Rocărie, flori și pietriș - 3 elemente pentru un design unic în grădină
Daca te intrebi cum se decoreaza o gradina, afla ca nu ai la dispozitie doar statuete si pitici de gradina. Natura te ajuta intotdeauna, fiecare planta si element natural devenind in acest context o decoratiune, asadar de ce nu ai beneficia de pe urma lor si crea o gradina amenajata.. natural? Rocaria, florile si pietrisul dau personalitate gradinii, iar tu vei putea obtine ceva original - pana la urma, nu exista doi bolovani la fel, nu-i asa?
Iti aratam mai jos cum poti sa integrezi cele 3 elemente in peisajul gradinii tale, pentru a obtine niste decoratiuni de care nu te vei plictisi prea curand.
1) Gradina de pe un bolovan
Ofera-i gradinii un aspect exotic, lasand plantele sa creasca pe si in jurul unui sau mai multor bolovani. Amenajeaza 2-3 bolovani mai mici intr-o zona bine insorita din gradina. Inconjoara apoi bolovanii cu flori care nu cresc prea mult, plantandu-le aproape una de cealalta (portulaca, spatoglotis sau cactusi decorativi). Poti umple spatiile libere, care raman intre flori, cu bolovani micuti, de aceeasi culoare cu cei mai mari.
2) Creeaza un punct de interes
Un bolovan mare si de o forma neobisnuita poate servi drept punct de interes al gradinii si va atrage cu siguranta toate privirile. Sugestia se potriveste in cazul gradinilor mici, unde, de exemplu, un tufis ornamental poate creste prea mult si prea salbatic, dar si in cazul gradinilor mai mari, unde poate face ca zonele mai monotone sa devina interesante (vezi marginile gradinii si gardurile).
4) Creeaza o margine din bolovani
De alegi sa iti pavezi aleile din gradina cu pietris, retine ca trecerea directa de la pietris la sol / gazon poate da un aspect nefinisat amenajarii tale. Defineste marginile aleilor cu bolovani; daca iti doresti, planteaza flori in jurul acestora si, cu timpul, acestea vor creste si ii vor acoperi.
5) Adauga plante in ghivece / jardiniere
In loc sa iti asezi plantele in ghivece pe terasa, unde ar fi nevoie sa le uzi in permanenta, aseaza-le in gradina, pe pietris. Incepi prin a aseza pe sol o bariera impotriva buruienilor, peste care vei pune ghivecele si pietrisul. Gaureste bariera sub orificiile pentru apa ale ghivecelor, pentru a te asigura ca toata apa se scurge direct in sol. Adauga apoi pietrisul intr-o culoare complementara cu cea a ghivecelor; ghivecele tale vor fi mai usor de admirat, iar udarea lor nu va mai fi o problema.
6) Alei pavate cu pietre de rau si pietris
O alee pavata cu pietre de rau si cu pietris este ideala pentru zonele mai umbrite din gradina, unde soarele nu ajunge suficient pentru ca plantele sa se poata dezvolta. Pentru un aspect ordonat, aseaza pietrele de rau mari pe care se va calca una in spatele celeilalte si inconjoara zona din jur cu pietris intr-o culoare contrastanta.
7) Ce plante pot creste in pietris?
Rocaria si pietrisul fac ca gradina sa devina mai eleganta, si vestea buna este ca daca ai decis sa ocupi o parte din spatiul gradinii cu ele, nu inseamna ca aici nu se pot dezvolta plante! Multe plante au evoluat pentru a se dezvolta in soluri cu multe roci si pietris, si poarta denumirea de plante litofite. Iata care sunt:
- Orhideele:
Unele specii de orhidee pot creste in pietris, cum ar fi Dendrobium Kingianum. Acestea au frunze carnoase care stocheaza apa si radacini care se adapostesc in crapaturile pietrelor, De asemenea, unele specii epifite de orhidee (adica cele care traiesc pe alte plante fara a deveni parazite) absorb din aer si din resturi organice nutrientii; pietrisul amestecat cu scoarta de copac asigura un mediu asemanator conditiilor de crestere ale epifitelor, oferind sustinere pentru radacini.
- Plantele cu bulbi:
Plantele cu bulbi, precum zambilele, brandusele si narcisele, infloresc mult mai repede daca bulbii sunt pusi printre pietris si apoi pietrisul se acopera cu apa (apa nu trebuie totusi sa atinga bulbii). Plantele vor inflori rapid, iar culorile lor puternice vor contrasta frumos cu cele ale pietrelor.
- Plantele alpine:
Plantele care cresc in regiunile alpine au anumite calitati care le permit sa creasca pe soluri cu pietre. Printre acestea se numara plante perene de mici dimensiuni, care cresc aproape de sol pentru a se proteja de frig si de vant, iar radacinile lor lungi le permit sa ajunga la nutrientii din solul de sub pietre. Plantele alpine sunt foarte rezistente si nu au nevoie decat de o cantitate mica de fertilizator pentru a ramane sanatoase si puternice printre pietris. Printre acestea se numara margaretele africane, iarba albastra si mierlutele.
- Cactusii si plantele suculente:
Plantele care s-au dezvoltat in conditii desertice, precum cactusii si plantele suculente, au proprietati care le permit sa conserve apa si sa creasca in conditii sarace in nutrienti. Ele pot fi crescute in pietris amestecat cu putina turba si vermiculit, iar problemele apar mai degraba din cauza fertilizarii excesive decat din cauza fertilizarii insuficiente.