoliere?
- Care este perioada de inspecție?
- Ce lucrări de remediere ar putea fi necesare în caz de degradare?