Rolul librăriei în societatea digitală
Lucrurile au evoluat însă, iar acum copiii învață prin intermediul tabletei sau laptopului, iar părinții și chiar bunicii lor s-au obișnuit să comande online inclusiv fructe și legume proaspete, „de la piață”. Vacanțele se rezervă tot prin internet, la fel se plătesc taxele și impozitele, iar banii se transferă dintr-un cont în altul printr-un simplu click.
S-au schimbat, desigur, și obiceiurile de lectură. Cărțile fizice sunt încă populare, dar varianta ebook începe să câștige tot mai mult teren, mai ales în rândul tinerilor. Cărțile în format electronic sunt mai ieftine, mai ușor de transportat în geantă sau rucsac și, în primul rând, sunt ecologice, pentru că nu se fac din hârtie.
Dar ce se întâmplă în această perioadă cu librăriile? Ei bine, inclusiv ele se transformă. Librăriile ca atare nu vor dispărea prea curând, pentru că atmosfera unică pe care o regăsim într-un magazin de cărți nu poate fi înlocuită cu nimic. Prin urmare, ne vom putea plimba în continuare printre rafturile pline cu cărți, le vom putea răsfoi și chiar citi în liniște, ne vom putea bucura de mirosul proaspăt al unei cărți noi, abia scoase din tipar.
Dar, într-o societate digitală, o librărie nu mai înseamnă doar un magazin de cărți. De câțiva ani au apărut librăriile online, iar numărul lor va crește și mai mult pe viitor, mai ales în contextul pandemiei, când oamenii preferă să cumpere totul în siguranță, din confortul propriei locuințe. Astfel, tot mai multe librării clasice își lansează platforme online performante și prietenoase cu utilizatorul. În acest fel, cumpărăturile devin mult mai simple și mai plăcute.
Librăriile online au numeroase avantaje față de cele clasice. Iată care sunt acestea:
- Putem găsi o varietate mult mai mare de cărți, pentru că spațiul de expunere nu mai este limitat la câteva rafturi.
- Găsim mult mai ușor cartea pe care o căutăm, fără să avem nevoie de ajutorul unui librar: tot ce trebuie să facem este să scriem numele autorului sau titlul cărții în bara de căutări de pe platformă.
- Putem comanda cărți în format clasic sau în format ebook, optimizat pentru fiecare tip de dispozitiv în parte (telefon, tabletă, e-reader).
- Avem posibilitatea să comandăm foarte multe cărți și rechizite, fără să mai avem grija că nu le vom putea căra până acasă: toate ne vor fi aduse prin curier, iar noi nu vom depune niciun efort.
În concluzie, librăriile se adaptează și ele la schimbările apărute în societate, se digitalizează și astfel reușesc să țină pasul cu noile tehnologii și cu tendințele de consum.