Sfaturi pentru ingrijirea gazonului primavara
Primavara lui 2017 pare-se ca a inceput cu o tolba plina de uimiri climatice: pe cat ne-am incalzit la temperaturi de peste 20 °C, pe atat ne-am racorit la surpriza gradelor ca de iarna. Cu toate acestea, suntem totusi in a doua luna a sezonului cald si nu trebuie sa lasam pregatirile din gradina pe tanjala. Iti prezentam, deci, cateva sfaturi pentru ingrijirea si fertilizarea covorului verde al curtii tale: gazonul.
Cand vine vorba despre gazon, primavara poate fi un moment sensibil: solul este spongios, iar vremea este imprevizibila. Inainte de a incepe cu sfaturile general valabile de ingrijire, gandeste-te la tipul de iarba pe care il detii, in special la perioada ei de crestere:
- Ierburi de iarna: Festuca arundinacea (paius inalt), firuta etc. Acestea au doua cicluri de dezvoltare, unul moderat primavara si unul intens toamna. Intra in repaus si pot chiar suferi in lunile fierbinti de vara, asa ca primavara e bine sa le intaresti pentru vara.
- Ierburi de vara: Zoysia, St. Augustine, centipede, iarba de Bermuda. Prospera la caldura si intra in repaus iarna. Incep sa creasca dupa ultimul inghet de primavara si ajung la maturitate la mijlocul verii.
In general, ingrijirea de primavara a gazonului nu este la fel de intensiva ca cea de toamna; daca acorzi o ingrijire corespunzatoare toamna, nu mai sunt atat de multe de facut acum. Daca insa lucrurile nu au depins de tine, mergi la sigur si trateaza-ti gazonul ca si cand nu ar fi fost deloc pregatit pentru iarna.
Pentru inceput asigura-te ca iarba a crescut deja destul de mult, altfel, daca incepi prea devreme, risti sa compactezi gazonul si sa distrugi firele noi inainte sa se dezvolte. Asigura-te ca gazonul este in totalitate verde inainte de a incepe sa il tunzi sau sa il aerezi.
Daca ultima pregatire inainte de iarna a fost greblarea gazonului, este bine ca aceasta sa fie si prima primavara. Astfel te vei asigura ca se inlatura orice uscaturi care s-au acumulat pe masura ce iarba a inceput sa se usuce. In plus, vei descoperi si zonele de sol compactat care au nevoie de ingrijire speciala. Cand solul se compacteaza este indicat sa folosesti un aerator pentru a-l ventila si pentru a permite firelor de iarba sa creasca.
Este bine apoi sa verifici aciditatea solului, folosind un test al ph-ului pe care ti-l poti achizitiona din comert. Iernile lungi si geroase iti pot transforma solul intr-unul foarte acid, ce va impiedica dezvoltarea gazonului. Aplica atunci un “balsam” pentru sol pe baza de var, dar ai grija concentratia de var sa nu depaseasca 0.5%, deoarece vei creste riscul de aparitie al viermilor.
Daca gazonul tau a crescut suficient de mult, adica pana la 7-8cm, poti incepe sa-l tunzi. Ideal ar trebui sa iti mentii gazonul la aceeasi inaltime pe tot parcursul primaverii. Pentru cele mai multe ierburi, inaltimea recomandata este de 2.5-4cm. Pentru ierburile rezistente, se recomanda insa 5cm, iar pentru zonele foarte umbrite 7.5cm. La inceputul primaverii tunde doar o treime din lungimea firelor de iarba, iar pe masura ce gazonul creste redu inaltimea pana o atingi pe cea dorita. Atentie si la cum setezi lama masinii de tuns iarba si ai grija ca aceasta sa fie suficient de ascutita.
Urmeaza fertilizarea, iar aici sunt multe lucruri de care iti recomandam sa tii cont. Daca gazonul tau e format din ierburi de iarna, fertilizarea lui primavara, cand solul devine din ce in ce mai vulnerabil, nu este recomandata, cu atat mai mult daca l-ai fertilizat inainte de iarna. Asteapta mai bine pana la finalul lui mai/ inceputul lui iunie, pentru ca in lunile fierbinti de vara iarba sa isi consume rezervele de fertilizator.
Ierburilor de vara le este necesara fertilizarea incepand cu lunile aprilie-mai, cand rata de crestere este foarte activa.
La final, protejeaza-ti gazonul de buruieni aplicand un strat subtire de erbicid, dar nu uita ca cel mai bine feresti gazonul de buruieni tratandu-l in timpul toamnei.