Sa aflam mai multe despre blaturile de bucatarie - partea I
Alegerea blatului de bucatarie, mai precis a materialului din care acesta este confectionat, este o problema binecunoscuta de toti cei care au indeplinit, pana acum, proiectul de amenajare al unei bucatarii. Gama de materiale din care puteti alege este vasta si nu-i asa ca, de multe ori, criteriile pe baza carora va faceti alegerea tind sa se contrazica? Ne referim la clasica intrebare: ce este mai important – sa arate frumos sau sa fie rezistent?
Raspunsul ideal este, desigur, amandoua. Insa nu uitati insa ca bucataria, desi un spatiu cu un scop bine definit – acela de a pregati mancare, este folosita diferit de fiecare dintre noi. Ganditi-va asadar la stilul dumneavoastra de viata, la cat de mult timp va petreceti gatind si cat de frecvent faceti acest lucru. Blatul de bucatarie va fi folosit pentru mult timp, deci daca va place sa gatiti frecvent, nu trebuie sub nicio forma sa faceti rabat de la materiale rezistente, de calitate. Daca, pe de alta parte, mancati mai des in oras si gatiti destul de rar, puteti sa va concentrati mai mult asupra aspectului estetic al problemei.
Sa trecem, asadar, in revista cateva dintre materialele cele mai utilizate ca blaturi de bucatarie, atat cu argumente pro, cat si contra:
Blaturi laminate
Acestea reprezinta cea mai accesibila, ca pret, alternativa. Blaturile laminate se bucura de o popularitate crescuta de multi ani; desi in trecut nu erau vazute ca o optiune stilata, in zilele noastre blaturile laminate imita numeroase tipuri de suprafete mult mai costisitoare (de ex., piatra naturala sau lemn).
Pe langa costurile reduse, blaturile laminate se intretin si se curata usor, si au greutate redusa. Cu toate acestea, se pot zgaria si pata foarte usor, si chiar arde. Asadar, nu asezati vase fierbinti pe suprafata acestora. Daca sunt expuse la umezeala pentru mult timp, straturile blatului se pot dezlipi.
Granitul
Un material ceva mai costisitor decat blaturile laminate, dar rezistent si cu o eleganta sporita. Fiind un material natural, va puteti bucura de un blat de o culoare si cu un imprimeu unicat. Puteti alege intre granit cu finisaj mat sau cu finisaj lucios, cel din urma fiind si cel mai usor de intretinut.
Cat despre argumente contra, granitul, fiind un material natural, are nevoie de sigilare la intervale regulate de timp pentru a preveni patarea. Mai mult, spre deosebire de blaturile laminate, blaturile din granit sunt grele, asadar si dulapurile peste care au fost asezate trebuie sa fie solide.
Faianta/ placi ceramice
Iata o alta optiune ale carei costuri nu se ridica prea mult, si pentru care exista o gama nelimitata de moduri de implementare. Blaturile cu faianta sau cu placi ceramice se potrivesc pentru aproape toate stilurile de amenajare, de la rustic si pana la industrial. Avantajele acestora nu surprind pana la urma pe nimeni: sunt rezistente atat la temperaturi ridicate, cat si la umezeala, se monteaza usor, iar intretinerea este deosebit de usoara.
Insa prezenta rosturilor implica o suprafata usor denivelata, ceea ce poate creste dificultatea activitatilor din bucatarie. Chiar daca placile de faianta si cele ceramice se pateaza greu, rosturile au nevoie de o atentie sporita – pot deveni surse de bacterii si trebuie impermeabilizate.
Vom reveni in curand cu si mai multe informatii despre blaturile de bucatarie, mai precis materialele din care acestea pot fi realizate!
Surse foto: www.ceperluxury.xyz, www.prettyidle.com, www.gwsurfaces.com, www.wcpritchard.com.
Redactat de: Claudia Gorunescu