Sisteme de gips carton rezistente la razele X
Radiatiile X (razele X), denumite si razele Rontgen, sunt radiatii electromagnetice ionizate. Se folosesc in domeniul medical, in scopuri teraputice sau de diagnosticare . Cu toate ca beneficiile acestei descoperiri de secol XIX sunt incontestabile, expunerea indelungata si fara anumite masuri de siguranta, poate avea efecte negative.
Pentru a preveni aceste riscuri, exista o serie de reglementari pentru protectia la razele X in concordanta cu legislatia la nivelul Uniunii Europene. Cerintele neceare pentru realizarea uni laborator de radiologie se aplica din faza de proiectare, si pe toata durata constructiei, acordand atentie materialelor utilizate.
Cel mai utilizat material de ecranare contra radiatiilor ionizante este plumbul, multumita densitatii mari. Pe plumb se bazeaza si Siniat in solutiile pe care le ofera pentru peretii rezistenti la raze X, placarile sau plafoanele cu aceeasi calitate.
Sistemele de gips carton cu protectie impotriva razelor X utilizeaza in structura lor placile Pregy-RX. Aceasta placa de gips carton este laminata pe una din fete cu o foaie din plumb. Grosimea poate varia in functie de necesitati intre 0,5 si 3 mm. Nivelul de protectie este diferit si se stabileste in functie de urmatoarele tipuri de radiatii:
- radiatia utila, emisa de un dispozitiv cu raze X si orientata intr-o directie determinata d eutilizarea aparatului;
- radiatia pertubatoare (radiatia de scurgere si radiatia imprastiata) ce provine din directii diferite pe timpul functionarii echipamentului.
Considerente generale
Pentru a putea realiza o protectie eficienta impotriva razelor X se va tine cont de o serie de aspecte tehnologice si constructive. Din punct de vedere tehnologic trebuie luat in calcul tipul de echipament RX (radiologie dentara, mamografie, radiografie generala, CT, etc.), pozitionarea tubului echipamentului si numarul de tuburi, directia fasciculului primar, pozitia operatorului. Din punct de vedere constructiv se va tine cont de configuratia spatiului destinat laboratorului si amplasarea lui in constructie (spatiile adicente), usile, accesul in spatiu, imbinarile dintre placile de gips carton, imbinarile dintre placile de gips carton si planseu sau perete, golurile si traseul pentru instalatii.
Pe baza acestor caracteristici se va stabili grosimea stratului de plumb pentru a putea oferi protectia necesara.
Un aspect important in realizarea sistemelor de gips carton cu protectie la raze X il constituie continuitatea si protejarea penetrarilor (inclusiv prinderile suruburilor). Toate strapungerile se vor proteja cu ajutorul benzii autoadezive din plumb.
In cadrul unui spatiu existent, unde se amenajeaza un laborator de radiologie (exemplu: echipament cu raze X pentru radiografii dentare), ecranarea se poate realiza prin implementarea unor solutii cu sisteme de placare si plafon cu placi de gips carton cu protectie la radiatii X. Caracteristicile tehnice (grosimea stratului de plumb si numarul de placi) la care trebuie sa raspunda sistemul, se stabilesc in functie de cerintele specificate prin proiect.
Expertizarea si calculele de radioprotectie, necesare in procesul de proiectare a laboratorului de radiologie, trebuie sa fie realizate de un expert acreditat in protectie radiologica.
Exemplu de plafon rezistent la radiatii Pregy RX si Placare rezistenta la raze X Pregy RX
Avantajele placilor de gips carton Pregy RX
Utilizarea placilor Pregy RX, ce inglobeaza in structura lor foaia de plumb constuie un avantaj: fata de metoda clasica cu tabla de plumb aplicata independent elimina riscul desprinderii in timp de structura suport. Daca plumbul nu este lipit coresunzator de stratul suport, se poate desprinde in timp. Pentru lipire sunt necesari adezivi speciali, iar plumbul trebuie sa fie complet lipit de stratul suport.
Fata de inchiderile clasice de caramida sau beton armat, sistemele de gisp carton cu plumb pot oferi aceeasi protectie, la o grosime de sistem mult mai mica, deci se economiseste spatiu. De asemenea, este mai usor si mai rapid de montat atat in sisteme de pereti, placari sau plafoane rezistente la radiatii X.
Detalii de montaj importante
- Banda de plumb se aseaza pe profilele perimetrale NIDA metal UW/CW/UA, astfel incat banda sa fie in contact cu elementele suport (pereti, plansee);
- Toate rosturile dintre placi se protejeaza cu banda de plumb
- Grosimea benzilor de plumb trebuie sa corespunda grosimii placilor de plumb utilizate in cadrul sistemului
- In cazul in care in sistem se monteaza doua placi, o placa Pregy RX si o placa NIDA, prima placa se va monta Pregy RX, apoi placa NIDA care se va lipi cu ipsos adeziv NIDA Boardfix; este interzis ca placa fara protectie la razele X sa se fixeze cu suruburi de placa de gips carton cu foaie de plumb.
- Sistemele de plafoane se realizeaza cu piese de piese de suspendare Nonius, pentru a putea sustine greutatea
Iata un exemplu de sistem
- Placa NIDA
- Placa Pregy RX
- Banda autoadeziva din plumb
- Profil NIDA metal UW
- Profil NIDA metal CW/UA
- Surub autofiletant 212/ autoperfornat 221
- Ipsos Adeziv NIDA Boardfix
- Imbinare cu banda si ipsos de imbinari cu timp de lucru mediu NIDA Profesional
- Fixare mecanica
- Vata minerala
- Banda etanansare monoadeziva NIDA System