Soluții eficiente de acces, evacuare și securitate la incendiu pentru spitalele din România
Sistemul medical din România a fost pus a grea încercare de pandemia de COVID-19, care a scos la iveală neajunsuri mai vechi ale acestuia. Pe lângă suprasolicitarea personalului medical, majoritatea unităților sanitare s-a confruntat și cu suprasolicitarea aparaturii existente, uneori depășită sau insuficientă, dar și cu lipsa unor soluții eficiente de acces, evacuare sau securizare a spațiilor destinate îngrijirii pacienților.
Au existat însă și unități medicale care au înțeles că e nevoie mai mult ca oricând de investiții inteligente, în conformitate cu cele mai noi și moderne norme de siguranță și protecție pentru a reduce la minimum riscurile de contagiune și pericol. Astfel, dacă soluțiile propuse de KADRA reprezentau până nu demult reguli de bune practici, între timp acestea au devenit reguli de primă necesitate. Chiar și în pandemie, echipele KADRA au lucrat intens la proiecte de infrastructură medicală, reușind să răspundă prompt și eficient cerințelor venite din partea unităților medicale.
Pe lângă garantarea unui acces automat, sigur și curat în spațiile sanitare, siguranța pacienților şi a cadrelor medicale în caz de incendiu este de o importanţă covârșitoare. Doar un sistem complex de protecţie ce are atât o componentă pasivă, cât şi una activă poate asigura respectarea standardelor de protecţie la foc. Incendiile produse în ultimii ani în unităţile medicale din România au demonstrat gravitatea implementării unui sistem de protecţie la foc nepotrivit sau, şi mai grav, lipsa unui asemenea sistem.
Importanța căilor de evacuare eficiente
Un rol decisiv în salvarea vieţilor în caz de incendiu îl au căile de evacuare. Menţinerea acestora în condiţii de funcționare se face prin utilizarea de uşi cu protecţie la foc şi a cortinelor de protecţie la foc şi fum. Echipele KADRA își concentrează de peste 20 de ani eforturile pentru a găsi și implementa soluţii complete de protecţie la foc pentru căile de acces. Experiența de până acum a dus la o concluzie simplă: siguranța pacienților și a personalului din spitale trebuie luată în calcul încă de la faza de proiectare a clădirilor. Tocmai de aceea specialiștii KADRA sunt în permanentă legătură cu constructorii, arhitecții și managerii spitalelor pentru a-i informa cu privire la cele mai potrivite și moderne soluții de acces.
„Soluțiile pe care KADRA le propune sunt asemenea airbag-ului unei mașini. Când îți cumperi o mașină nu te gândești la airbag, la centuri și, în general, la siguranță. Însă ele sunt singurele care te pot salva în momentul unui incident. Astfel, în momentul declanșării unui incendiu, inundarea spațiului cu fum se petrece în mai puțin de 5 minute. De altfel, 85% din decesele survenite în cazul unui incendiu la nivel european sunt cauzate de intoxicația cu fum. Singurele care ne pot salva sunt culoarele de evacuare și eliminarea fumului din încăpere, împreună cu închiderile rezistente la foc. Dacă clubul Colectiv ar fi avut uși suficiente, fără prag, cu goluri mari, care să permită evacuarea rapidă a oamenilor din clădire, astăzi nu am fi vorbit de atâtea victime și de atâtea persoane care au rămas mutilate pe viață”, spune Andreea Strugaru, Managing Partner KADRA.
Ușile rezistente la foc, vitale în spitale
Există soluții eficiente care pot fi implementate rapid pentru a proteja viața celor aflați în spitale. Printre acestea, un loc important îl ocupă ușile rezistente la foc, care fac parte din gama Tormed, special concepută de KADRA pentru spitale. Acestea există în varianta de metal și de lemn. Pentru a putea vorbi despre spital ca despre un mediu sigur, la standarde europene, trebuie ca acesta să fie dotat cu echipament special de protecție la foc/fum în caz de incendiu. În acest fel, se previn sau se reduc pe cât posibil efectele unui incendiu, iar pacienții și cadrele medicale vor putea părăsi clădirea în siguranță.
Acest „echipament special de protecție” este compus din:
• cortine Antifoc și Antifum - soluții care previn răspândirea focului și a fumului și securizează căile de evacuare pentru persoanele aflate într-o clădire în care s-a declanșat un incendiu, cortine care pot proteja atât coridoarele, cât și golurile de uși și ferestre și pot fi utilizate pentru dublarea ușilor glisante de la sălile de operații;
• uși rezistente la foc din metal și lemn - ușile metalice cu protecție la foc sunt cu unul sau cu două canaturi, disponibile în variante care au agrement de rezistență la foc pentru 30, 60 si 90 de minute;
• trapele automate de evacuare a fumului;
• automatizările pentru uși și ferestre cu rol de aport de aer;
• ușile automate cu sisteme break-out pentru evacuarea de urgență a persoanelor.
KADRA este mai mult decât un furnizor de soluții în acest domeniu sensibil al protecției la foc, echipele noastre de specialiști oferă consultanță de înaltă calitate și precizie pentru a rezolva problemele specifice fiecărui spital.