Sfaturi pentru alegerea celui mai bun tip de șemineu pe lemne pentru locuința ta
Unele dintre intrebarile cel mai des primite de la clientii nostri sunt: "Care este cea mai buna optiune in materie de seminee? Ce ar trebui sa aleg?" Raspunsul este intotdeauna diferit, adaptandu-se nevoilor, preferintelor si gusturilor fiecarui client. "Cea mai buna" alegere poate insemna un produs cu cele mai inalte performante, clasat in topul semineelor, pentru unii, sau poate reprezenta cea mai buna valoare in raport cu calitatea si pretul.
Asadar, tinand cont de aceste intrebari care par sa preopcupe majoritatea persoanelor care vor sa aleaga un semineu pe lemn, vrem, in articolul urmator, sa iti punem la dispozitie toate informatiile, “criteriile” si aspectele de care trebuie sa tii cont, atunci cand vrei sa iti achizitionezi un semineu pe lemne pentru casa ta!
Ia in considerare suprafata de incalzit
Poate primul aspect pe care trebuie sa-l abordam, chiar inainte de a trece la semineul propriu-zis, este “cat spatiu vrei sa incalzesti cu noul semineu?”. Este foarte important sa te gandesti la asta, deoarece semineu va trebui sa faca fata la acea suprafata si sa aiba capacitatea sa-ti ofere confortul termic de care ai nevoie.
Alege tipul de semineu pe lemne potrivit pentru casa ta
Pe piata semineelor pe lemne se disting doua categorii mari si late - semineele pe lemne personalizate (cele construite de obicei) si semineele de serie. Haide sa vedem ce presupune si ce reprezinta fiecare dintre aceste optiuni.
● Semineul personalizat: Acest tip de semineu presupune costuri mai ridicate de manopera. De asemenea, pentru a obtine o lucrare de calitate superioara si durabila, este necesar sa gasesti un specialist dedicat in domeniul termic, care sa se ocupe exclusiv de instalarea semineelor. Aceasta înseamnă că trebuie să fie un meseriaș specializat în montaj și construcție de șeminee, fără alte preocupări precum zugrăvitul, săpatul sau instalațiile.
● Semineul de serie: Reprezinta o noutate pe piata echipamentelor de incalzire din Romania. Acest tip de semineu iti ofera optiunea de a achizitiona un produs complet sau "gata de utilizare", asa cum se spune popular. Aceasta poate fi o soba tip semineu sau un semineu modular prefabricat, care trebuie doar amplasat in pozitie, fara a mai necesita alte finisaje sau lucrari de constructie.
Alege un semineu care sa poata incalzi fie o camera, fie intreaga locuinta
Esential de mentionat este ca cel mai potrivit semineu este cel care isi indeplineste functia pentru care a fost proiectat de catre producator si care, in acelasi timp, satisface nevoile utilizatorului. Prin urmare, atunci cand alegi un semineu, trebuie sa iei in considerare doua variante disponibile:
- Incalzirea doar a incaperii in care este amplasat semineul. Acest lucru presupune ca functia de incalzire a dispozitivului se concentreaza doar asupra spatiului camerei de zi, livingului, sufrageriei sau parterului/etajului open-space.
- Incalzirea mai multor incaperi sau chiar a intregii case. Aceasta poate fi realizata prin intermediul caloriferelor sau a incalzirii prin pardoseala, sau prin intermediul unei retele de tubulatura care distribuie aerul cald catre alte incaperi. Pentru a obtine mai multe informatii despre acest subiect amplu dezbatut pe forumuri, te indemnam sa consulti un articol specializat care abordeaza acest subiect in detaliu: "Metode eficiente de incalzire pentru intreaga locuinta.
Gandeste-te cat de frecvent vei utiliza semineul
Daca intentionezi sa folosesti semineul zilnic si pe toata durata sezonului rece, este important sa iti indrepti atentia catre modele de focare mai robuste, cum ar fi cele fabricate din fonta, care sunt concepute inca de la fabrica pentru o utilizare mai intensiva si care ofera o durabilitate mai mare in timp.
In schimb, daca utilizarea semineului va fi mai rara, atunci este intelept si practic sa te orientezi catre un semineu cu captuseala din samota, care genereaza mai putine reziduuri si are depuneri de funingine mai reduse pe sticla. Aceasta preocupare este intalnita destul de des in randul celor care achizitioneaza seminee pe lemne cu o prioritate clara pentru design: "Daca tot nu folosesc des semineul, cel putin cand il aprind, sa fie curat si sa pot vedea flacara cat mai clar, pentru un aspect estetic deosebit."
