Sa aflam mai multe despre blaturile de bucatarie - partea a-II-a
Otel inoxidabil
Otelul inoxidabil nu se afla, pana acum 20 de ani, pe lista optiunilor de blaturi de bucatarie pentru bucatariile rezidentiale. Folosit , pentru inceput, cu precadere in aplicatiile industriale, inoxul a inceput sa castige din ce in ce mai multa popularitate in bucatariile celor care pun pret pe valoarea estetica – desi avantajele depasesc cu mult apartanenta la anumite stiluri de amenajare, de la modern si pana la industrial.
Exista un motiv bine intemeiat pentru care otelul industrial se foloseste cu precadere in bucatariile intens exploatate: putem spune ca este un material aproape indestructibil. Are o termorezistenta excelenta, se curata usor si nu este propice dezvoltarii bacteriilor. In plus, inoxul este flexibil si se modeleaza usor in functie de cerintele dvs.
Cat despre dezavantaje, cel mai pertinent este fara indoiala costul foarte ridicat. Pe langa asta, amprentele se vad imediat pe inox, si nu puteti taia nimic direct pe blat: zgarieturile lasa urme permanente. Otelul inoxidabil este si un material ce poate face mult zgomot, asadar atentia este prioritara.
Lemn
Blaturile din lemn masiv (artarul, stejarul, nucul sau ciresul) aduc instantaneu in minte ideea unui spatiu confortabil, primitor si calduros. Ca si stiluri de amenajare, acestea se potrivesc perfect in bucatariile traditionale si rustice.
Multa lume apreciaza blaturile din lemn masiv deoarece acestea au un aspect natural si imprima o atmosfera calduroasa in bucatarie. Insa pe langa aspectul placut, suprafata lemnului poate fi cu usurinta reimprospatata atunci cand se uzeaza, prin lacuire. Raportul calitate-pret este foarte bun, lemnul garantand un blat de bucatarie rezistent si biodegradabil, pe care il puteti achizitiona la un pret mult mai redus decat un blat de granit sau inox.
Insa cel mai important dezavantaj il reprezinta faptul ca lemnul nu rezista la umiditate, iar din acest motiv acumuleaza cu usurinta bacteriile. Necesita intretinere si dezinfectare periodica, iar imbinarile trebuie etansate cu mare atentie. Termorezistenta scazuta este un alt minus.
Cuart
Blaturile din cuart pot fi o solutie convenabila pentru cei carora le surade aspectul granitului, dar isi doresc un material mai nepretentios. Acestea sunt practic amestecuri intre cuart, rasini si (daca este cazul) pigmenti.
Punctele forte sunt numeroase: blaturile din cuart sunt deosebit de rezistente si dure, si au toate avantajele pe care le aduce tratarea cu rasini (de la impermeabilizare si pana la rezistenta la crapaturi si fisuri). Mai mult, pigmentii care pot fi folositi duc la o gama mai variata de culori si modele din care sa puteti alege.
Desi impermeabile, blaturile din cuart sunt, din nefericire, destul de casante, iar costurile sunt suficient de ridicate pentru a deveni un neajuns.
Surse foto: www.homedit.com, www.nthcode.com, www.guupress.com, www.cuttingedgekitchensidaho.com.
Redactat de: Claudia Gorunescu