Sfaturi utile pentru a ajuta plantele să reziste toamna și iarna
Indeparteaza plantele din zonele foarte reci. Ferestrele sau orificiile de aerisire sunt elemente care pot aduce variatii de temperatura, iar multe dintre plante nu sunt rezistente acestui proces. Un geam care nu este bine izolat va aduce racoare in casa, fapt ce va determina si o planta care are nevoie de caldura sa nu se dezvolte intr-un mediu optim. Pozitioneaza plantele care au nevoie de caldura si lumina in zonele in care nu exista pericol de frig, de exemplu, nu pe pervazul unei ferestre.
Verifica umiditatea aerului. Multe plante se dezvolta in umiditate de 40-50%, dar atunci cand ferestrele sunt inchise, exista probabilitatea ca nivelul de umiditate din locuinta sa fie mult mai mic. Cea mai simpla solutie este sa cumperi un umidificator, aparat ce te poate ajuta atat pe tine sa respiri mai usor un aer mai curat, dar si pe plante deoarece le va oferi umiditatea de care au nevoie.
Mentine o temperatura constanta. Temperatura ideala variaza in functie de fiecare specie, insa majoritatea plantelor se descurca bine la o temperatura de 18 - 23 grade Celsius, iar o usoara scadere pe timpul noptii nu reprezinta un pericol.
Nu exagera cu udatul. Daca vei tine pasul cu acelasi program de udare pe care l-ai urmat in vara, probabil vei inunda plantele. O metoda clasica, dar si cea mai buna de a verifica umiditatea solului este sa pui degetul la 2 centimetri sub pamant deoarece partea superioara a solului este cea care se usuca prima. Iar, indiferent de perioada anului, este intotdeauna o idee buna sa alegi un ghiveci care are gauri de drenaj pentru a nu lasa radacinile sa stea in exces de apa deoarece asta poate provoca putregai.
Spala plantele. In cazul in care frunzele plantelor sunt prafuite, sterge-le cu un burete sau o carpa umeda. Pentru a nu rupe frunzele fragile, partea din spate a frunzei poate sta sprijinita in palma. Dupa ce ai sters praful de pe frunze, acestea pot respira mai usor.
Renunta la ingrasamant. Renunta sa mai fertilizezi plantele de apartament in timpul lunilor de iarna, atunci cand cresterea naturala este cea mai lenta. Cand vremea se mai incalzeste si plantele incep sa creasca din nou, atunci este momentul oportun sa le oferi ajutor.
Fii atent la infestari. Ai grija la daunatorii care iti pot afecta plantele, mai ales daca au fost plante care pe timpul verii au stat in aer liber, iar acum sunt transferate in interior. De exemplu, sparanghelul este o planta care poate fi considerata daunatoare pentru alte plante deoarece pe timpul iernii poate fi periculos. Conditiile uscate si prafuite il determina sa caute umezeala in frunzele altor plante de apartament.
Curata plantele. Atunci cand plantele nu primesc suficienta lumina se pot usca, ori cresterea lor poate fi un proces greoi si de lunga durata. Indeparteaza in mod regulat frunzele moarte si curata plantele pentru a te bucura de flori verzi in toata perioada anului.
Aseaza-le la lumina. Plantele au intotdeauna nevoie de lumina, indiferent de anotimp. Incearca sa le asezi pe un suport cat mai aproape de o sursa de lumina naturala, dar nu foarte aproape de fereastra pentru a nu lua contact cu aerul rece. Daca ai o camera luminoasa atunci pune-le acolo.