Alege un brand de semineu de calitate
Un semineu reprezinta un obiect cu totul aparte, ce nu este achizitionat sau schimbat des si, in cele mai multe situatii, constituie o investitie pe termen lung, fiind integrat in locuinta in care este instalat si devenind parte a acesteia. De asemenea, in eventualitatea in care este necesara inlocuirea unei piese a semineului sau a altor consumabile, este esential sa ai acces la acestea si chiar dupa multi ani de la achizitie, direct de la producator.
De aceea, atunci cand achizitionezi un semineu, este important sa verifici reputatia brandului si a producatorului, sa cauti un produs fiabil si un furnizor de incredere, care sa-si asume responsabilitatea pentru remedierea oricarei probleme ce ar putea aparea in timp, chiar si dupa multi ani de la achizitie. Acest aspect are o importanta atat de mare incat putem spune ca este mai crucial ca produsul sa fie asociat cu un brand de renume in industria termica decat sa aiba un pret mic la achizitie, deoarece aceasta garanteaza functionarea in siguranta pe o perioada indelungata!
Tine minte ca exista o distinctie semnificativa intre un brand de top, cu reputatie europeana sau chiar internationala, si un brand fara notorietate pe piata. Este o diferenta intre a vinde 100.000 de unitati pe an si a vinde doar cateva mii sau chiar mai putin.
Fii atent la materialele din care este construit si la materialele aditionale
Diversitatea calitatii pe piata termicelor determina o variatie considerabila a preturilor, incepand de la 150 de euro pentru produsele de intrare in gama si ajungand pana la aproximativ 5000 de euro sau chiar mai mult pentru produsele premium sau de lux.
De asemenea, aceleasi branduri de seminee pot oferi 2 sau 3 niveluri de calitate diferite, in functie de esantionul de produse, iar pretul va fi logic diferit in functie de calitatea aleasa.
Astfel, exista riscul de a alege un brand renumit pentru seminee in locuinta ta, dar, de fapt, sa optezi pentru cel mai slab produs calitativ al acelui brand. O astfel de decizie ar putea sa nu fie cea mai inteleapta, ci chiar sa fie detrimentara! Este important sa fii constient de acest aspect, deoarece nu vei gasi aceste informatii pe forumuri sau bloguri.
Continuand pe aceeasi premisa, este foarte probabil sa poti achizitiona cel mai bun produs de la un brand de calitate medie cu aceeasi suma de bani, iar aceasta alegere ar putea fi mult mai avantajoasa decat optarea pentru un produs entry-level de la un brand cunoscut!
Nu confunda calitatea cu functionalitatea: calitatea va determina cat timp te vei bucura de semineul tau! Nu te lasa atras de povesti si de strategii de marketing partizane, ci analizeaza, intreaba - daca este necesar - si compara materialele utilizate in procesul de fabricatie intre diferite modele, pentru a identifica care este cel mai potrivit semineu pe lemne pentru tine!
Materialele aditionale
Adesea, se opteaza pentru un focar de semineu exceptional sau o soba de sine statatoare cu specificatii remarcabile, insa conectarea acestora la cosul de fum, precum si materialele aditionale folosite in constructie pot fi de calitate scazuta. In astfel de situatii, aceste materiale inadecvate sau de calitate slaba pot genera dificultati ulterioare si pot transforma intregul sistem termic intr-un semineu disfunctional sau cu probleme!
Este important de mentionat ca anumite materiale care erau utilizate in trecut pentru constructia de seminee, cum ar fi vata sau azbestul, nu mai sunt folosite de multi ani din cauza specificatiilor necorespunzatoare si a riscurilor pentru sanatate pe care le pot implica pe termen lung.
Deci, asigura-te ca nu numai partea principala (focarul) este de buna calitate, ci si celelalte materiale: de la cosul de fum, constructia efectiva (daca este cazul), burlanele de evacuare, elementele de racordare, accesorii etc.
Ia in considerare intretinerea semineului
Unele tipuri sau modele de focare de semineu necesita curatare mai frecventa din cauza depunerilor mai mari de funingine, in timp ce altele necesita o intretinere mai redusa, deoarece depunerile sunt mai mici. In general, semineele din fonta necesita o curatare mai regulata, insa au mai putine piese consumabile. Astfel, daca sunt exploatate corespunzator, nu vor necesita alte investitii pe termen lung. Pe de alta parte, un semineu cu samota (care trebuie inlocuita la intervale regulate, deoarece este un consumabil) va avea o sticla mai curata si mai putine reziduuri de cenusa!
