Si bucataria trebuie sa lucreze pentru tine
Cum sa folosesti inteligent fiecare centimetru patrat in bucatarie
Care este cea mai importanta camera din casa? La aceasta intrebare, multi ar raspunde "bucataria". Stilul de viata contemporan si programul incarcat de la serviciu nu ne mai lasa foarte mult timp pentru familie sau prieteni. De multe ori se intampla ca doar la momentul mesei sa reusim sa petrecem timp cu cei dragi. Bucataria a devenit locul in care gatim, luam masa, stam cu prietenii sau familia si ne relaxam.
O bucatarie trebuie sa fie bine gandita, configurata cu grija astfel incat sa poata indeplini mai multe functii. Este foarte probabil sa petrecem mai mult timp in bucatarie decat in orice alta camera, de aceea trebuie sa beneficieze si de un design placut si functional.
Majoritatea amenajarilor de bucatarii de astazi sunt realizate dupa triunghiul de lucru - chiuveta, aragaz, frigider. Este un aspect foarte important, insa trebuie sa acordam atentie si altor zone din bucatarie pentru a eficientiza circuitele de lucru cat mai mult posibil.
In casele mai mici si in apartamente intalnim foarte des bucataria in linie dreapta - mai putin costisitoare si mult mai putin eficienta. Insa, cum nu putem muta usile sau ferestrele, trebuie sa lucram cu spatiul asa cum este.
Cea mai potrivita amenajare pentru o astfel de bucatarie este sa plasam chiuveta intre aragaz/ plita si frigider - reducem timpul necesar deplasarii intre un capat al bucatariei si celalalt. Dezavantajele bucatariei in linie dreapta sunt lipsa spatiului de depozitare si plasarea electrocasnicelor mici pe blatul de lucru. Pentru a ne usura munca si pentru a reusi sa construim o bucatarie confortabila si functionala va trebui sa eficientizam fiecare spatiu disponibil.
Folosind un mobilier functional, cu accesorii inteligente, putem optimiza spatiul de depozitare - spatiu care nu este niciodata suficient, nici intr-o bucatarie mare, nici intr-o bucatarie mica. In functie de fiecare corp de mobilier, in stransa legatura cu amplasarea lui, va prezentam cateva accesorii de mobilier de real ajutor in amenajarea unei bucatarii functionale.
1. Spatiul din colturile bucatariei ramane de cele mai multe ori neutilizat sau este foarte dificil de folosit - vizibilitatea produselor depozitate in fundul dulapului este redusa si este destul de complicat sa ajungem la ele.
Pentru a putea folosi acest spatiu si pentru a avea acces usor la produsele depozitate intr-un corp de colt ar fi potrivite niste rafturi sau cosuri extractibile. Va propunem doua solutii de acest gen:
Art. 371 Nuvola, un sistem pentru corpuri de colt format din rafturi din metal cromat, cu fund din material melaminat antiderapant. Rafturile se extrag in afara corpului de mobilier, usurand accesul la produsele depozitate, chiar si la cele din spate. Datorita fundului antiderapant, obiectele de pe rafturi nu aluneca si puteti depozita chiar si vesela fina.
Art. 350, un sistem pentru corpuri de colt cu cosuri din otel, compus din doua cadre metalice care sustin 4 rafturi. Cand deschidem dulapul, primul cadru cu cosuri se extrage, iesind afara corpului, si aduce al doilea cadru pe pozitia sa initiala, in zona accesibila a dulapului.
2. Spatiile inguste se transforma, din provocari, in spatii functionale. Bucataria este locul in care exista cele mai multe lucruri mici. Recipientele cu mirodenii, zahar, cafea, sticlele cu ulei si otet pot fi depozitate organizat in cosuri Jolly. Acestea reprezinta solutia ideala pentru exploatarea eficienta a spatiilor inguste. Se monteaza, in general, langa aragaz/plita pentru a nu fi nevoiti sa ne deplasam dupa produsele folosite frecvent la gatit (ulei, otet, sare, piper etc.). Cosurile Jolly dispun si de separatoare pentru sticle pentru un plus de stabilitate la glisare.
