Ridicarea unui garaj prefabricat pe faleza Dunarii atrage atentia asupra potentialului ascuns al realitatii urbane romanesti
Expozitia “This place is pretty good” – 9 abordari arhitecturale
In seara de luni 3 august 2015, brailenii care s-au plimbat pe faleza inspre Moara Violatos au descoperit cu uimire o expozitie inedita intitulata “This place is pretty good” care a prezentat 9 proiecte studentesti si in cadrul careia a fost inaugurat un pavilion pe malul Dunarii. Pavilionul, un garaj prefabricat ridicat pe patru piloni, a atras atentia trecatorilor, a nascut intrebari si a tinut prima pagina a ziarelor locale zile la rand. Prin reutilizarea si repozitionarea acestui obiect construit cotidian, autorii au atras atentia asupra valorilor ascunse ale orasului Braila in particular si a oraselor romanesti in general, conturand totodata un spatiu nou si deschis utilizarilor diverse si spontane pe faleza Dunarii. Explorand potentialul latent al situatiilor particulare intalnite in Braila precum: potentialul creativ al locuitorilor, patrimoniul nevalorificat al perioadei comuniste, forme noi de micro-urbanism, abundenta fondului construit neutilizat rezultata din contractia economica si demografica etc., un grup international de studenti si profesori si-a propus realizarea unei interventii urbane care sa transpuna in realitate construita relatia controversata a sferei publice cu cea privata prin ridicarea, atat fizica, cat si simbolica a unui garaj prefabricat din beton pe faleza. Astfel ridicat, garajul a devenit din spatiu privat un spatiu public, un loc al orasului, o infrastructura pregatita pentru activitati variate. Chiar in seara inaugurarii pavilionul din garaj gazduind, deja: o expozitie despre oras, un stand de mici si bere, un tarc de pepeni si multe discutii. Un pavilion sau un monument? Un far sau un acoperis? Un garaj pe o masa? Expozitia intitulata “This place is pretty good” a sarbatorit modul in care, pretutindeni in oras, brailenii folosesc spatii private sau privatizate, precum garajele sau curtile blocurilor, pentru a socializa. Aparut in anii 90, garajul prefabricat din beton a devenit loc de exprimare a initiativei private, prin instaurarea unui mod propriu de gospodarire a spatiului public, evidentiind in acest fel atat nevoia de organizare a spatiului cat si potentialul creativ si diversitatea benefica a gesturilor individuale. Ridicat pe faleza, garajul genereaza un spatiu care poate fi folosit intr-un mod spontan, ca un stand de pepeni, pentru umbra pe care o lasa, poate trezi curiozitatea trecatorilor sau poate, pur si simplu, sa se piarda printre acoperisurile constructiilor de pe faleza, devenind invizibil. Garajul cu numarul 11, sta pe malul Dunarii la jumatatea distantei intre centrul civic (Palatul Prefecturii) si centrul istoric (Piata Traian), ofera acoperis trecatorilor si se constituie intr-un popas pe faleza.
Ne place ideea ca un obiect mundan si simplu precum garajul prefabricat din beton poate reprezenta, monumental, initiativa privata raspandita in spatiile urbane periferice si implicit a impactului social al acesteia.
Garajul ridicat spune povestea spatiilor periferice cu centralitate sociala cotidiana, valabila pentru orase romanesti, articuland-o intr-o discutie globala despre initierea si sustinerea de procese participative ca mod lucru in arhitectura si urbanism.
Imaginile de la eveniment pot fi descarcate de aici.
Informatii suplimentare despre cele 9 + 1 proiecte pot fi descarcate de aici.
Expozitia “This place is pretty good” – Braila – 9 abordari arhitecturale a fost conceputa de o echipa internationala de indrumatori si studenti de la Bergen Arkitekthøgskole (BAS), Norvegia si Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” – Facultatea de Urbanism (UAUIM) din Bucuresti, cu sprijinul Primariei Municipiului Braila in cadrul atelierului de vara desfasurat la Braila in perioada 22 iulie – 5 august 2015. Dupa (1) scurta cercetare si curs de master la Bergen, acest (2) atelier de vara condus de BAS este o a doua etapa a proiectului “LABORATOR BRĂILA - Abordari alternative ale periferiilor urbane in cadrul unui oraş cu creşterea stagnata (B-LAB)” care abordeaza interdisciplinar o problema importanta astazi pentru orasele europene plecand de la intelegerea contextului local - Braila, oras care, in ciuda unor procese ce indica un declin economic si demografic, este posesorul unui capital difuz de urbanitate, meritand a fi descoperit si pus in valoare. Proiectul va continua cu (3) ateliere de toamna conduse de UAUIM, (4) masa rotunda internationala cu expozitie si (5)publicatia proiectului. Toate activitatile sunt deschise studentilor BAS si UAUIM de la urbanism, peisagistica si arhitectura si vor implica experti recunoscuti in domeniu.
Mai multe informatii despre proiect, in curand, pe www.urbanmarkers.ro.
Proiect finantat printr-un Grant SEE oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Guvernul Romaniei.
Bergen Arkitekthøgskole (BAS) a fost infiintata in 1986 ca alternativa la scolile publice de arhitectura din Norvegia. De atunci s-a axat pe dezvoltarea unui program de educatie in arhitectura cu orientare sociala, devenit traditional, orientat spre productia spatiala prin abordari experimentale, practice si colaborative ale realitatii. Aceasta abordare este, adesea, influentata de domenii de studiu complementare precum arta, antropologia si ecologia. Multiple cursuri, ateliere si evenimente gazduite de-a lungul anilor in Norvegia si in tari din lumea intreaga, au constituit baza dezvoltarii unei relatii deschise intre educatia si practica de arhitectura simultan in societatea locala si globala contemporana. www.bas.org.
Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) este cea mai veche si cea mai importanta institutie academica de profil din Romania. Aceasta continua o lunga traditie in invatamantul superior de arhitectura, instituirea ei, in cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea, fiind puternic legata de dezvoltarea Romaniei moderne si de organizarea noilor sale structuri culturale. De 16 ani Facultatea de Urbanism din cadrul UAUIM isi asuma sustinerea unui contact permanent cu realitatea urbana romaneasca prin implicarea directa atat in viata urbana cat si in cooperarea academica internationala. www.uauim.ro.