Solicita informatii de la profesionisti!
Cei mai multi dintre dumneavoastra oscileaza in a face aceasta investitie - sa monteze un semineu sau sa nu o faca? De fapt, ce inseamna sa ai un semineu?
Inseamna sa ai mai multe beneficii: de a te bucura de focul propriu zis, dar si de a incalzi camera sau camerele cu ajutorul acestuia.
Mare atentie - semineele si incalzesc! Un semineu cu o putere de pana la 14kw incalzeste o suprafata de aproximativ 80-100mp;
Bineinteles, conteaza foarte mult amplasarea acestuia - pozitia in casa - fata de scara sau daca are perete comun cu alta camera;
Daca exista focare/seminee mai puternice?
Bineinteles!!
Un focar de 80cm are o putere de pana la 17-19kw si un randament de pana la 75-80%. Randamentul vine odata cu un montaj corespunzator!!
Un focar de 1m latime (din otel) are o putere de peste 20kw. Focarele mai mari de 1m (latime) sunt, de obicei, din otel si placate cu piatra refractara.
Punerea in functiune a semineului.
Exista de foarte multe ori intentia de a ne construi singuri semineul. De aceea, trebuie sa ne informam foarte bine pentru a nu exista neplaceri ulterioare.
Mare atentie - semineul nu este soba. Functioneaza total diferit doar rezultatul fiind acelasi - INCALZIREA. Ideea de baza este de a nu transfera caldura in pereti sau alte materiale ce o absorb. Hota semineului se placheaza cu materiale speciale, rezistente la temperatura, pentru a respinge caldura in camera. In interiorul hotei temperatura poate ajunge si pana la 110 grade C. Focarul, in urma unei alimentari de 3-5 kg lemn, ajunge la o temperatura de 250-300 de grade C. Fara o racire corespunzatoare, in urma unui montaj corect, focarul de fonta poate suferi modificari (fisuri, deformari etc). Mare atentie si la materialul folosit pentru finisajul din jurul focarului. Anumite materiale nu rezista la puterea de radiere a focarului, ce se poate ridica pana la 150-200 grade in cazul unui focar normal din fonta. In cazul unui focar placat cu material refractar (piatra sau vermiculita) temperatura radiata prin sticla focarului ajunge si pana la 400 grade C.
Cosul de fum
Acesta trebuie construit, in general, inaintea de a se monta semineul. Dupa ce este ales tipul de semineu (mai exact - focarul ce va fi montat) se stabileste si diametrul cosului de fum. Un cos de fum subdimensionat poate duce la o functionare necorespunzatoare (tiraj scazut). Nici un cos supradimensionat nu este recomandat (acesta ridicand o serie de eventuale probleme). Inaltimea minima a cosului de fum este de 5m; in functie de forma acestuia si inaltimea casei se stabileste exact cosul de fum necesar. Mare atentie la trecerile prin acoperis sau podea de lemn - izolatia trebuie sa fie facuta corespunzator pentru a nu exista nici un risc. Hidroizolatia de la acoperis are si aceasta un rol important si trebuie facuta de profesionisti.