In cazul semineelor cu mai multe laturi de sticla, trebuie avut in vedere faptul ca vor exista mai multe suprafete de curatat dupa ce focul se stinge in semineu. De asemenea, cele mai bune seminee pe lemne in ceea ce priveste intretinerea si curatarea vor avea si un pret mai ridicat la achizitie.
Verifica raportul calitate-pret
Acest aspect este deosebit de important, deoarece, in orice domeniu, exista companii care pot profita de lipsa sau de informatiile slabe ale clientilor. In paralel cu pretul de achizitie, trebuie sa acorzi atentie materialelor din care este fabricat semineul, grosimea acestora (care adesea indica si greutatea totala a produsului), garantia oferita de producator, cat timp produsul este disponibil pe piata si in ce cantitati este cumparat.
Cel mai bun raport calitate-pret este adesea intalnit la acele seminee denumite "tractor", care sunt modelele pe care producatorii si distribuitorii le lanseaza pe piata nu pentru a obtine un profit, ci mai degraba pentru a-si promova gama de produse cu ajutorul acestui "tractor" de interes. Un astfel de produs se vinde in cantitati mari, este intotdeauna disponibil in stoc si este cunoscut de magazinele specializate si meseriasi. De asemenea, poate fi recomandat chiar si in motoarele de cautare de pe internet, care recunosc un trafic intens de cautare pentru aceste produse.
Alege un semineu cu randament bun
Eficienta unui semineu reprezinta procentul de combustibil (lemn) care se transforma in caldura. O eficienta mai mare inseamna un consum mai mic de lemn, mai putine reziduuri de cenusa si mai putine depuneri, in timp ce o eficienta mai scazuta implica exact opusul: un consum mai mare de lemn si mai multe reziduuri. Atunci cand cauti cel mai bun semineu sau cea mai buna soba pe lemne, recomandarea noastra este sa iei in considerare si acest aspect prin comparatie!
Nu uita de cosul de fum
E esential sa stii ca nu orice tip de semineu poate fi conectat la orice cos de fum! Multi oameni se confrunta cu urmatoarea problema: doresc sa instaleze un semineu in casa lor, insa cosul de fum sau structura locuintei nu permite acest lucru. Astfel, exista o serie de situatii in care pur si simplu nu este posibila instalarea unui cos de fum care sa deserveasca semineul dorit.
Existenta unui cos de fum
Daca doresti sa amplasezi un semineu pe lemne intr-un spatiu unde exista deja un cos de fum construit la care doresti sa-l conectezi, acesta te poate restrictiona. Cum se intampla asta? Daca diametrul sau inaltimea cosului nu sunt potrivite, exista posibilitatea ca conectarea unui focar de semineu de dimensiuni reduse sa fie limitata. In astfel de situatii, este necesar un calcul precis realizat de catre un specialist si trebuie sa intelegi ca nu orice tip de semineu poate fi conectat la orice cos de fum!
Ia in considerare locul pentru amplasare
Este esential sa alegi cu atentie locul in care doresti sa amplasezi semineul. Acesta trebuie sa fie accesibil din punct de vedere al spatiului, dar mai ales din punct de vedere tehnic, astfel incat sa nu necesite improvizatii sau compromisuri. Daca locul pentru semineu nu a fost luat in considerare inca din faza de proiectare sau constructie a casei, este foarte probabil sa apara dificultati ulterioare, ceea ce poate duce la ajustari ulterioare in functie de ceea ce exista deja in incapere.
Indiferent daca semineul va fi plasat pe peretele drept sau in coltul incaperii, asigura-te ca vizibilitatea asupra focului este maxima si poate fi admirata din orice unghi al incaperii. Acesta este, in cele din urma, farmecul pe care un semineu il aduce si ar trebui sa fie urmarit atat cat este posibil, fara sa faci compromisuri.
Alege designul potrivit
Deoarece semineul din lemn va fi un aspect esential al casei tale, care va atrage atentia nu numai a ta, ci si a celor din jur, este important sa acorzi atentie detaliilor privind integrarea acestuia in designul general al locuintei, in stilul de viata al familiei tale si in preferintele personale.
