Șemineul sau inima caldă a locuinței
Semineul este considerat un element ce aduce eleganta incaperii in care a fost instalat, incalzind (atat la propriu, cat si la figurat) atmosfera si creand un spatiu intim si primitor.
A venit momentul acela al anului in care ne dorim sa stam la povesti intr-o camera invaluita de o atmosfera calda si primitoare in care sa putem uita de tot si de toate. Si ce alta solutie mai buna decat amenajarea unui semineu? La inceput menite a fi doar surse de caldura pentru locuinte, pe parcurs semineele au devenit mai mult elemente vii de decor, care dau viata si adauga dinamism oricarei amenajari.
Desi semineelor vechi nu le lipseste deloc farmecul, sunt rare ocaziile cand acestea pot deveni o sursa de caldura de incredere, si asta nu din cauza faptului ca nu ar putea degaja destula caldura, ci deoarece modul in care semineul a fost gandit nu permite o raspandire propice a caldurii. Vorbim aici despre semineele care in general au focarul deschis, si care atrag aerul incalzit spre iesirea cosului de fum.
Daca va doriti ca semineul dumneavoastra sa fie mai mult decat un simplu element decorativ, care ar fi modelele care pot imbina eficient utilul cu placutul?
Semineele chimice
Semineele pe bioetanol au castigat din ce in ce mai multa popularitate, incepand cu cea de-a doua jumatate a ultimei decade, datorita aspectului modern si minimalist, a faptului ca arderile nu cauzeaza nicio dauna mediului inconjurator si a faptului ca sunt structuri amovibile si se pot instala aproape oriunde. Am putea incadra acest tip de seminee in categoria de produse “eco”, la curent cu cerintele tot mai raspandite ale pietei de a beneficia de pe urma produselor sustenabile, verzi. Combustibilul folosit de acest semineu este bioetanolul, ceea ce inseamna ca nu va mai trebui sa va ingrijorati de pe urma reziduurilor ramase, precum cenusa sau fumul.
Cat despre design, semineele pe bioetanol se adapteaza oricarei cerinte, putand fi amenajate in perete sau ca structuri de sine statatoare si amovibile. Acesta este si motivul pentru care semineele pe bioetanol sunt foarte potrivite pentru apartamente.
Semineele tip insert
Daca aveti un semineu care nu este functional, puteti achizitiona un insert si il puteti imbunatati. Insa inserturile sunt bineinteles si seminee propriu-zise, cu avantajul ca sunt amovibile si pot fi instalate oriunde exista un spatiu in perete destinat amenajarii semineului. Inserturile sunt eficiente din punct de vedere al circulatiei aerului incalzit, si asta deoarece cele mai multe modele prezinta ventilatoare ce sunt de ajutor in acest sens. Modurile in care sunt configurate variaza in functie de tipul de ventilatie si de combustibil, putand astfel beneficia de inserturi cu sau fara cos de fum, cu focare pe lemn, gaz sau peleti de lemn.
Cel mai indicat este ca pentru inserturi sa folositi schimbatoare de caldura cu elementi din fonta, si usi din sticla prin care sa puteti controla caldura si circulatia aerului. Este de asemenea indicat sa utilizati un sistem care sa foloseasca pentru arderi aerul de la exterior, in loc de aerul de la interiorul locuintei.
Semineele cu focar din fonta
Acesta reprezinta imaginea clasica a semineului in fata caruia putem trai clipe de neuitat, incalziti de bunadispozitie si nu numai. Este bine ca semineele clasice sa fie pozitionate catre centrul casei, deoarece pot degaja foarte multa caldura prin arderea lemnului la temperaturi foarte ridicate. De obicei, semineele cu focar sunt pornite o data pe zi, iar focul poate dura timp de trei sau patru ore. Focarul continua sa degaja caldura pentru aproximativ opt ore, iar un astfel de semineu poate fi de asemenea conectat la un sistem de incalzire tip HVAC ( incalzire, ventilatie si aer conditionat) si poate incalzi apa necesara ca agent termic.
Dezavantajele acestui tip de seminee sunt faptul ca necesita cosuri de fum, si faptul ca si costurile sunt ridicate (cel mai scump tip de seminee).
Asadar dumneavoastra asupra carui tip de semineu v-ati orientat? Ce va place si ce va displace la acesta? Asteptam parerile, sugestiile si fotografiile cu seminee in rubrica de mai jos, si va uram un sezon rece plin de… caldura!
Surse foto: www.homedit.com, www.moderndesignliving.com, www.ghenio.sk, www.pinterest.com, www.custom-fireplace.com, www.desiguide.gr, www.archiexpo.com, www.mendotahearth.com.
Redactat de: Claudia Gorunescu