3. Depozitare pe verticala. O alta solutie practica - si in acelasi timp eleganta - pentru depozitarea obiectelor necesare in bucatarie este exploatarea spatiului pe verticala. Putem folosi corpuri suspendate si coloane cu cosuri. O astfel de coloana indeplineste cu succes rolul de camara, cu diferenta ca este mult mai confortabil de utilizat si mult mai estetica.
In portofoliul Accesoria Group veti gasi coloane cu cosuri din otel cromat, cu sistem de amortizare pentru o inchidere usoara si silentioasa. Coloanele din noua gama Infinity Plus sunt prevazute cu banda cromata si cosuri cu fund din PAL pentru mai mult confort in utilizare.
Corpurile suspendate sunt de real ajutor in orice bucatarie. Putem monta un scurgator de vase deasupra chiuvetei, dulapuri pentru cani si vesela sau pentru depozitarea alimentelor care nu necesita un anumit regim de temperatura. Dar este bine sa acordam ceva mai multa atentie la configuratia lor. Spre exemplu, de cate ori v-ati lovit de usa deschisa a unui dulap suspendat? O solutie ideala, atat din punct de vedere estetic, cat si al nivelului de confort, este utilizarea usilor de mobilier care se deschid in sus. Sistemele oferite de Accesoria Group se pliaza oricarui dulap si tip de amenajare:
Pentru incaperile cu cornise si console pentru lumini recomandam lifturile Kinvaro S35, cu amortizare integrata si un mecanism care permite oprirea usii in orice unghi mai mare de 45 de grade. Frontul se ridica partial deasupra corpului, oferindu-va acces total in interiorul dulapului. Pentru dulapurile cu usi pliante puteti utiliza lifturile cu amortizare Kinvaro F20, ideale pentru usile grele, cu inaltime mare. Frontul se pliaza de la jumatate si poate fi deschis partial sau complet. Daca doriti sa ascundeti electrocasnicele in mobilier, solutia ideala este Kinvaro L80 - sistem de ridicare pentru usi paralele cu corpul, cu amortizare inclusa. Frontul se ridica paralel cu corpul, in sus, oferindu-va acces total la obiectele din interior. Pentru dulapurile care mai au si alte corpuri deasupra lor este recomandata folosirea lifturilor cu amortizare Kinvaro T, cu unghi de deschidere de maxim 90 de grade. Frontul se ridica perpendicular pe corp si poate fi lasat deschis la orice inaltime.
4. In spatiul de sub chiuveta se afla de obicei cosul de gunoi si produsele de curatenie, asezate unul langa altul, catre fundul dulapului, unde este dificil sa identificam ce avem nevoie. Pentru eficientizarea spatiului putem folosi un sistem extractibil de corpuri sub chiuveta. Utilizand acest sistem, optimizati utilizarea spatiului, separand cosurile de gunoi de articolele de curatat. Sistemul este montat pe glisiere cu extragere totala si amortizare la inchidere. In partea superioara, depozitati articolele de curatenie organizat, iar in partea inferioara aveti posibilitatea de a colecta gunoiul selectiv in cele patru cosuri montate pe glisiere.
5. Organizare in sertare. O alta problema des intalnita la orice tip de bucatarie se refera la depozitarea tacamurilor si a vaselor pentru gatit, in special la familiile cu mai multi membri. Tacamurile nu mai au loc in tavita separatoare din sertarul care nu se extrage pana la capat, vasele pentru gatit sunt inghesuite si eventual stau unul peste celalalt, ingreunandu-ne accesul la ele.
Solutia este simpla: sertare cu extragere totala, cu posibilitate de suprainaltare si compartimentare interna.
Sertarele Nova Pro se pot utiliza si in coloane:
- cu extragere manuala (cu maner)
- cu deschidere si inchidere electronica, prin atingerea frontului - sistem Sensotronic
- cu deschidere electronica (prin atingerea frontului) si inchidere mecanica (prin apasarea usoara a frontului) - sistem Sensomatic