Astazi exista o gama variata de seminee disponibile in diferite stiluri, oferindu-ti o selectie generoasa. In mare, exista trei stiluri predominante: clasic, rustic si modern, fiecare avand propriile subcategorii. Este important sa te asiguri ca semineul se potriveste cu restul decorului din casa, pentru a se integra perfect in peisajul existent. Indiferent de stilul ales, semineul se va remarca prin frumusetea flacarilor si prin atmosfera de poveste pe care o creeaza.
Asadar, ar trebui sa iei in considerare daca este necesara o anumita imbracaminte sau placare exterioara pentru semineu, sau daca un finisaj anume nu il incarca prea mult. De cele mai multe ori, un stil simplu, fara prea multe ornamente, este mai elegant si mai placut in majoritatea cazurilor!
Compara ofertele de pe piata
Cum altfel poti fi sigur ca semineul pe care il alegi este potrivit pentru tine, decat prin comparatie? Nu uita sa consulti si parerile altor utilizatori despre produs cand ai ocazia. O recenzie sincera din partea unui client care detine deja produsul valoreaza mai mult decat o mie de cuvinte spuse de cineva care vrea sa-ti vanda ceva sau pareri exprimate fara sa cunoasca in detaliu subiectul. E important sa compari atat atunci cand alegi materialele, cat si cand vine vorba de instalarea si punerea in functiune a dispozitivului tau. Astfel, o comparatie atenta si obiectiva este cea mai sigura cale de a stabili care este cel mai bun semineu pentru tine!
Cand si cum trebuie montat un semineu
Referitor la momentul optim pentru constructia unui semineu, acesta cade in primavara sau vara. De ce? Deoarece in aceste sezoane termice, este extrasezon, ceea ce permite obtinerea celor mai bune preturi atat pentru produse, cat si pentru montaj.
Daca este posibil, evita sa lasi constructia semineului pentru toamna tarzie, cand toata lumea doreste ca lucrarile sa fie finalizate pana la Craciun. Nu numai ca exista riscul ca lucrarea sa fie facuta superficial de catre mesteri, dar si din cauza cererii mari, stocurile pentru produsele de calitate sunt adesea epuizate. In plus, in aceasta perioada este dificil sa obtii preturi preferentiale. Preturile sunt dictate de producatori, iar cand acestia sunt supra-solicitati, nu poti sa te astepti la cele mai bune facilitati si conditii comerciale din partea lor.
Alege un meserias bun
In cazul in care optezi pentru construirea unui semineu, meseriasul joaca rolul principal in intreaga ecuatie. De aceea, cauta un meserias care sa se specializeze exclusiv in acest domeniu, nu unul care sa faca totul: de la zugraveli si sapaturi la instalatii.
Nu alege un meserias care stie putin din toate, ci cauta un profesionist specializat in seminee si sobe! Un specialist cu experienta valoreaza mai mult decat materialele bune sau cele mai bune in sine! Asta pentru ca chiar si cu materiale excelente, o lucrare poate fi compromisa daca lipseste calificarea si experienta necesara! Este similar cu ridicarea unei constructii folosind materiale de cea mai buna calitate, dar cu o manopera slaba!
Proiectare si masuratori
Semineul optim pe lemne pentru o locuinta este cel care este inclus in planul initial al constructiei. Astfel, pozitionarea sa poate fi ideala. In acest context, semineul nu este doar un element adaugat ulterior in decor, ci este integrat corespunzator inca de la inceput. Daca amplasarea semineului nu este prevazuta in etapa initiala a proiectului, exista riscul ca acesta sa nu poata fi instalat exact in locul dorit, sa fie limitat in ceea ce priveste dimensiunile, tipul sau modelul, sa genereze costuri suplimentare sau chiar sa nu poata fi instalat un semineu pe lemne in locuinta, ci doar un semineu decorativ, in cel mai bun caz.
Poate ai reflectat asupra acestei intrebari inca de la inceputul articolului. Raspunsul este simplu: nu exista o varianta de semineu pe care sa o putem numi "cea mai potrivita". Dupa cum ai vazut, exista o multime de factori care influnteaza alegerea celui mai bun semineu pentru locuinta ta!
Prin urmare, pentru a te bucura de cele mai bune rezultate si pentru a avea parte de o experienta cat mai placuta pe termen lung, este esential sa acorzi timp si resurse pentru a te informa corespunzator si pentru a compara optiunile disponibile. Astfel, vei putea determina clar criteriile prioritare, nevoile si preferintele tale si vei putea lua cea mai potrivita decizie dintr-o varietate larga de optiuni disponibile.