Content marketingul - o promovare eficienta pentru firmele de arhitectura, constructii si amenajari
Ne aflam, la momentul actual, in mijlocul unei transformari istorice pentru firmele si companiile de pretutindeni, iar in centrul acesteia se afla content-ul (sau continutul).
Se estimeaza ca noua din zece companii se folosesc acum de marketingul de continut, ceea ce inseamna o trecere de la obisnuitele prezentari scurte de vanzari (sau pitch-uri de vanzari) la publicarea unor informatii, idei si chiar a unui divertisment relevant, pe care clientii le vor valorifica. Succesul marketingului de continut a radicalizat modul in care companiile comunica, iar revolutia in acest domeniu inseamna mai mult decat un “capriciu” al marketingului; aceasta marcheaza un capitol nou si important in istoria comunicarii in afaceri: epoca iluminismului corporativ.
Fenomenul marketingului de continut se desfasoara cu rapiditate pentru ca raspunde la preferintele consumatorului. Potrivit Content Marketing Institute, 70% din oameni prefera sa descopere o companie prin intermediul unui articol mai mult decat prin intermediul unei reclame. Advertorialele le permit companiilor sa reactioneze in timp real, asigura o crestere a transparentei si creeaza o identitate puternica a brandului la un pret mai mic decat cel al campaniilor clasice de marketing si in timp mai redus.
Cu toate acestea, cel mai mare impact al publicarilor de brand se vede in imputernicirea organizatiilor de a crea, facilita si lega proprietatea ideilor. Acest lucru se intampla deoarece continutul sponsorizat eficient se naste din schimbul de proprietate intelectuala din cadrul unei companii. Atunci cand se realizeaza corespunzator, publicarile de brand incurajeaza companiile sa isi exploreze resursele si expertizele interne pentru a deveni lideri in domeniul proprietatii intelectuale.
Firmele mari vaneaza, de exemplu, multi redactori talentati si apoi implementeaza cele mai de succes aspecte ale unei companii media. De ce? Pentru ca redactorii cu experienta au cea mai buna deschidere spre a sintetiza informatia, de a capta atentia cititorului si de a sustine un standard editorial inalt. Acest lucru inseamna sa pui bazele unui complex organizational care implica atat redactori mai mult decat buni, cat si editori mai mult decat buni, si sa incluzi, cu discernamant, o ierarhie cu un content manager la carma.
Cu toate acestea, ar fi gresit sa presupunem ca ce fac corporatiile este doar sa „copieze” modelul redactiilor de stiri. Domeniul publicarilor de brand este relativ nou si necesita ca echipa de marketing de continut a unei companii, indiferent de cum este organizata, sa stie pe de rost valorile companiei si in acelasi timp sa fie la curent cu tot ceea ce publicul tinta cere. Organizarea departamentului editorial trebuie sa duca la independenta si abilitatea de a genera perspective noi si, in acelasi timp, sa aiba suficienta credibilitate pentru a accesa informatii in exclusivitate.
Angajamentul de a scrie povesti si de a avea integritate editoriala, cu toate ca uneori este format prin prisma sponsorizarilor, reprezinta chiar modul prin care marketingul de continut a inceput sa ocupe intreg domeniul marketingului. Imaginea brandurilor nu se mai rezumva doar la produsele oferite, astazi brandurile produc, descopera si distribuie informatie si tocmai din acest motiv, abordarea corporatista nu devine doar de o importanta economica pentru societate, ci si esentiala din punct de vedere intelectual.
Sa luam, spre exemplu, compania General Electric, pe care o putem numi unul dintre pionierii in marketing de continut; celor de la General Electric nu le este teama sa transforme cunostintele interne, de la mecanica aeronautica si pana la turbine eoliene, in articole cu titluri interesante, GIF-uri virale si chiar followeri in retelele de socializare. Rezultatele au transformat statutul brandului de la o companie ce produce lucruri la o companie ce produce idei. Prin continut, GE s-a pozitionat in top ca o companie ce poseda in mod constant cunostinte demne sa devina stiri de interes.
Mai mult, si cei de la Red Bull sunt o dovada a rezultatelor extraordinare pe care marketingul bun de continut le poate aduce. Continutul de calitate a dus la crearea unui brand intern de continut, denumit Red Bull Media House. Red Bull produce continut care nu este doar convingator, ci si avantajos, ducand la dezvoltarea unei noi afaceri, bazate pe idei si creativitate.
Shutterstock, unul dintre cei mai mari furnizori de fotografii de stock, se foloseste de continut pentru a genera o actiune din partea publicului. Site-ul Shutterstock este un tur de forta in arta, design grafic si tehnologie, care pe de o parte poate fi o sursa de divertisment si de cultura, pe de alta parte o sursa educativa si de informatie. Faptul ca este sponsorizat poate fi trecut cu vederea atunci cand publicul se intoarce pe site pentru informatie, indiferent ca vor cumpara sau nu fotografiile de stock. Aici se afla oportunitatile: prin continut, companiile pot evolua peste totalul produselor lor.
Asadar continutul ofera companiilor o sansa care nu exista, de exemplu, in secolul trecut. Inainte, se credea ca informatiile interne ale unei companii trebuie puse la seif, tinute secret, lasate sa acumuleze praf in arhive. Odata cu inceputurile erei online si retelelor de socializare, informatia a inceput sa se raspandeasca rapid in toate directiile, fapt ce a pus firmele mari fata in fata cu un schimb cinstit: informatiile interne au fost date la schimb pe un public interesat si pe loialitate fata de brand.
Epoca Ratiunii din sec. XVII a fost definita de promovarea ideilor si a intelectului. Considerat o revolutie a gandirii umane, Iluminismul a nascut idei, descoperiri si inventii ce au schimbat lumea. Precum filosofii si oamenii de stiinta care se adunau in saloanele vremii, companiile din ziua de astazi ar trebui sa ia parte la un schimb dinamic de idei inovative, cunostinte unice si expertize.
Bineinteles, nu toate companiile pot si nu toate ar trebui sa raporteze despre descoperiri stiintifice sau teorie economica, dar orice companie poate mai mult decat o strategie de marketing de continut fortata, superficiala. 90% dintre cei care au un marketing de tip B2C (business-to-consumer) se folosesc de continut ca parte a strategiei, insa doar putini dintre acestia recunosc oportunitatea reala pe care acest lucru o aduce.
Continutul poate fi modul prin care o companie da forma si are impact asupra peisajului general al partenerilor si consumatorilor; poate fi o investitie facuta cu consideratie in mostenirea de viitor a unui brand. Inarmate cu continut de calitate, companiile pot deveni agenti ai schimbarii, lideri ai ideilor si experti in domeniu (oricare ar fi el). Se pot, deci, edifica.