Soluții fonoabsorbante pentru pardoseală - Confort sau necesitate (partea a doua)
Va mai aduceti aminte? Liniste - Tranquility - Pace. Zgomot - Tumultum - Noise.
Am promis ceva detalii pentru a intelege cat mai simplu acustica ambientala. Zgomotul se propaga din diferite surse si nu numai pe calea aerului (airborne sound) ci si prin structura - zgomot la impact.
Se poate constata, ca zgomotul nu se transmite doar prin pereti, in mod direct sau pardoseala ci si prin elementele structurale ale cladirii - tavan, ceilalti pereti, pardoseala camerelor invecinate sau alte elemente tevi, stalpi, tavan fals, etc.
Ce am putea face pentru un mediu ambiental mai silentios?
Daca ne cumparam un apartament nou sau ne construim o casa, intrebati constructorul cum este asigurata izolatia fonica. Vedeti ce va spune si cereti mai multe amanunte. Daca nu v-a convins ( cu de multe ori “bla - bla - bla”) cereti sfatul unui consultant. Ulterior, cand se vor muta vecinii Dvs. nu veti regreta ca ati atins si acest aspect, ignorat, in prima faza de cei mai multi.
Verificati ce materiale au folosit si faceti un test (daca apartamentul de sus sau cu un etaj mai jos sunt libere) cum se aud pasii sau zgomotul din apartamentul de la nivelul respectiv. Aceste probleme nu sunt in Germania sau Suedia, in general in Europa civilizata pentru ca sunt norme in constructii care ofera o protectie acustica din faza de proiectare si constructie. In Romania, desi exista ceva legislatie, in marea majoritate este ignorata atat de proiectanti cat mai ales de constructori spre disperarea locatarilor, adica a ta (in vesnica idee de a livra ceva ieftin si “affordable” in care dupa ce te muti - vei trai totusi o viata…)
Daca pardoselile sau peretii nu sunt corespunzator construiti, iar izolatia fonica constructiva sau prin materialele si finisajele folosite nu sunt conforme - zgomotele din vecini pot deveni un cosmar pe care va trebui sa-l traiti iar si iar - zi de zi | noapte de noapte…cat o sa rezistati…
Din pacate, cei mai multi suntem deja in situatia de a gasii solutii singuri la aceste probleme, deranjante in ceea ce priveste zgomotul de la vecinii de langa noi sau de la etaj.
Desi lucrurile nu se pot rezolva in integralitate sau cu un cost redus, exista solutii care pot imbunatatii fonic ambientul in care traiti, solutii despre care am sa aduc vorba intr-un articol viitor.
(Underlay - izolator fonic pentru mocheta sau parchet, tapet fonoabsorbant, finisaje fonoabsorbante, etc).
Octavian Paul Ardac
Sonerg Montaj SRL